Τετάρτη 8 Αυγούστου 2007

Νέες προειδοποιήσεις του Ιράν προς τη Ρωσία για τυχόν καθυστέρηση κατασκευής του πυρηνικού εργοστασίου

Νέες προειδοποιήσεις του Ιράν προς τη Ρωσία για τυχόν καθυστέρηση κατασκευής του πυρηνικού εργοστασίου

Για αρνητικές επιπτώσεις στη γνώμη της κυβέρνησης και του ιρανικού λαού προειδοποίησε τη Ρωσία ο πρόεδρος του ιρανικού κοινοβουλίου Γκολάμ-Αλι Χαντάντ-Αντέλ εάν υπάρξει κι άλλη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της κατασκευής του πυρηνικού εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο λιμάνι Μπουσέρ, στο νότιο τμήμα του Κόλπου.

«Το έργο στο Μπουσέρ αποτελεί σύμβολο της συνεργασίας Ρωσίας-Ιράν ... μία καθυστέρηση θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στη γνώμη της κυβέρνησης και του λαού του Ιράν» ανέφερε ο πρόεδρος του κοινοβουλίου προς το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Ο Χαντάντ-Αντέλ αναφερόταν στις πληροφορίες ότι η Ρωσία για πρώτη φορά θέτει πολιτικές προϋποθέσεις πριν από την ολοκλήρωση του έργου και την προμήθεια πυρηνικού καυσίμου για το εργοστάσιο, συμπεριλαμβανομένων διευκρινίσεων για όλες τις αμφιβολίες σχετικά με τα πυρηνικά σχέδια του Ιράν.

Το κοινό ιρανο-ρωσικό έργο επρόκειτο να ολοκληρωθεί αρχικά στην αρχή της χιλιετίας αλλά καθυστέρησε για διαφόρους λόγους τουλάχιστον πέντε φορές.Η πιο πρόσφατη συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών υπεγράφη τον περασμένο Σεπτέμβριο στην Μόσχα και προέβλεπε την προμήθεια πυρηνικού καυσίμου τον Μάρτιο του 2007,έναρξη λειτουργίας τον Σεπτέμβριο και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας τον Νοέμβριο.

Μέλη του ιρανικού κοινοβουλίου προειδοποίησαν τον περασμένο μήνα την Ρωσία ότι εάν υπάρξουν περαιτέρω καθυστερήσεις θα υπάρξει προσφυγή σε διεθνή δικαστήρια.

Παραπομπή

Δεν υπάρχουν σχόλια: