Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2007

Στον αέρα οι επαφές για τους Κούρδους αντάρτες

Στον αέρα οι επαφές για τους Κούρδους αντάρτες


Στη σφοδρή αντίδραση των Κούρδων του Βορείου Ιράκ «κολλάει» η συμφωνία Αγκυρας-Βαγδάτης, που θα επιτρέπει στην Τουρκία να καταδιώκει αντάρτες του ΡΚΚ στο ιρακινό έδαφος.Οι διαπραγματεύσεις του Ιρακινού υπουργού Εσωτερικών Τζ. Μπολάνι συνεχίζονται και σήμερα, ενώ δεν αποκλείεται να εγκαταλείψει την Αγκυρα με άδεια χέρια.

Η ιρακινή πλευρά απαιτεί από τους Τούρκους να δεσμευτούν ότι θα λαμβάνουν την «επίσημη και συγκεκριμένη» άδεια της Βαγδάτης, προτού στείλουν τα στρατεύματά τους για «θερμή καταδίωξη» των ανταρτών σε ιρακινό έδαφος. Ομως η Αγκυρα επιμένει ότι δικαιούται να πράττει κάτι τέτοιο με πιο «χαλαρούς όρους», επικαλούμενη την προστασία της εθνικής της ασφάλειας, βάσει διεθνούς δικαίου.

Αποτυχία
«Αποτύχαμε να καταλήξουμε σε συμφωνία σήμερα (σ.σ. χτες)» παραδέχτηκε αξιωματούχος της τουρκικής κυβέρνησης, ενώ και ο Ιρακινός ΥΠΕΣ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην υπογραφεί τελικά η συμφωνία.

Οι βάσεις της τουρκο-ιρακινής συμφωνίας για την αντιμετώπιση του ΡΚΚ τέθηκαν στην πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλ Μαλίκι στην Αγκυρα. Ομως η υλοποίησή της αποδεικνύεται εξαιρετικά δύσκολη.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: