Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2007

Ψάχνει συμμάχους για το Σκοπιανό

Ψάχνει συμμάχους για το Σκοπιανό

Αγωνιώδεις προσπάθειες για εξεύρεση συμμάχων, που θα καταδικάσουν την πρόκληση εναντίον της Ελλάδας στην αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση, η οποία βρέθηκε σε δεινή θέση, την Τρίτη το μεσημέρι, μετά την αποτυχία της να αποτρέψει την αναφορά από τον κ. Κερίμ στη «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Ο γενικός γραμματέας των Ην. Εθνών, Μπαν Κι Μουν, περιορίστηκε σε μία αναιμική δήλωση υποστήριξης, δηλώνοντας το αυτονόητο του σεβασμού, δηλαδή, των ψηφισμάτων και των αποφάσεων του ΟΗΕ, ενώ οι Αμερικανοί, πρόβαλαν περισσότερο την ανάγκη συνέχισης των διαπραγματεύσεων.

Ο μεσολαβητής Μάθιου Νίμιτς, που συναντήθηκε την Τετάρτη το βράδυ με τον πρόεδρο των Σκοπίων, ανακοίνωσε ήδη την πρόθεσή του να καλέσει στη Νέα Υόρκη τους πρέσβεις Αδαμάντιο Βασιλάκη και Νικόλα Δημητρόφ. Ομως, πηγή των Ην. Εθνών πιστεύει πως ο μόνος τρόπος για να επιλυθεί το πρόβλημα της ονομασίας, είναι ο απευθείας διάλογος σε υψηλό επίπεδο. «Απαιτείται πολιτική βούληση και απόφαση, απαιτείται συμβιβασμός», τόνισε χαρακτηριστικά. Δεν αποκλείει, πάντως, να ζητήσει ο κ. Νίμιτς συνάντηση κορυφής μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών.

Το... αναγνωρίζει
Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τομ Κέισι, στον οποίο ετέθη το θέμα της σκοπιανής προκλητικότητας, επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τα Σκόπια με το συνταγματικό τους όνομα («Δημοκρατία της Μακεδονίας»). Και πρόσθεσε: «Αναγνωρίζουμε επίσης ότι υφίσταται ένα σοβαρό και πολύ συναισθηματικό ζήτημα για την Ελλάδα και τη Μακεδονία σε σχέση με το όνομα. Επιθυμούμε να δούμε το θέμα να επιλύεται μέσω των συνομιλιών μεταξύ της Ελλάδας και της Μακεδονίας με την υποστήριξη του ΟΗΕ».

Τόσο ο αναπληρωτής εκπρόσωπος, όσο και ο υφυπουργός Εξωτερικών, Νίκολας Μπερνς, που συναντήθηκε και με τον πρόεδρο των Σκοπίων, είπαν πως η Ουάσιγκτον θα ενθαρρύνει όπως οι συζητήσεις και οι δηλώσεις, για το θέμα, «να είναι στο πνεύμα και με την προσδοκία μιας ειρηνικής και λογικής διευθέτησης στην οποία θα καταλήξουν τα μέρη ως αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης».

Ο κ. Μπερνς είπε ότι δεν ήταν στην αίθουσα της ΓΣ και δεν δύναται να σχολιάσει κάτι στο οποίο δεν ήταν μάρτυρας. Σημείωσε, όμως, πως «είναι ένα πολύ δύσκολο, πολύπλοκο θέμα μεταξύ της Μακεδονίας και της Ελλάδας και ο πρέσβης κ. Νίμιτς έχει ένα σπουδαίο ρόλο να διαδραματίσει».

Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: