Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2007

Η Ουάσιγκτον πιέζει την Total να αποσυρθεί από το Ιράν, δηλώνει ο διευθυντής της

Η Ουάσιγκτον πιέζει την Total να αποσυρθεί από το Ιράν, δηλώνει ο διευθυντής της

«Πολύ ισχυρές πιέσεις» να τερματίσει την δραστηριότητά της στο Ιράκ δέχεται γαλλική εταιρεία πετρελαιοειδών Total σύμφωνα με δήλωση στον Monde του προέδρου και γενικού διευθυντή του ομίλου Κριστόφ ντε Μαρζερί.

«Κανένα κράτος, όσο ισχυρό κι αν είναι, δεν μπορεί μονομερώς να αποφασίσει εκείνο, σε ποια μέρη στον κόσμο θα επενδύσει μία πετρελαϊκή εταιρεία» δήλωσε ο ντε Μαρζερί.

Υπενθύμισε ακόμα ότι στο παρελθόν η Ουάσιγκτον πίεζε την Total να αποσυρθεί και από την Λιβύη για όσο χρόνο οι σχέσεις ΗΠΑ-Λιβύης ήταν κακές. Όταν εξομαλύνθηκαν, «όλα έγιναν ξανά φυσιολογικά».

Η γαλλική κυβέρνηση έχει ζητήσει από γαλλικές εταιρείες να μην ανταποκρίνονται σε προσφορές επενδύσεων στο Ιράν αφού, όπως υποστηρίζει, η ιρανική κυβέρνηση επιδιώκει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Ταυτόχρονα, η χώρα ζητά τείνει επιβολή κυρώσεων στο Ιράν διαμέσου της ΕΕ και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στο οποίο είναι μόνιμο μέλος.

Ανεξάρτητα από το αν θα επιβληθούν κυρώσεις, ο ντε Μαρζερί ευχήθηκε να μπορέσει το Ιράν να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις του ως προς προηγούμενες επενδύσεις της Total στο Ιράκ.

Η Total είναι η τέταρτη παγκοσμίως δύναμη στον κλάδο των πετρελαιοειδών.

* Στην ίδια συνέντευξη, ο ντε Μαρζερί τόνισε ότι η Total δεν θα αποσυρθεί ούτε από την Μιανμάρ.

Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: