Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2007

Ζητούν διπλή ονομασία, επιμένουμε στο βέτο

Ζητούν διπλή ονομασία, επιμένουμε στο βέτο

Στη διπλωματία υπάρχουν αδιέξοδα και χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Σκοπιανό. Το εθνικό μας θέμα παραμένει τελματωμένο και μετά τη συνάντηση του ειδικού μεσολαβητή του ΟΗΕ κ. Μάθιου Νίμιτς με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ κ. Μπράνκο Τσερβένκοφσκι. Επειτα από συζήτηση μίας ώρας και είκοσι λεπτών το μόνο που έγινε επισήμως γνωστό είναι ότι σύντομα θα κληθούν οι διαπραγματευτές των δύο χωρών πρέσβεις κ.κ. Αδαμάντιος Βασιλάκης και Νικόλα Ντιμιτρόφ σε κοινή συνάντηση υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Αλλά αυτό δεν σημαίνει κάτι περισσότερο από διαδικαστική κινητικότητα, εάν θεωρήσει κανείς ειλικρινείς τις δηλώσεις του κ. Νίμιτς ότι «η κατάσταση δεν έχει αλλάξει» κι ότι «δεν έφτασε η στιγμή» για κατάθεση τρίτης πρότασης για τη διευθέτηση της εκκρεμότητας της ονομασίας.

Ωστόσο, διπλωματικές πηγές στην Ουάσιγκτον επιμένουν ότι βούληση των ΗΠΑ είναι να επιταχύνουν τις διαδικασίες, κάτι που μπορεί να φανεί και κατά την επικείμενη επίσκεψη Μπερνς στην Αθήνα.

Από τη σκοπιανή πλευρά επαναδιατυπώθηκε η πάγια θέση υπέρ της διπλής ονομασίας κι από την ελληνική πλευρά, μέσω διπλωματικών πηγών, επαναλήφθηκε η ετοιμότητα για βέτο όταν έρθει η ώρα για ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ τον Απρίλιο του 2008 ακόμη και με το όνομα FYROM, όπως προβλέπεται από την Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995.

Οι δύο πλευρές τραβούν το σκοινί, προσπαθώντας να πείσουν η μία την άλλη ότι θα το τραβούν μέχρι να σπάσει. Μία ιδέα που -σύμφωνα με πληροφορίες- εξετάζεται σοβαρά από την ελληνική κυβέρνηση είναι η αναβάθμιση των διαπραγματεύσεων για το όνομα σε υψηλό πολιτικό επίπεδο (για παράδειγμα, σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών). Και μια ιδέα που εξετάζεται σοβαρά στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ φαίνεται πως είναι η ενεργότερη αμερικανική εμπλοκή στην τελική ευθεία πριν από την ένταξη στο ΝΑΤΟ προκειμένου να αποφευχθούν ατυχήματα. Αλλά δύσκολα μπορεί να προβλέψει κανείς πώς οποιαδήποτε νέα πρωτοβουλία μπορεί να καταλήξει σε ένα όνομα, που δεν θα απέχει παρά ελάχιστα από τη συνταγματική ονομασία των Σκοπίων, καθώς θα πρέπει, εκ των πραγμάτων, να κινηθεί μεταξύ των δύο προτάσεων που κατατέθηκαν το 2005: «Δημοκρατία της Μακεδονίας - Σκόπια» στη σλαβομακεδονική και διπλή ονομασία. Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών κ. Τομ Κέισι επανέλαβε ότι πρέπει να λυθεί το πρόβλημα, το οποίο χαρακτήρισε «συναισθηματικό».

Ο κ. Μάθιου Νίμιτς χαρακτήρισε «μη υποβοηθητική» τη συμπεριφορά του προεδρεύοντος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ κ. Κερίμ, ο οποίος προσφώνησε ως πρόεδρο της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» τον κ. Μπράνκο Τσερβένκοφσκι. Αντίθετα, ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Νίκολας Μπερνς, απαντώντας σε σχετική δημοσιογραφική ερώτηση, απέφυγε οποιοδήποτε σχόλιο με το επιχείρημα ότι «δεν ήταν εκεί και δεν ήταν μάρτυρας».

Ο υπουργός Υγείας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος (Ρ/Σ Alpha), αναφερόμενος σε λάθη του παρελθόντος, είπε ότι ο πρώην πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης «ήταν ρεαλιστής, έβλεπε μακριά και έπρεπε να είχε εισακουστεί τότε η δική του πρόταση» (σ.σ.: το όνομα «Σλαβομακεδονία»).

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: