Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2007

Ο Γάλλος ΥΠΕΞ στην Αγκυρα με καυτή ατζέντα

Ο Γάλλος ΥΠΕΞ στην Αγκυρα με καυτή ατζέντα

Η αρμενική γενοκτονία, η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας και η πρόσφατη απόδραση δύο υψηλόβαθμων στελεχών του ΡΚΚ από τη Γαλλία είναι τα θέματα που θα συζητήσει σήμερα στην Αγκυρα ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Μπερνάρ Κουσνέρ.

Οπαδός της τουρκικής υποψηφιότητας σε αντίθεση με τον Σαρκοζί, ο -προερχόμενος από τις τάξεις των σοσιαλιστών- Κουσνέρ θα έχει συνομιλίες με τους Γκιουλ, Ερντογάν και τον ομόλογό του, Αλί Μπαμπατζάν.

Ο τουρκικός Τύπος κατηγορεί τη γαλλική κυβέρνηση για ολιγωρία και αδιαφορία στην απόδραση δύο τρομοκρατών, που κρατάνε το «ταμείο» του ΡΚΚ. Πρόκειται για τους Ριζά Αλτούν και Νεντίμ Σεβέν.

Συνελήφθησαν μαζί με άλλα 14 στελέχη του ΡΚΚ τον Φεβρουάριο στη Γαλλία, αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι μέχρι να δικαστούν - και στη συνέχεια εξαφανίστηκαν.

Πηγές της γαλλικής διπλωματίας δήλωσαν στη «Χουριέτ» πως το Παρίσι ενδιαφέρεται για την αναθέρμανση των γαλλο-τουρκικών σχέσεων και την αποκατάσταση διαύλων επικοινωνίας. Τόνιζαν ακόμη το ενδιαφέρον του προέδρου Σαρκοζί για τις μεταρρυθμίσεις στην Τουρκία. Στο μεταξύ, το κυβερνών κόμμα προσπαθεί να σβήσει μια ακόμη εστία έντασης σχετικά με τον πρόεδρο Γκιουλ.

Το ΑΚΡ κατέθεσε χθες στη Βουλή τροπολογία στο νέο Σύνταγμα, που θα τεθεί σε δημοψήφισμα στις 21 Οκτωβρίου, η οποία προβλέπει ρητά πως ο Γκιουλ θα ολοκληρώσει τη θητεία του το 2014, χωρίς να απαιτείται να εκλεγεί εκ νέου από τον λαό. Η άμεση εκλογή -ορίζεται στην τροπολογία- αφορά τον επόμενο, 12ο πρόεδρο της Τουρκίας. Η κυβέρνηση έκρινε σκόπιμη αυτήν την τροπολογία, επειδή μερίδα κεμαλιστών συνταγματολόγων υποστηρίζει ότι μετά το συνταγματικό δημοψήφισμα ο Γκιουλ θα πρέπει να αναβαπτιστεί στη λαϊκή ψήφο.

Εξάλλου ο 16χρονος εθνικιστής δολοφόνος του καθολικού ιερέα Σαντόρο, πέρυσι στην Τραπεζούντα, αναμένεται να εκτίσει πάνω από 10 χρόνια κάθειρξης, αφού το δευτροβάθμιο δικαστήριο επικύρωσε χθες την ποινή του.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: