Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2007

Ανοιχτό το ενδεχόμενο του βέτο για τα Σκόπια

Ανοιχτό το ενδεχόμενο του βέτο για τα Σκόπια

ο Σκοπιανό κυριάρχησε στις συζητήσεις που είχε χθες με αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Βαληνάκης, ο οποίος υπογράμμισε στους συνομιλητές του, ότι στο θέμα αυτό η Ελλάδα «δεν θα κάνει εκπτώσεις». Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Βαληνάκης άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά, ειδικά «το δικαίωμα του βέτο», όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, παρά το γεγονός ότι, την ίδια στιγμή, η Αθήνα δεν απάντησε στις προκλητικές δηλώσεις του Χαβιέ Σολάνα.

Σαφές
Στις δηλώσεις του, ο Ελληνας υφυπουργός τόνισε πως «έγινε σαφές προς την αμερικανική πλευρά από την ίδια την υπουργό Εξωτερικών και το μήνυμα έχει γίνει αντιληπτό, ότι η αδιαλλαξία δεν μπορεί να οδηγήσει σε κανένα θετικό αποτέλεσμα».

«Η αδιαλλαξία», συνέχισε ο κ. Βαληνάκης, «μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην πορεία των Σκοπίων προς την ένταξη στους ευρωατλαντικούς θεσμούς». Πρόσθεσε, πως είναι σημαντικό να αντιληφθούν οι Σκοπιανοί ότι η Ελλάδα «δεν κάνει εκπτώσεις, εννοεί αυτά που λέει και είναι προφανές ότι εργάζεται εδώ και καιρό και θέλει να μπορέσουμε να προχωρήσουμε προς αυτήν την κατεύθυνση, δηλαδή της αμοιβαίας αποδεκτής λύσης για το όνομα».

Ο κ. Βαληνάκης συναντήθηκε με τον υφυπουργό για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Ντάνιελ Φριντ, την αναπληρώτρια βοηθό υπουργό Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο, και τον βοηθό υφυπουργό Ματ Μπράιζα. Στη διάρκεια των συζητήσεων διεφάνη η διαφορά απόψεων στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου. Οι Αμερικανοί επιθυμούν άμεσα την απόδοση ανεξαρτησίας στους Κοσοβάρους, αντίθετα η Αθήνα ζητά συνέχιση των διαπραγματεύσεων. «Προσπαθούμε», είπε ο Ελληνας υπουργός, «να βρεθεί μια λύση στο ζήτημα, που θα είναι αμοιβαίως αποδεκτή, και η οποία θα εξασφαλίζει τη σταθερότητα σε όλη την περιοχή και θα βασίζεται στη διεθνή νομιμότητα και στις αποφάσεις του Σ.Α. του ΟΗΕ».

Ο κ. Βαληνάκης είπε στον κ. Φριντ ότι χρειάζεται να δοθεί περισσότερος χρόνος στη διπλωματία.

Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: