Τετάρτη 8 Αυγούστου 2007

Η Τουρκία και το Ιράκ θα συνεργαστούν στον τομέα της ενέργειας

Η Τουρκία και το Ιράκ θα συνεργαστούν στον τομέα της ενέργειας

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Χιλμί Γκιουλέρ είπε την Τρίτη πως η χώρα του θα συνεργαστεί με το Ιράκ για τη μεταφορά ιρακινού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, μέσω Τουρκίας.

Ο Γκιουλέρ και ο Ιρακινός υπουργός Πετρελαίου Χουσεΐν αλ - Σχαχριστανί υπέγραψαν μνημόνιο συναντίληψης κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ιρακινού πρωθυπουργού Νούρι αλ - Μαλίκι στην Άγκυρα, προσβλέποντας σε συνεργασία στον τομέα της ενέργειας.

Μετά την υπογραφή του μνημονίου, ο Γκιουλέρ δήλωσε πως οι δύο χώρες συζήτησαν για τον αγωγό Κιρκούκ - Γιουμουρταλίκ ο οποίος λειτουργεί πλήρως και χωρίς διακοπές, προσθέτοντας πως η ιρακινή πλευρά υποσχέθηκε να αυξήσει τα μέτρα ασφαλείας στον αγωγό για να αποφευχθεί η πιθανότητα διενέργειας σαμποτάζ.

"Σκοπεύουμε να αυξήσουμε την ποσότητα μεταβίβασης ηλεκτρισμού στο Ιράκ, που ανέρχεται τώρα σε 400 kw, λαμβάνοντας υπόψη τις ενεργειακές ανάγκες του Ιράκ," είπε ο Γκιουλέρ, προσθέτοντας πως οι δύο χώρες θα συνεργαστούν στον τομέα της ηλεκτρικής παραγωγής και στην κατασκευή ηλεκτροπαραγωγικών σταθμών, τόσο στην Τουρκία, όσο και στο Ιράκ.

Ο Τούρκος υπουργός απεκάλυψε ακόμη πως μετά την ψήφιση του πετρελαϊκού νόμου, το Ιράκ θα ζητήσει από τον Τουρκικό Οργανισμό Πετρελαίου (TPC) να υποβάλει προσφορά για την κατασκευή εγκαταστάσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου στης χώρα.

Παραπομπή

Δεν υπάρχουν σχόλια: