Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2007

ΠΑΣΟΚ: Zυμώσεις για επίσπευση

ΠΑΣΟΚ: Zυμώσεις για επίσπευση

Εντείνονται οι ζυμώσεις για επίσπευση της εκλογής προέδρου στο ΠΑΣΟΚ, με κορυφαία στελέχη να παρεμβαίνουν υπέρ της διασφάλισης της ενότητας του κόμματος.

Η ανησυχία για το εάν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα μεταβεί με ομαλές διαδικασίες και χωρίς ακρότητες που θα θέτουν εν αμφιβόλω την ενότητά του σε εκλογή προέδρου, αλλά και το τι θα συμβεί ύστερα από αυτή, ανησυχία που μεγεθύνθηκε μετά τα γεγονότα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Τετάρτης, οδηγεί πολλά κορυφαία στελέχη να θέτουν δημοσίως το ενδεχόμενο επίσπευσης των διαδικασιών.

Στελέχη που πιστεύουν ότι μέχρι τότε μπορεί να συμβούν και νέα αντίστοιχα επεισόδια, που θα θέσουν σε δοκιμασία τη συνοχή και την ενότητα και μάλιστα χωρίς επιστροφή, όπως μπορεί να συνέβαινε και στην ΚΟ εάν δεν υπήρχε η παρέμβαση του κ. Κακλαμάνη.

Πρώτος το θέμα της επιτάχυνσης της εκλογής νέου προέδρου έθεσε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, ο οποίος, μάλιστα, έχει ετοιμάσει και συγκεκριμένο νέο χρονοδιάγραμμα. Ο κ. Κακλαμάνης τάχθηκε το πρωί χθες με συνέντευξή του στη ΝΕΤ υπέρ της επίσπευσης των διαδικασιών, ενώ λίγο αργότερα στον «Αλφα 9,89» δήλωσε:

«Νομίζω ότι μέχρι τις 11 Νοεμβρίου που θα γίνει η εκλογή του προέδρου - αν δεν πάμε νωρίτερα, να κλείσει αυτό το θέμα - όλοι στηρίζουμε τον Γιώργο Παπανδρέου και έχει την εμπιστοσύνη και να ηγηθεί του αγώνα μας σ' αυτό το σχεδόν δίμηνο». Οπως μάλιστα τόνισε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής «θα βρούμε τον τρόπο να προχωρήσουμε μαζί μπροστά, διότι αλλιώτικα θα είμεθα δραπέτες».

Οι διαδικασίες
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Εθνους», ο κ. Κακλαμάνης πιστεύει ότι μία εβδομάδα μετά τις 6 και 7 Οκτωβρίου που θα διεξαχθεί το Εθνικό Συμβούλιο μπορεί να γίνει η Συνδιάσκεψη και στις 20 Οκτωβρίου να διεξαχθεί η ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου.

Στο ίδιο μήκος κύματος η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου, η οποία με δημόσια παρέμβασή της τάχθηκε ουσιαστικά υπέρ της εκλογής προέδρου στις 20 Οκτωβρίου, αντί της 11ης Νοεμβρίου που έχει αποφασιστεί - να θυμίσουμε ότι η αρχική πρόταση Βενιζέλου ήταν για τις 21 Οκτωβρίου.

Η πλευρά Βενιζέλου, εν αντιθέσει με την πλευρά Παπανδρέου, δεν αποκλείει την επίσπευση, ωστόσο δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να θέσει θέμα, αφού δεν θέλει να αφήσει, όπως αναφέρουν στελέχη της, και το παραμικρό περιθώριο για παρεξηγήσεις. «Δεν μπορεί ο πρωθυπουργός να εκλέγεται σε διάστημα 29 ημερών και εμείς στο ΠΑΣΟΚ να ζητάμε 55 ημέρες περιθώριο.

Πάντως, δεν θα θέσω θέμα επίσπευσης των διαδικασιών της εκλογής του αρχηγού στο Εθνικό Συμβούλιο. Αν το θέσει άλλος, θα δούμε...» ήταν το αρχικό σχόλιο του κ. Βενιζέλου, συνομιλώντας αργά το βράδυ με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες. Το βράδυ, πάντως, στον «Αντένα» ο κ. Βενιζέλος υπήρξε σαφής ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να αναλάβει καμιά πρωτοβουλία σ' αυτή την κατεύθυνση και θα σεβαστεί απολύτως το χρονοδιάγραμμα που συμφωνήθηκε στο Εθνικό Συμβούλιο.

«Εγώ είχα προτείνει ένα χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση των διαδικασιών στις 21 Οκτωβρίου. Ο κ. Παπανδρέου πρότεινε ένα χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των διαδικασιών στις 16 Δεκεμβρίου και συμβιβαστήκαμε στο Πολιτικό Συμβούλιο στην 11η Νοεμβρίου. Εγώ τιμώ τις αποφάσεις του Πολιτικού Συμβουλίου, τιμώ τις συμφωνίες που έχουν γίνει και δεν θέτω κανένα θέμα αλλαγής των συμφωνηθέντων. Εάν όλοι συμφωνήσουμε, θα συμφωνήσω κι εγώ».

Αντιθέτως, η πλευρά Παπανδρέου δεν φέρεται διατεθειμένη να συμφωνήσει σε καμία περίπτωση σε αλλαγή χρονοδιαγράμματος, κάτι που πιθανότατα θα υποστηριχθεί και σε περίπτωση που το θέμα τεθεί στο Πολιτικό Συμβούλιο της ερχόμενης Πέμπτης.

Π. Ευθυμίου - Ακης
Χθες, πάντως, τόσο ο κ. Ευθυμίου όσο και ο κ. Τσοχατζόπουλος τάχθηκαν υπέρ της εφαρμογής των αποφάσεων που έχουν ήδη ληφθεί. Ο κ. Τσοχατζόπουλος, μάλιστα, πρότεινε οι δυο υποψήφιοι για την προεδρία να δεσμευτούν εκ των προτέρων ότι θα δεχθούν το αποτέλεσμα των εκλογών για την ανάδειξη του νέου αρχηγού.

«Αυτό που έχει προτεραιότητα και το προτείνω είναι να διεκδικήσουμε άμεσα, στο Εθνικό Συμβούλιο, να υπάρξει δέσμευση εκ των προτέρων των υποψηφίων για την ηγεσία, ότι θα δεχθούν το όποιο αποτέλεσμα της εκλογικής διαδικασίας, όπως έκανα εγώ το 1996, κατά τη διαδοχή του Α. Παπανδρέου, όπου δήλωσα ότι το αποτέλεσμα θα είναι δεσμευτικό τη Δευτέρα θα είμαι παρών και μετά θα πάμε όλοι μαζί, όπως και έγινε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσοχατζόπουλος.

Ιδιαίτερα ανήσυχος εμφανίστηκε και ο κ. Γιάννος Παπαντωνίου, που, μιλώντας στον «9,84», χαρακτήρισε «αδιανόητο» ο Γ. Παπανδρέου με την κίνησή του στην ΚΟ να είχε ως στόχο να διασπάσει την ενότητα του ΠΑΣΟΚ.

«Μου είναι εξαιρετικά δύσκολο να πιστέψω ότι ο πρόεδρος ενός κινήματος, όπως το ΠΑΣΟΚ -που υπήρξε και παραμένει ένα πολύ μεγάλο πολιτικό κόμμα στην Ελλάδα, το οποίο έχει κυβερνήσει τον τόπο πολλά χρόνια και έχει προοπτικές διεκδίκησης της εξουσίας- θα είχε μια αντίληψη διάσπασης και τεμαχισμού του κόμματος ώστε να διαιωνίσει την επικράτηση της άλλης παράταξης, που είναι συντηρητική παράταξη», τόνισε.

«Το θεωρώ αδιανόητο αυτό, άρα επιλέγω την ερμηνεία - που είναι η καλύτερη ερμηνεία - ότι ήταν μια απερισκεψία. Θεωρούσε ίσως ότι έχει μια πλειοψηφία στην κοινοβουλευτική ομάδα, θα μπορούσε να έχει μια ανανεωμένη εμπιστοσύνη, που θα ήταν πρόκριμα για την εκλογή της 11ης Νοεμβρίου. Τελικά, βεβαίως, αυτή η διαδικασία δεν πέτυχε, υπέστη μια ήττα».

«Επειδή η λέξη διάσπαση πάει και έρχεται, διάσπαση στο ΠΑΣΟΚ δεν θα υπάρξει. Ομως υπάρχει το θέμα της συνοχής και του ρήγματος που υπάρχει σε σχέση με τη λειτουργία, με την πολιτική στόχευση, με την εικόνα μας, με τη δράση μας» δήλωσε (ΝΕΤ) ο κ. Χρήστος Πολυζωγόπουλος.

Αντιθέτως, ο κ. Στ. Τζουμάκας μιλώντας στη ΝΕΤ δήλωσε πως «ενότητα για την ενότητα δεν υπήρχε ποτέ στο ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ είχε ενότητα στη βάση ελάχιστων αρχών», ενώ τόνισε πως «ο κ. Παπανδρέου επέδειξε υπερβολική καλοπιστία».

ΕΚΛΟΓΗ
Προς κόντρα για τον τρόπο ψηφοφορίας

Σε κόντρα για τον τρόπο που θα γίνει η ψηφοφορία για την ανάδειξη προέδρου του ΠΑΣΟΚ είναι πολύ πιθανό να οδηγηθούν τα δύο στρατόπεδα.

Στις συναντήσεις του προέδρου της Επιτροπής Πιστοποίησης και Τήρησης του Καταστατικού Γ. Ανωμερίτη με τους κ. Παπανδρέου και Βενιζέλο, οι δύο υποψήφιοι πρόεδροι πρότειναν η εκλογή να γίνει όπως και το 2004, με ανοιχτές διαδικασίες έως και την τελευταία μέρα.

Πληροφορίες, ωστόσο, που δεν έχουν επιβεβαιωθεί επισήμως, κάνουν λόγο ότι η πλευρά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ εξετάζει πλέον την πραγματοποίηση της ψηφοφορίας με μητρώο μελών και φίλων, κάτι που αναμένεται να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις.

Οι οριστικές αποφάσεις ωστόσο και γι αυτό το θέμα θα ληφθούν στην (κρίσιμη) συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, την προσεχή Πέμπτη.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: