Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2007

Ταλάτ: Η συνάντηση με τον Τάσσο δημιούργησε κινητικότητα στο Κυπριακό

Ταλάτ: Η συνάντηση με τον Τάσσο δημιούργησε κινητικότητα στο Κυπριακό

«Εχουμε ακόμη το χέρι μας για ειρήνη υψωμένο περιμένοντας κάποιον να το αρπάξει», είπε ο κατοχικός ηγέτης

Ο Κατοχικός ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δήλωσε ότι η συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο δημιούργησε κινητικότητα στο Kυπριακό πρόβλημα. «Εχουμε ακόμη το χέρι μας για ειρήνη υψωμένο περιμένοντας κάποιον να το αρπάξει», είπε ο κατοχικός ηγέτης, προσθέτοντας ότι μπορεί να υπάρξουν κάποιες γρήγορες εξελίξεις αναφορικά με τη λύση του Κυπριακού.

Υποστηρίζοντας ότι η ε/κ πλευρά δεν θέλει να επισπεύσει τη διαδικασία της 8ης Ιουλίου ισχυρίστηκε ότι η ε/κ πλευρά θέλει να αφήσει τη λύση σε βάθος χρόνου και να χρησιμοποιήσει την πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ για να αποκτήσει πλεονεκτήματα.

Ο Τ/Κ ηγέτης είπε ότι η τ/κ πλευρά είναι έτοιμη για συνάντηση ακόμη και αύριο με στόχο τη λύση αλλά πρόσθεσε ότι δεν έχει νόημα να συναντιέσαι για να διευρύνεται το αδιέξοδο.

Ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ εξέφρασε την εκτίμηση πως υπάρχει ανάγκη για επιδιαιτησία, προσθέτοντας ότι η επιδιαιτησία θα παίξει σημαντικό ρόλο στην λύση του Κυπριακού.

Για τη συνέντευξη του Προέδρου της Δημοκρατίας είπε ότι τα λόγια του δεν ήταν τα κατάλληλα, προσθέτοντας ότι η χρησιμοποίηση της λέξης «εχθρός» είναι λανθασμένη ετυμολογικά και πως αυτή η λέξη μπορεί μόνο να χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια πολέμου.

Ισχυρίστηκε ότι υπάρχει ηρεμία στην Κύπρο λόγω της ύπαρξης του τουρκικού στρατού.

Ο Τ/Κ ηγέτης είπε ότι δεν είναι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις που δημιούργησαν το κυπριακό πρόβλημα, προσθέτοντας ότι ο τουρκικός στρατός βρίσκεται στο νησί εξαιτίας του Κυπριακού.

Για την απόρριψη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) της ένστασης της Κυπριακής Δημοκρατίας για το διορισμό δύο Τ/Κ δικαστών, ο Τ/Κ ηγέτης είπε ότι το ΕΔΑΔ ήθελε με αυτή του την κίνηση να δείξει ότι έχει απηυδήσει με την Κυπριακή Δημοκρατία, που χρησιμοποιεί τέτοια θέματα για πολιτική εκμετάλλευση, όπως είπε.

Αναφερόμενος στο θέμα των πετρελαίων είπε ότι οι Τ/Κ ψήφισαν υπέρ της επανένωσης του νησιού έτσι θέλουν την από κοινού χρήση των πόρων της Κύπρου, προσθέτοντας ότι εάν η ε/κ πλευρά επιμένει σε αυτό το θέμα, τότε θα αρχίσουν έρευνες για την ύπαρξη κοιτασμάτων πετρελαίων και στο βορρά, κατά την έκφρασή του.

Λέγοντας ότι το άνοιγμα του οδοφράγματος την οδό Λήδρας δεν συζητήθηκε κατά τη συνάντηση της 5ης Σεπτεμβρίου ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ είπε ότι η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο των ΗΕ για αυτό το θέμα.

Πηγή: typos.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια: