Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2007

Αυτοδυναμία, όμηρος του ΛΑΟΣ

Αυτοδυναμία, όμηρος του ΛΑΟΣ

Κλίνατε επί δεξιά! Η οριακή αυτοδυναμία των 152 της Ν.Δ. και η ανάγκη του ΛΑΟΣ να μην είναι μια παρένθεση στην εθνική Βουλή, άρχισε να πυροδοτεί σχόλια και εκτιμήσεις για παιχνίδια, συμμαχίες, αλλά στο παρασκήνιο.

Η κίνηση Καρατζαφέρη μπροστά στις κάμερες, να χτυπήσει φιλικά τον ώμο του Δ. Σιούφα μόλις ψήφισε για πρόεδρο της Βουλής, ήταν αρκετή για να βάλει ζιζάνια στο γαλάζιο στρατόπεδο.

Εδωσε το στίγμα ότι ο ΛΑΟΣ στήριξε τον υποψήφιο της Ν.Δ. -ο Μ. Βορίδης είπε στην «Ε» ψηφίσαμε σε μπλοκ αυτό που αποφασίσαμε- και έστειλε το μήνυμα ότι οι διαρροές των 4 ψήφων από το εκλογικό ταμείο του Δ. Σιούφα ήταν νεοδημοκρατικές.

Οι δύο εκδοχές

Δεν ήθελε πολύ για να αρχίσουν στα «πηγαδάκια» των στελεχών της Ν.Δ. αλλά και της αντιπολίτευσης, τα σενάρια για το ποιοι από τους δυσαρεστημένους που έμειναν εκτός κυβέρνησης θα μπορούσαν να είναι αυτοί που δεν ψήφισαν τον Σιούφα. Αλλωστε, δεν είναι και λίγοι, υπολογίζονται γύρω στους 20-30. Είναι υπουργοί και υψυπουργοί που έμειναν εκτός, βουλευτές που δεν υπουργοποιήθηκαν κ.ά.

Εξίσου πιθανό, όμως, είναι ένα ακόμη σενάριο, αφού η ψήφος είναι μυστική: Ο Καρατζαφέρης, παρά τις δημόσιες κινήσεις του και δηλώσεις των στελεχών του, να ψιθύρισε στα αυτιά κάποιων πολύ δικών «του» εμπίστων βουλευτών να ρίξουν λευκό για να κάνουν τη Ν.Δ. να ψάχνεται. Την πραγματική αλήθεια βέβαια μόνον η κάλπη τη γνωρίζει.

Ο Γ. Καρατζαφέρης ευχαρίστως θα ήθελε να έχει απέναντι του μια Ν.Δ., η οποία δεν θα λειτουργεί σαν ένα αρραγές μέτωπο, αλλά θα έχει εσωκομματικά και ενδοκυβερνητικά προβλήματα. Χώρια που πάντα υπάρχει ο κίνδυνος αφομοίωσης του ΛΑΟΣ από το μεγάλο συγγενές κόμμα, αν αυτό είναι συμπαγές.

Επομένως, όσο πιο ανίσχυρη είναι η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ., τόσο πιο εύκολο είναι να κάνει αισθητή την κοινοβουλευτική του παρουσία ο ΛΑΟΣ και να «περνάει» και δικές του θέσεις στις κυβερνητικές επιλογές με αντάλλαγμα τις ψήφους των 10 βουλευτών στις ψηφοφορίες των κρίσιμων νομοσχεδίων.

Προετοιμάζονται

Ο Κ. Καραμανλής από την άλλη γνωρίζει καλά ότι τώρα που είναι ισχυρός, με νωπή ακόμη τη νέα λαϊκή εντολή, είναι πολύ δύσκολο να τον υπονομεύσουν οι δυσαρεστημένοι του κόμματός του. Οταν, όμως, θα αρχίσει να πέφτει η δημοφιλία της κυβέρνησης, να ανοίγουν τα καυτά μέτωπα (Ασφαλιστικό κ.ά.) και να πυκνώνουν οι διαδηλώσεις στους δρόμους, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να αρχίσουν να του τραβάνε το χαλί κάτω από τα πόδια κάποιοι δικοί του, γνωρίζοντας ότι η οριακή αυτοδυναμία της κυβέρνησης είναι η δική τους δύναμη και το πλεονέκτημά τους, αν θέλουν να πιέσουν για υπουργοποιήσεις κ.λπ.

Επομένως το Μαξίμου και η Ρηγίλλης είναι ευνόητο, ότι από τώρα θα αρχίσουν να προετοιμάζονται για εκείνη τη στιγμή. Η «διεύρυνση» σε ψήφους εκτός της Ν.Δ. ώστε να μην κινδυνεύει εύκολα η αυτοδυναμία, μπορεί να γίνει μόνο προς τον ΛΑΟΣ. Είτε με κυβερνητικές επιλογές που θα προσεγγίζουν στις θέσεις του Γ. Καρατζαφέρη (ήδη απέσυρε το βιβλίο της ΣΤ' Δημοτικού) είτε ανοίγοντας στο παρασκήνιο διαύλους με τους βουλευτές του ΛΑΟΣ, με την ελπίδα κάποια στιγμή να τους φέρουν πολύ «κοντά» τους.

Ολα θα εξαρτηθούν από το πώς θα πάει η νέα κυβέρνηση Καραμανλή. Ανάλογα με το πόσο ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο και πώς θα ανεβοκατεβαίνουν οι μετοχές των κομμάτων στο χρηματιστήριο της κοινής γνώμης, θα εξελίσσονται ή θα αποθαρρύνονται οι προσεγγίσεις και συμμαχίες ανάμεσα στη Ν.Δ. και τον ΛΑΟΣ.

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: