Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2007

Μοντέλο Ν.Κορέας για το Ιράκ φαίνεται ότι υιοθετεί ο Τζ.Ο.Μπους

Μοντέλο Ν.Κορέας για το Ιράκ φαίνεται ότι υιοθετεί ο Τζ.Ο.Μπους

Το μοντέλο που οι ΗΠΑ έχουν εφαρμόσει στην περίπτωση της Ν.Κορέας επιθυμεί να προωθήσει και στο Ιράκ ο Τζ.Ο.Μπους. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο διάγγελμά του αναμένεται να ανακοινώσει ότι αποδέχεται την εισήγηση του στρατηγού Πετρέους και να παραλληλίσει την αμερικανική παρουσία στις δύο χώρες.

Όπως αναφέρει το CNN, επικαλούμενο υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης Μπους, ο Αμερικανός πρόεδρος προσανατολίζεται στο να υιοθετήσει το μοντέλο της Ν.Κορέας για το μελλοντικό ρόλο των ΗΠΑ στο Ιράκ. Στη Ν.Κορέα, οι ΗΠΑ εξακολουθούν να διατηρούν περισσότερους από 38.000 στρατιώτες, μισό αιώνα μετά το τέλος του πολέμου στην κορεατική χερσόνησο.

Στο πλαίσιο αυτό, κατά το διάγγελμά του τα ξημερώματα της Παρασκευής (ώρα Ελλάδας), ο Αμερικανός πρόεδρος πρόκειται να κάνει μια σχετική αναφορά, συγκρίνοντας την ανάπτυξη αμερικανικών στρατευμάτων στη Ν.Κορέα και στο Ιράκ και παραλληλίζοντας τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει οι ΗΠΑ απέναντι στις δύο χώρες.

Παράλληλα, ο Τζ.Ο.Μπους θα ανακοινώσει ότι αποδέχεται την εισήγηση του διοικητή των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, στρατηγού Ντέιβιντ Πετρέους, για σταδιακή μείωση των στρατευμάτων στο Ιράκ.

Αν και ο Αμερικανός πρόεδρος δεν αναμένεται -σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες- να αναφερθεί σε συγκεκριμένους αριθμούς, ο σχεδιασμός είναι να αποσυρθούν περίπου 5.700 στρατιώτες έως τα Χριστούγεννα. Η αποχώρηση θα αρχίσει άμεσα, δηλαδή εντός του μήνα.

Η απόσυρση δυνάμεων θα συνεχιστεί έως τον Αύγουστο, «εάν οι συνθήκες το επιτρέψουν» θα αναφέρει ο Μπους. Τελικά, στο Ιράκ αναμένεται να παραμείνουν, σε αυτήν τη φάση, 135.000 Αμερικανοί στρατιώτες, λίγοι περισσότεροι από τη δύναμη που υπήρχε (130.000) πριν από την αποστολή νέων στρατευμάτων τον περασμένο Ιανουάριο.

Επιπλέον, ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να αναφερθεί στην κατάσταση που επικρατεί στο Ιράκ και στο γεγονός ότι ελάχιστοι από τους στόχους που έχουν τεθεί προκειμένου να ελέγχεται η πρόοδος του Ιράκ έχει επιτευχθεί.

Ο Τζ.Ο.Μπους θα αναφερθεί και στο ενθαρρυντικό παράδειγμα της επαρχίας Ανμπάρ, όπου οι Ιρακινοί πλέον έχουν ταχθεί στο πλευρό των Αμερικάνων, εναντίον των τρομοκρατών της Αλ Κάιντα.

Ωστόσο, τη συγκεκριμένη αναφορά σκιάζει το γεγονός της δολοφονίας του σουνίτη σεΐχη και συνεργάτη των ΗΠΑ Αμπντούλ-Σατάρ Αμπού Ρισά, λίγες ώρες πριν από την ομιλία Μπους. Ο Αμερικανός πρόεδρος σχεδίαζε να κάνει ειδική μνεία στον σεΐχη κατά το διάγγελμά του.

Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: