Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2007

Σερί παραβιάσεων σε αέρα και θάλασσα

Σερί παραβιάσεων σε αέρα και θάλασσα

Μαχητικά της Τουρκίας αναχαίτισαν- ωσάν να ήταν παράνομα!- ελληνικά αεροσκάφη

Σε διπλή πρόκληση προχώρησε το τελευταίο τριήμερο η Άγκυρα στο Αιγαίο: με το πράσινο φως και τη σημαία του ΝΑΤΟ, τουρκικά F-16 παραβίασαν χθες τον εθνικό εναέριο χώρο κοντά στη Λήμνο, κάτω από τα 10 ναυτικά μίλια, ενώ το προηγούμενο 48ωρο μεγάλος αριθμός τουρκικών μαχητικών αναχαίτισαν- ωσάν να ήταν παράνομα (!)- ελληνικά αεροσκάφη που ασκούνταν σε διάφορες περιοχές του Αιγαίου.

Το νέο σερί των προκλήσεων της Άγκυρας εκδηλώθηκε λίγες μόλις ημέρες μετά τη λήξη του θερινού μορατόριουμ (15 Σεπτεμβρίου) ως συνέχεια παρόμοιας τακτικής που είχε ακολουθήσει πριν από την έναρξή του με συνεχείς αμφισβητήσεις ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, με αναβαθμισμένο μάλιστα στρατιωτικό τρόπο και εμπλοκή του ΝΑΤΟ.

Κλιμάκωση

Η νέα κίνηση, όπως επισημαίνουν αμυντικοί και διπλωματικοί αναλυτές, προϊδεάζει κλιμάκωση τακτικής, εν όψει μάλιστα τυχόν νέας ελληνοτουρκικής διαπραγμάτευσης για τα ζητήματα του Αιγαίου. Το ενδεχόμενο αυτό προανήγγειλε, εμμέσως πλην σαφώς, η υπουργός Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη με δηλώσεις της μετά τις εκλογές. Όπως δήλωσε, εξακολουθεί να αποτελεί προτεραιότητα για την Ελλάδα η ελληνοτουρκική προσέγγιση και στο πλαίσιο αυτό θεωρεί ότι πρέπει να συζητηθεί εκ νέου το θέμα της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο.

Η επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας συναντήθηκε ήδη με τον Τούρκο ομόλογό της κ. Αλί Μπαμπατζάμ στη Νέα Υόρκη.

Αρμόδια πηγή του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε χθες ότι ο κ. Μπαμπατζάμ αναμένεται να έρθει στην Ελλάδα περί τον Δεκέμβριο, προκειμένου, μεταξύ άλλων, να προετοιμάσει επίσκεψη του Πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή στην Τουρκία το επόμενο έτος.

Τουρκικές αξιώσεις

Υπό το πρίσμα αυτό, στρατιωτικές και διπλωματικές πηγές εκτιμούσαν χθες ότι οι νέες τουρκικές κινήσεις έρχονται να υπογραμμίσουν τις τουρκικές αξιώσεις και ότι τυχόν έναρξη συζητήσεων δεν σημαίνει και άρση των διεκδικήσεών τους. Η χθεσινή πρόκληση στη Λήμνο έγινε από σμήνος 10 τουρκικών F16, τα οποία με τον έλεγχο ΝΑΤΟϊκού ιπτάμενου ραντάρ πραγματοποιούσαν συμμαχικά την άσκηση «CΟΜΕΟLightning». Η άσκηση είχε σχεδιαστεί και παρακολουθείτο από το ΝΑΤΟϊκό Κέντρο Αεροπορικών Επιχειρήσεων στο Εσκί Σεχίρ (CΑΟC-6), το οποίο έχει μεν Τούρκο διοικητή, όμως ο Νο2 είναι Αμερικανός, ενώ υπάγεται στο Συμμαχικό Αεροπορικό Στρατηγείο της Σμύρνης. Τα F-16, με ΝΑΤΟϊκή προφανώς έγκριση, μπήκαν όχι μόνον παράνομα στο FΙR Αθηνών, αλλά παραβίασαν και τον εθνικό εναέριο χώρο φθάνοντας 7 μίλια από τις ακτές.

Για τη νέα πρόκληση μέσω ΝΑΤΟ, η Αθήνα θα προχωρήσει σε διάβημα προς το ΝΑΤΟ και την Άγκυρα, αλλά η τύχη του είναι, όπως εκτιμούσαν στρατιωτικές πηγές, προδιαγεγραμμένη. Θα μείνει ουσιαστικά αναπάντητο όπως και ανάλογο που έγινε τον Μάιο στον Άγιο Ευστράτιο.

«Συγκυριαρχία»!

Εξίσου προκλητική ήταν η Άγκυρα και το προηγούμενο διήμερο (Τρίτη και Τετάρτη). Συνολικά, 57 τουρκικά F-16, τα περισσότερα των οποίων ήταν οπλισμένα, αναχαίτισαν ελληνικά μαχητικά που πραγματοποιούσαν την άσκηση αεράμυνας «Αμύντας».

Η τουρκική δραστηριότητα ήταν και αυτή μεν στο πλαίσιο άσκησης, αλλά όπως έλεγαν χθες επιτελείς του ΓΕΑ που αξιολόγησαν την τουρκική τακτική, ο σκοπός ήταν να δείξουν ότι δήθεν η Άγκυρα έχει συγκυριαρχία στο Αιγαίο και ελέγχει κάθε αεροπορικό ίχνος που ουσιαστικά κινείται ανατολικότερα του 25ου μεσημβρινού.

Την τακτική αυτή είχε ακολουθήσει και την περασμένη άνοιξη, προσθέτοντας και τη «στρατιωτική» δραστηριότητα στο οπλοστάσιο των διπλωματικών ελιγμών της. Η ελληνική Πολεμική Αεροπορία «κράτησε ψύχραιμη στάση», έλεγαν στελέχη της, και παρ΄ ότι δεν προκάλεσε πολλές αερομαχίες κατά τη διαδικασία αναχαίτισης που επιχειρούσαν οι Τούρκοι, «κατάφερε να διατηρεί το πλεονέκτημα». Για να το πετύχει, αναγκάστηκε βέβαια να πραγματοποιήσει δεκάδες εξόδους.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: