Χωρίς πολλές ελπίδες προόδου άρχισαν πάλι οι διαπραγματεύσεις Βελιγραδίου- Πρίστινας
Με δεδομένη την υποστήριξη των ΗΠΑ στην ανεξαρτησία του Κοσόβου και χωρίς πολλές ελπίδες προόδου, επαναλαμβάνονται σήμερα στη Νέα Υόρκη οι απευθείας διαπραγματεύσεις Βελιγραδίου και Πρίστινας για το μελλοντικό καθεστώς της επαρχίας. Την ίδια ώρα συνεχίζεται η ένταση στην ΠΓΔΜ που προκλήθηκε από επεισόδια μεταξύ αλβανικών κομμάτων.
Oι δύο πλευρές δέχθηκαν να καθήσουν για πρώτη φορά στο ίδιο τραπέζι έπειτα από έξι μήνες, αλλά ήδη ένας γύρος δηλώσεων των εμπλεκόμενων πλευρών έχει δώσει μια πρόγευση για το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων. «Θα είμαστε πολύ σαφείς και πολύ αποφασιστικοί. Δεν έχουμε άλλη λύση από την ανεξαρτησία», δήλωσε χθες ο Κοσοβάρος πρόεδρος Φατμίρ Σεϊντίου πριν από την αναχώρησή του για τη Νέα Υόρκη, ενώ ο πρωθυπουργός της επαρχίας Αγκίμ Τσέκου ξεκαθάρισε ότι «είμαστε αποφασισμένοι να πάρουμε μόνοι μας την τελική απόφαση», προσθέτοντας ότι η διαδικασία μπορεί να καταλήξει σε μια μονομερή ανακήρυξη ανεξαρτησίας. «Οι πολίτες μας θέλουν ένα ανεξάρτητο Κόσοβο που θα κινείται γύρω από την Ε.Ε. και πιστεύουμε ότι και οι πολίτες της Σερβίας συμμερίζονται αυτόν τον ευρωπαϊκό στόχο. Οφείλουμε στους πολίτες και των δύο χωρών να προχωρήσουμε μπροστά», τόνιζε σε άρθρο του στην «Ηerald Τribune» ο Κοσοβάρος πρωθυπουργός. Για τη σερβική κυβέρνηση, όμως, μια μονομερής ανεξαρτησία είναι «ανεφάρμοστο και μη βιώσιμο σενάριο», όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Βόισλαβ Κοστούνιτσα, κάνοντας λόγο για «επικίνδυνο σφάλμα ενός μέρους της διεθνούς κοινότητας να θεωρεί ότι είναι δυνατόν να επιβληθεί λύση στη Σερβία και ότι η Σερβία θα αναγνωρίσει ανεξάρτητο κράτος του Κοσόβου».
Το υπονοούμενο
Ο Σέρβος πρωθυπουργός αναφέρθηκε εμμέσως με αυτόν τον τρόπο στις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν εκφράσει τη στήριξή τους στις θέσεις των Κοσοβάρων. Ο πρέσβης των ΗΠΑ στο Βελιγράδι, Κάμερον Μούντερ, τόνισε χθες από τη σερβική πρωτεύουσα ότι σε περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεων οι Ηνωμένες Πολιτείες θα στηρίξουν την υπό διεθνή επιτήρηση ανεξαρτησία του Κοσόβου ως «καλύτερη λύση για την ειρήνη στην περιοχή». Το ζήτημα έχει εξελιχθεί σε ένα διπλωματικό μπρα ντε φερ ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία, καθώς η κυβέρνηση Πούτιν υποστηρίζει τις σερβικές θέσεις. Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις και ο Ρώσος ομόλογός της Σεργκέι Λαβρόφ επανέλαβαν χθες τις εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις τους, με τον επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας να κατηγορεί τη Δύση ότι προδικάζει αποτυχία των διαπραγματεύσεων και ενθαρρύνει μονομερή ανακήρυξη ανεξαρτησίας. Την ίδια ώρα, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ, σε μια επίδειξη ευρωπαϊκής ισχύος, τόνιζε ότι για το ζήτημα του Κοσόβου θα αποφασίσει η Ε.Ε., καθώς δεν είναι «ούτε ρωσικό ούτε αμερικανικό πρόβλημα».
Η ημερομηνία
Με καταληκτική ημερομηνία τη 10η Δεκεμβρίου, οπότε η τρόικα (Ε.Ε., ΗΠΑ και Ρωσία) παραδίδει την έκθεσή της στον γ.γ. του ΟΗΕ για το καθεστώς της επαρχίας, η δηλωμένη πρόθεση των Κοσοβάρων να ανακηρύξουν μονομερώς ανεξαρτησία αναμένεται να δυσχεράνει τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης - Ρωσίας, όπως σημειώνουν οι «Financial Τimes». Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, μια δυτική στήριξη στην ανεξαρτησία ενδέχεται να προκαλέσει αλυσιδωτή αντίδραση αποσταθεροποίησης στα ανατολικά σύνορα της Ε.Ε., καθώς είναι πιθανό σε ανταπάντηση η Ρωσία να αναγνωρίσει την ανακήρυξη ανεξαρτησίας της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας στη Γεωργία και της Υπερδνειστερίας στη Μολδαβία. Μέχρι σήμερα η Ρωσία έχει αποφύγει να αναγνωρίσει τις τρεις περιοχές ως ανεξάρτητα κράτη. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει δηλώσει, ωστόσο, ότι η ιστορία τους έχει ελάχιστες διαφορές από εκείνη του Κοσόβου.
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου