Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2007

Η παρέλαση που προκαλεί την Κίνα

Η παρέλαση που προκαλεί την Κίνα

Η Ταϊβάν θα γιορτάσει την εθνική της επέτειο την επόμενη εβδομάδα πραγματοποιώντας την πρώτη στρατιωτική παρέλαση στα τελευταία 16 χρόνια, σε μια προσπάθεια να κινητοποιήσει τα πατριωτικά αντανακλαστικά ενόψει των προεδρικών εκλογών του επόμενου έτους, η μάχη για τις οποίες φαίνεται ότι θα κριθεί στο νήμα. Η παρέλαση της Τετάρτης, λοιπόν,

θα αποτελέσει μέρος των προσπαθειών του κυβερνώντος Δημοκρατικού Προοδευτικού Κόμματος και του απερχόμενου προέδρου, Τσεν Σούι-μπιαν, να δώσουν ώθηση στην υπόθεση της επίσημης ανεξαρτητοποίησης της Ταϊβάν από την Κίνα. Πιθανότατα, όμως, το Πεκίνο θα θεωρήσει την κίνηση αυτή ως μια από τις πιο προκλητικές προς την κατεύθυνση της υλοποίησης των στόχων της Ταϊπέι.

Υπενθυμίζεται ότι η Κίνα ισχυρίζεται ότι διαθέτει κυριαρχία στην Ταϊβάν και έχει απειλήσει με πόλεμο σε περίπτωση που το νησί επισημοποιήσει την ντε φάκτο ανεξαρτησία του.

Η προσοχή στην παρέλαση θα είναι στραμμένη στο κατά πόσο ο στρατός θα αδράξει την ευκαιρία για να παρουσιάσει τον νέο πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς - «Θαρραλέα Φτερά» - με τον οποίο η Ταϊβάν ελπίζει ότι θα αποκτήσει τη δυνατότητα να πλήξει τη Σαγκάη. Αντιμέτωπη με τη ραγδαία ανάπτυξη των επιθετικών δυνατοτήτων της Κίνας, η Ταϊβάν έχει αποφασίσει ότι σε γενικές γραμμές αμυντικό της δόγμα πρέπει να περιλαμβάνει και τη δυνατότητα ανταπόδοσης ενός πλήγματος.

Καθώς είναι η τελευταία προεδρική θητεία του Τσεν Σούι-μπιαν, μπορεί να αποδείξει ότι δεν είναι δειλός και, υπό την ηγεσία του, η ανάπτυξη ενός επιθετικού όπλου έγινε πραγματικότητα - κάτι που κανείς δεν έχει κατορθώσει στο παρελθόν», σχολίασε ο στρατιωτικός αναλυτής Άντγριου Γιανγκ, που έχει έδρα την Ταϊπέι.

Η παρέλαση θα γίνει μπροστά στο προεδρικό μέγαρο, στο φόντο γιγαντοαφισών που θα διακηρύττουν το σύνθημα «ΟΗΕ για την Ταϊβάν, ειρήνη για πάντα». Η κυβέρνηση σχεδιάζει να οργανώσει δημοψήφισμα σχετικά με την υποψηφιότητα της χώρας να γίνει μέλος των Ηνωμένων Εθνών με το όνομα Ταϊβάν, κάτι που η Κίνα έχει ήδη καταδικάσει ως «διασπαστική κίνηση» και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν χαρακτηρίσει αποσταθεροποιητική πρωτοβουλία. Πάντως, μέχρι στιγμής, δεν έχει υπάρξει επίσημη αντίδραση από την πλευρά της Κίνας, η οποία επίσης έχει εθνική εορτή αυτή την εβδομάδα.

Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: