Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2007

Μήνυμα Καραμανλή "στους φίλους που πικράναμε"

Μήνυμα Καραμανλή "στους φίλους που πικράναμε"

Δέσμευση του πρωθυπουργού ότι θα διορθώσει τα κακώς κείμενα - Στις 19:30 η κεντρική ομιλία στο Πεδίον του Άρεως

Καθαρό μήνυμα στα Σκόπια, αλλά και στην Τουρκία, ότι θα πρέπει να συμμορφωθούν πλήρως προς τις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης για να ενταχθούν στις Ευρώπη και τους ευρωατλαντικούς θεσμούς έστειλε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στην ομιλία του στη Θεσσαλονίκη. Ο πρωθυπουργός έκανε εκτενή αναφορά στο έργο της κυβέρνησης για τη Μακεδονία και τη Θράκη, οι οποίες, όπως είπε χαρακτηριστικά, έχουν πάρει το δρόμο του μέλλοντος, και ζήτησε εκ νέου από τους πολίτες να ψηφίσουν σταθερή κυβέρνηση που να παίρνει γρήγορες και τολμηρές αποφάσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Καραμανλής έκανε έντονη αυτοκριτική με ιδιαίτερη αναφορά στους φίλους που πικράθηκαν και τους υποσχέθηκε ότι η κυβέρνηση έχει πάρει το μήνυμα και θα διορθώσει τα λάθη της.

Αναφέρθηκε στην εξωτερική πολιτική και ήταν ιδιαίτερα αυστηρός απέναντι στα Σκόπια, θίγοντας έτσι ένα ζήτημα που ξέρει ότι αγγίζει την καρδιά πολλών Βορειοελλαδιτών ψηφοφόρων και ιδιαίτερα όσων αμφιταλαντεύονται προς τον ΛΑΟΣ: «Εάν δεν εγκαταλείψουν προκλητικές ενέργειες προπαγάνδας, εάν δεν δείξουν έμπρακτη διάθεση για κοινά αποδεκτή ονομασία, οφείλουν να το ξέρουν. Και να το ξέρουν καλά! Με τη στάση τους, βάζουν οι ίδιοι εμπόδια στο δρόμο τους για τους ευρωατλαντικούς θεσμούς», είπε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Καραμανλής χαρακτήρισε σημαντικές εθνικές επιτυχίες τον ελληνοτουρκικό αγωγό φυσικού αερίου, τον ελληνοϊταλικό υποθαλάσσιο αγωγό, τη συμφωνία με την Τουρκία και την Ιταλία για το νότιο ευρωπαϊκό αγωγό, τη συμφωνία με τη Ρωσία και τη Βουλγαρία για τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη καθώς και τη συνεργασία με τη Ρωσία, τη Βουλγαρία και την Ιταλία για ένα νέο αγωγό φυσικού αερίου. Εκανε έναν εκτεταμένο απολογισμό των κυβερνητικών επιτυχιών, ιδιαίτερα στην οικονομία, και επανέλαβε τις σημαντικότερες κοινωνικές και οικονομικές εξαγγελίες της Ν.Δ.

Για μια ακόμα φορά ο πρωθυπουργός κάλεσε τους πολίτες να υψώσουν μόνο ελληνικές σημαίες και απευθύνθηκε στο κοινό αίσθημα πάνω από κομματικές γραμμές λέγοντας ότι είμαστε ένα έθνος, με κοινούς στόχους για το παρόν και κοινές φιλοδοξίες για το μέλλον. Εθεσε πάλι το δίλημμα της ισχυρής κυβέρνησης, λέγοντας ότι τα ερωτήματα είναι ξεκάθαρα: «Θέλουμε κυβέρνηση που να μπορεί να παίρνει γρήγορες και τολμηρές αποφάσεις ή αφήνουμε τη χώρα στην αβεβαιότητα, στην παραλυσία; Κάνουμε θετική επιλογή ή αφήνουμε τη χώρα στην άρνηση; Συνεχίζουμε τις μεταρρυθμίσεις ή αφήνουμε τη χώρα να βυθιστεί και πάλι στα ελλείμματα και το τέλμα;».

Και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους πικραμένους και δυσαρεστημένους της παράταξής του, ζητώντας τους να συμβάλουν στην κοινή προσπάθεια με τη θετική τους επιλογή: «Τα τριάμισι αυτά χρόνια έγιναν πολλά και σημαντικά. Υπήρξαν όμως και αδυναμίες. Εγιναν και λάθη. Κάποιοι φίλοι πικράθηκαν. Θέλω να απευθυνθώ στους φίλους αυτούς και να τους πω: Μια κυβέρνηση μπορεί να διορθώσει τις αδυναμίες της μόνο αν τις αναγνωρίσει. Και εμείς αυτό το κάνουμε. Το μήνυμά σας το έχουμε ήδη πάρει. Σήμερα ζητώ τη συμβολή σας στην προσπάθειά μας με μια θετική επιλογή διότι η χώρα χρειάζεται τις θετικές επιλογές όλων μας», είπε ο πρωθυπουργός.

Παρασκήνιο

- Αγγιξε σε αριθμούς την αντίστοιχη του 2004 η χθεσινή συγκέντρωση της Ν.Δ. στην πλατεία Αριστοτέλους και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στην οποία μίλησε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Ν.Δ. Κώστας Καραμανλής. «Είχε πάθος και παλμό», παρατηρούσαν με ικανοποίηση οι οργανωτές.

- Ο πρωθυπουργός έφτασε με καραβάκι, το «Κωνσταντής», από το «Μακεδονία Παλάς» έως τη θαλάσσια περιοχή μπροστά από τη λεωφόρο Νίκης. Δίπλα του ήταν η σύζυγός του Νατάσα Καραμανλή. Το «Κωνσταντής» ακολουθούσαν από μικρή απόσταση άλλα πλοιάρια και πιο μακριά φαίνονταν σκάφη του Λιμενικού. Ο πρωθυπουργός ανέβηκε μόνος στην εξέδρα και τότε σημειώθηκε η πρώτη… έκρηξη ενθουσιασμού από το πλήθος.

- Οι σημαίες υψώθηκαν και οι νέοι που αποτελούσαν την πλειοψηφία στο χώρο της πλατείας Αριστοτέλους σχημάτισαν με τεράστια χαρτόνια το «Νέα Νίκη –Ισχυρή εντολή και αυτοδυναμία». «ΟΝΝΕΔ–ΟΝΝΕΔ πρωτοπορία», φώναζαν.

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: