Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2007

Αποκάλυψη - σοκ για τα καμένα

Αποκάλυψη - σοκ για τα καμένα

31 Πάρνηθες ήταν η έκταση που κάηκε στην Πελοπόννησο- 1.772.654 στρέμματα έγιναν στάχτη

Τριάντα μία φορές μεγαλύτερη έκταση από την καμένη της Πάρνηθας κάηκε στην Πελοπόννησο προκαλώντας τεράστιο οικολογική καταστροφή στα δάση, τη γεωργία και την πανίδα.

Η έκθεση των επιστημόνων της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το εργαστήριο Δασικής Διαχείρισης και Τηλεπισκόπησης του ΑΠΘ δείχνει ότι οι πυρκαγιές στην Πελοπόννησο έκαναν στάχτη 1.756.223 στρέμματα δάσους και γεωργικών εκτάσεων, ενώ στην Πάρνηθα είχαν καεί 56.000 στρέμματα. Συνολικά οι καμένες εκτάσεις σε Ηλεία, Αχαΐα, Αρκαδία, Λακωνία, Μεσσηνία φθάνουν τα 1.772.654 στρέμματα (τα περίπου 16.000 οικισμοί, γήπεδα κ.λπ.)., 300.000 από τα οποία βρίσκονται σε προστατευόμενες περιοχές του δικτύου «Νatura 2000».

Η καταγραφή των καμένων περιοχών έγινε από ειδική επιστημονική ομάδα του WWF που επισκέφτηκε την Πελοπόννησο σε συνδυασμό με επεξεργασία δορυφορικών εικόνων που πραγματοποίησαν οι ερευνητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.

Η φωτιά προκάλεσε μεγάλες ζημιές στο φυσικό περιβάλλον περιοχών με ιδιαίτερη οικολογική σημασία, όπου μέχρι πρότινος παρατηρούνταν σπάνια και ενδημικά είδη φυτών. Ανάμεσά τους είναι το δάσος και η λίμνη Καϊάφα, η Αρχαία Ολυμπία, το οροπέδιο με το δρυοδάσος της Φολόης, o Ταΰγετος, ο Πάρνωνας, τα όρη Μπαρμπάς και Κλωκός και το φαράγγι Σελινούντα, καθώς και το φαράγγι του Βουραϊκού.

Σημαντικό πλήγμα, όπως ανέφεραν χθες οι ειδικοί του WWF στη συνέντευξη Τύπου όπου παρουσίασαν τον οικολογικό απολογισμό των πυρκαγιών, υπέστη και η πανίδα της Πελοποννήσου: το τσακάλι, τα 4 από τα 5 ενδημικά είδη σαύρας του Ταϋγέτου, οι σκαντζόχοιροι και οι χερσαίες χελώνες είναι τα ζώα που αναμένεται να αντιμετωπίσουν τα μεγαλύτερα προβλήματα, αφού καταστράφηκε μεγάλος μέρος των βιοτόπων τους.

Σημάδια φυσικής αναγέννησης

Σε πολλές περιπτώσεις πάντως οι ζημιές στα δάση δεν είναι ανεπανόρθωτες. Ήδη υπάρχουν σημάδια φυσικής αναγέννησης. «Αυτό που μας ανησυχεί είναι το τι θα κάνουμε εμείς- το κράτος και οι πολίτες- από εδώ και πέρα σ΄ αυτές τις καμένες περιοχές. Θα πρέπει δηλαδή να προσεχθούν η βόσκηση και το κυνήγι και να προστατευθούν οι νησίδες πρασίνου που απέμειναν», ανέφερε η συντονίστρια δράσεων και επιστημονικής τεκμηρίωσης του WWF κ. Παναγιώτα Μαραγκού.

Όσο για τις αιτίες της καταστροφής, ο διευθυντής του WWF Ελλάς κ. Δημήτρης Καραβέλας είπε ότι δεν συμμερίζεται την άποψη «για όλα φταίνε οι κλιματικές αλλαγές». «Αιτίες είναι η αδιαφορία του κράτους και των πολιτών για την προστασία των δασών, η ανεπαρκής πρόληψη και η μη εφαρμογή των νόμων». Και πρόσθεσε ότι η οργάνωση αναλαμβάνει τέσσερις δράσεις για τα δάση στην επόμενη τριετία μεταξύ των οποίων είναι η δημιουργία βάσης δεδομένων για την παρακολούθηση των χρήσεων γης και η σύσταση νομικής ομάδας για το περιβάλλον.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: