Τετάρτη 8 Αυγούστου 2007

Αναλλοίωτη η ρωσική στάση στο Κυπριακό

Αναλλοίωτη η ρωσική στάση στο Κυπριακό

Διαστρέβλωσαν τις δηλώσεις του Μιχαήλ Καμίνιν από την «Τζουμχουριέτ»

Η Ρωσία παραμένει σταθερή στις θέσεις αρχών για την επίλυση του Κυπριακού και δεν πρόκειται να επενδύσει στο ψευδοκράτος. Αυτά επισήμανε στη «Χ» εκπρόσωπος της Ρωσικής Πρεσβείας στη Λευκωσία σχολιάζοντας και ανασκευάζοντας δημοσίευμα της τουρκικής «Τζουμχουριέτ» (28/7) που έφεραν τον εκπρόσωπο Τύπου του ΥΠΕΞ της Ρωσίας Μιχαήλ Καμίνιν να κάνει λόγο για «ίσες αποστάσεις στο Κυπριακό» για επενδύσεις στο ψευδοκράτος κ. ά. Ο Ρώσος διπλωμάτης χαρακτήρισε λυπηρό το γεγονός ότι οι δηλώσεις του κ. Καμίνιν διαστρεβλώθηκαν σε τόσο μεγάλο βαθμό.

Μιλώντας στη «Χ» εκπρόσωπος της πρεσβείας ανέφερε χθες ότι έγινε τεράστια διαστρέβλωση σε σχέση με τη στάση της Ρωσίας για την επίλυση του Κυπριακού. Χαρακτηριστικά σημείωσε ότι ο κ. Καμίνιν δεν είπε ούτε λέξη περί ίσων αποστάσεων που δήθεν τηρεί η Ρωσία στην Κύπρο, αλλά αντίθετα η Ρωσία πάντοτε επιδίωκε την εξεύρεση συνολικής, δίκαιης και βιώσιμης διευθέτησης του κυπριακού προβλήματος στα πλαίσια των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Πρόσθεσε ότι η Ρωσία ακολουθεί σταθερά στάση αρχών κάτι που επαναβεβαιώθηκε στις 15 Ιουνίου όταν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ομόφωνα ενέκρινε το ψήφισμα 1758 για την ανανέωση της UΝFΙCΥΡ. Ο εκπρόσωπος της πρεσβείας επισήμανε ότι η χώρα του παρακολουθεί στενά την κατάσταση στην Κύπρο και έχει διαβουλεύσεις με τις δυο πλευρές αλλά και τα υπόλοιπα μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ και επανέλαβε την ετοιμότητα της Ρωσίας να προσφέρει στο μέλλον κάθε βοήθεια στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού. Υπογράμμισε ακόμη ότι ο πρωταγωνιστικός ρόλος για την επίλυση του προβλήματος ανήκει στον ΟΗΕ και ότι οι σημαντικότερες προϋποθέσεις για εξεύρεση λύσης είναι η εθελοντική συγκατάθεση των δυο μερών χωρίς επιβολή έξωθεν διαφόρων «συνταγών» και χωρίς χρονοδιαγράμματα. Σε αυτό το σημείο ο εκπρόσωπος της ρωσικής πρεσβείας τόνισε ότι το δημοσίευμα της «Τζουμχουριέτ» είναι 180 μοίρες αντίθετο από όσα ανάφερε ο κ. Καμίνιν, αφού η Ρωσία είναι σταθερά εναντίον των χρονοδιαγραμμάτων. Ο εκπρόσωπος της πρεσβείας διέψευσε επίσης τις υποτιθέμενες δηλώσεις Καμίνιν ότι μόνο η τ/κ πλευρά επιθυμεί λύση. Διευκρίνισε ότι ο κ. Καμίνιν απλώς διαπίστωσε ότι η τ/κ πλευρά στέλλει κάποια μηνύματα ότι επιδιώκει τη λύση και ότι αυτή η στάση πρέπει να ενθαρρυνθεί.

Όσον αφορά τις οικονομικές επενδύσεις από τη Ρωσία στο ψευδοκράτος, «ούτε μια λέξη δεν είπε ο κ. Καμίνιν για τέτοιου είδους επενδύσεις και μάλιστα σε μη αναγνωρισμένη κρατική οντότητα», τόνισε ο αξιωματούχος της πρεσβείας. Ξεκαθάρισε ρητά πως δεν έγινε δήλωση περί επενδύσεων, αλλά αναφορά στις επαφές του Βιομηχανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου της Ρωσίας με το τ/κ επιμελητήριο, το οποίο υπέβαλε προτάσεις για την ανάπτυξη της συνεργασίας στους τομείς του τουρισμού και ενέργειας. Ο εκπρόσωπος της πρεσβείας επισήμανε ότι αυτές οι προτάσεις είναι υπό εξέταση από το ρωσικό επιμελητήριο κάτω από το πρίσμα του Διεθνούς Δικαίου, των ψηφισμάτων του ΣΑ του ΟΗΕ, της κυπριακής νομοθεσίας αλλά και της ευρωπαϊκής αφού όλη η επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι κομμάτι της ΕΕ. Τόνισε επίσης ότι η Ρωσία λαμβάνει υπόψη και εφαρμόζει τις διακρατικές συμφωνίες στους συγκεκριμένους τομείς με την Κυπριακή Δημοκρατία. Καταλήγοντας ο Ρώσος διπλωμάτης εξέφρασε την ελπίδα οι διαστρεβλώσεις αυτές να μην κρύβουν πολιτικές σκοπιμότητες.

Παραπομπή


Δεν υπάρχουν σχόλια: