Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2007

Οι επτά στόχοι της κυβέρνησης την επόμενη τετραετία

Οι επτά στόχοι της κυβέρνησης την επόμενη τετραετία

Ο κ. Καραμανλής αναμένεται να εστιάσει στις κυβερνητικές εξαγγελίες, επιχειρώντας να δείξει ότι αυτές δεν επηρεάζονται από τις εξελίξεις στο αντίπαλο στρατόπεδο, ενώ συνεργάτες του έλεγαν ότι θα προσπαθήσει να αποφύγει τις προσωπικές αντιπαραθέσεις με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ακόμη και αν προκληθεί. Ειδικότερα ο πρωθυπουργός στην ομιλία του θα επικεντρώσει στη:

  • Συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στο χώρο της Οικονομίας με έμφαση στις νέες φορολογικές ρυθμίσεις, αλλά και την εξυγίανση των ΔΕΚΟ.
  • Ενίσχυση του κοινωνικού κράτους με κέντρο βάρος τις «ευαίσθητες» οικονομικά ομάδες και τους αγρότες.
  • Μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, μέσω διαλόγου
  • Ολοκλήρωση των αλλαγών σε όλες της βαθμίδες της Εκπαίδευσης και της αναθεώρησης του άρθρου 16.
  • Προστασία του περιβάλλοντος και της υλοποίησης των μεγάλων έργων.
  • Ανασυγκρότηση του κρατικού μηχανισμού και τη νέα διοικητική δομή του κράτους και τέλος
  • Στο Σχέδιο Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης των πυρόπληκτων περιοχών.

    Οικονομία

    Στον τομέα της Οικονομίας, ο πρωθυπουργός θα τονίσει ότι βασική επιδίωξη παραμένει η επίτευξη ισοσκελισμένων ή ελαφρά πλεονασματικών προϋπολογισμών έως το 2010. Στις προτεραιότητες του θα εντάξει την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης, την τρίτη φάση της φορολογικής μεταρρύθμισης με την κατάργηση του φόρου κληρονομιάς και γονικών παροχών, αλλά και την απαλλαγή από φόρους της 1ης κατοικίας. Ο κ. Καραμανλής θα κάνει ειδική αναφορά στις προσπάθειες εξυγίανσης των ΔΕΚΟ και την εξεύρεση λύσης για την ΟΑ. Θα αναφερθεί και στην αξιοποίηση των πόρων του Δ ΚΠΣ, επαναλαμβάνοντας ότι το 80% αυτών θα κινηθούν προς την Περιφέρεια, θα επιμείνει στην ανάγκη απελευθέρωσης των αγορών και ενίσχυσης των εξαγωγών.

    Ασφαλιστικό

    «Προτεραιότητα της κυβέρνησής μας» θα πει ο πρωθυπουργός «είναι η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού χωρίς να θιγούν ώριμα ασφαλιστικά δικαιώματα». Οι όποιες αλλαγές θα γίνουν -όπως θα πει- μετά από διάλογο με τους κοινωνικούς φορείς ενώ ίσως αναφερθεί και σε κάποιο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του διαλόγου. Βασικοί άξονες θα είναι η σταδιακή ενοποίηση Ταμείων και κλάδων, η αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής, η αξιοποίηση της περιούσιας των Ταμείων και η επανεξέταση των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.

    Κοινωνικό κράτος

    Για τη διαμόρφωση ενός πραγματικού κοινωνικού κράτους, ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί στη δημιουργία Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής, για την αντιμετώπιση της φτώχειας, στην αύξηση των συντάξεων του ΟΓΑ, του ΕΚΑΣ, του Επιδόματος Ανεργίας, στην καθιέρωση Κατώτατης Εθνικής Σύνταξης από το 2009 και πολυτεκνικού επιδόματος στους τρίτεκνους. Επίσης θα μιλήσει για το νέο μισθολόγιο των στρατιωτικών και των υπηρετούντων στα σώματα ασφαλείας, τονίζοντας ότι οι αυξήσεις θα γίνουν με βάση το μισθό του Ανθυπολοχαγού που θα φθάσει τα 860 ευρώ. Θα κάνει λόγο για μια νέα μεταρρύθμιση στο ΕΣΥ με στόχο την «επανίδρυσή» του και την άμεση προώθηση προσλήψεων, καθώς και την ψήφιση νομοσχεδίου για την πρωτοβάθμια φροντίδα. Για την ενίσχυση των αγροτών και την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα θα υπογραμμίσει την αξιοποίηση των κονδυλίων του Δ ΚΠΣ για τη χρηματοδότηση δράσεων αγροτικής ανάπτυξης και την καταβολή επιδοτήσεων στους παραγωγούς. Θα μιλήσει για την ενίσχυση των εξαγωγών, τη δημιουργία ανταγωνιστικών αγροτικών εκμεταλλεύσεων.

    Παιδεία

    Για τον τομέα της Παιδείας, ο κ. Καραμανλής αναμένεται να υπογραμμίσει ότι στόχος είναι να συνεχισθεί η μεταρρύθμιση για την ποιοτική αναβάθμιση της Παιδείας, σε όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης. Με στόχο την αναγέννηση του Δημόσιου Πανεπιστημίου, την ενδυνάμωση της αυτοτέλειας του Λυκείου και την καθιέρωση σε βάθος χρόνου νέου συστήματος εισαγωγής σε ΑΕΙ - ΤΕΙ. Ο κ. Καραμανλής θα επιμείνει στην ανάγκη αναθεώρησης τους άρθρου 16, ενώ θα δεσμευθεί εκ νέου για την αύξηση των κονδυλίων προς την Παιδεία μέσα από τους πόρους του Δ ΚΠΣ.

    Περιβάλλον - Δημόσια Έργα

    Σε ό,τι αφορά την προστασία του περιβάλλοντος ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί στην ολοκλήρωση του Εθνικού Χωροταξικού Σχεδίου καθώς και των Ειδικών Χωροταξικών Σχεδίων για τις ανανεώσιμες πηγές, τον τουρισμό τη βιομηχανία, του Κτηματολογίου, καθώς και στη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών. Ιδιαίτερη μνεία θα κάνει στα μεγάλα έργα υποδομής που θα υλοποιηθούν την επόμενη τετραετία όπως η κατασκευή των «Δρόμων Ανάπτυξης» που θα γίνουν με συμβάσεις παραχώρησης ύψους 8,6 δισ. ευρώ, στην αποπεράτωση της Εγνατίας Οδού, στις επεκτάσεις της Αττικής Οδού και στο Μετρό Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

    Κράτος

    Στον τομέα της ανασυγκρότησης της κρατικής μηχανής θα αναφερθεί στην καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και την αποτελεσματική λειτουργία της δημόσιας διοίκησης με περιορισμό των συναρμοδιοτήτων και ενίσχυση της διαφάνειας. Εμφαση θα δώσει στην αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας, ενώ θα επαναλάβει τη δέσμευσή του για ολοκλήρωση του διαλόγου για τη νέα διοικητική δομή της χώρας με στόχο τη μείωση του αριθμού δήμων και περιφερειών.

    Πυρόπληκτοι

    Τέλος ο κ. Καραμανλής θα υπογραμμίσει ότι αποτελεί προσωπική του δέσμευση η υλοποίηση του Σχεδίου Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης των πυρόπληκτων περιοχών και η στήριξη των πολιτών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές, σημειώνοντας ότι τα μέτρα που ελήφθησαν εφαρμόζονται. Ιδιαίτερη αναφορά θα κάνει στα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα που ήδη εκτελούνται, στις μελέτες για την αναδάσωση, αλλά και μέριμνα που ελήφθη για τη δωρεάν ανακατασκευή των σπιτιών που καταστράφηκαν.

  • Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ

    Δεν υπάρχουν σχόλια: