Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2007

Διπλή πρέσα για τα Σκόπια

Διπλή πρέσα για τα Σκόπια

Πιέσεις από ΗΠΑ- Ευρώπη αλλά και προβλήματα στο εσωτερικό της κυβέρνησης

Σε νέο αγκάθι για την ελληνική κυβέρνηση αναδεικνύεται η υπόθεση της ονομασίας των Σκοπίων, καθώς αφενός η αδιαλλαξία της FΥRΟΜ δεν αφήνει περιθώρια εξεύρεσης συμβιβαστικής ονομασίας, αφετέρου η πρόθεση της Ελλάδας να ασκήσει βέτο σε ΝΑΤΟ και Ένωση για την είσοδο των Σκοπίων αντιμετωπίζεται με έντονη καχυποψία από ΗΠΑ και εταίρους.

Εντός των προσεχών ημερών ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για την ονομασία των Σκοπίων, Μάθιου Νίμιτς, αποστέλλει προσκλήσεις προς την ελληνική και τη σκοπιανή πλευρά για τον νέο γύρο της διαπραγμάτευσης, που υποτίθεται ότι θα καταλήξει και σε νέα πρόταση για το όνομα.

Ωστόσο, ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων- στον οποίο θα μετέχουν από ελληνικής πλευράς ο πρέσβης Ντίμης Βασιλάκης και από σκοπιανής ο πρέσβης Νικολά Ντιμιτρόφ - θα πραγματοποιηθεί εκ των πραγμάτων σε βαρύ κλίμα. Η Αθήνα έχει απειλήσει ότι χωρίς αμοιβαίως αποδεκτή λύση για το όνομα, θα θέσει βέτο και στο ΝΑΤΟ και στην Ένωση για την ένταξη της FΥRΟΜ. Και τα Σκόπια έχουν δηλώσει ρητά ότι δεν συζητούν για τη διεθνή ονομασία τους αλλά μόνο για το πώς θα αποκαλούνται από την Ελλάδα.

Ενδεικτική των προθέσεων της κυβέρνησης της γείτονος ήταν η συνέντευξη του υπουργού Εξωτερικών Α. Μιλοσόσκι στα «ΝΕΑ». Υποστήριξε ότι δεν πρόκειται να αλλάξουν τη συνταγματική ονομασία τους η οποία αποτελεί πρωταρχικό στοιχείο της εθνικής ταυτότητας των κατοίκων των Σκοπίων, ακόμη και αν η Ελλάδα θέσει βέτο για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ.

Η επιθυμία Μπους

Παράλληλα, προβληματισμός επικρατεί και στην Αθήνα για το «πού θα πάει» η υπόθεση του σκοπιανού, μετά και τα μηνύματα που έχει δεχθεί η κυβέρνηση από το εσωτερικό και το εξωτερικό. Οι ΗΠΑ έχουν διαμηνύσει εξαρχής ότι άσκηση βέτο στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ την άνοιξη του 2008 θα εκληφθεί περίπου ως εχθρική πράξη, δεδομένου ότι ο πρόεδρος Μπους επιθυμεί την είσοδο ακόμη τριών χωρών στη Συμμαχία (Σκόπια, Αλβανία, Κροατία) πριν αναχωρήσει από τον Λευκό Οίκο. Ο εκνευρισμός της Ουάσιγκτον επιτείνεται από το γεγονός ότι πιστεύει πως η Αθήνα, κατά τη διακυβέρνηση Καραμανλή, δεν υπήρξε «συνεργάσιμος σύμμαχος», καθώς όχι μόνο δεν απέστειλε μάχιμες δυνάμεις στο Αφγανιστάν και το Ιράκ, αλλά επιπλέον έχει... πέσει στην αγκαλιά του Βλαντίμιρ Πούτιν όσον αφορά τα ενεργειακά.
Το κλίμα ωστόσο δεν είναι πολύ καλύτερο στο ευρωπαϊκό γήπεδο, κάτι που- σύμφωνα με διπλωματικές πηγές- έγινε αντιληπτό κατά τις συναντήσεις που είχε ο Κώστας Καραμανλής στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής με τους ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Σλοβενίας, οι οποίοι θα διαχειριστούν και την αίτηση της FΥRΟΜ για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Η διπλωματική έκφραση που χρησιμοποιήθηκε ήταν πως η ελληνική θέση αντιμετωπίστηκε «με κατανόηση», που σε ελεύθερη μετάφραση θα μπορούσε να σημαίνει και «σε ακούω, αλλά διαφωνώ απολύτως μαζί σου».

Εσωτερικά προβλήματα

Το πρόβλημα για την Αθήνα και την κυβέρνηση Καραμανλή- όπως έλεγαν κυβερνητικά στελέχη- είναι ότι πλέον δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής στο θέμα του βέτο, διότι στελέχη της Ν.Δ. διαφορετικών τάσεων και με διαφορετική ιστορική διαδρομή στο κόμμα- όπως ο κ. Ψωμιάδης ή ο κ. Έβερτ - με δυσκολία ανέχονται το θέμα της σύνθετης ονομασίας. Εάν υπάρξει υποχώρηση από τη θέση για βέτο, θα δημιουργηθεί «σκοπιανοποίηση» ολόκληρης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αν όχι της πολιτικής ζωής, λέει χαρακτηριστικά κυβερνητικό στέλεχος.

Πάντως κυβερνητικές πηγές υποστήριζαν ότι η σημερινή συγκυρία προσφέρεται για να δοκιμάσει ξανά η Αθήνα να πείσει τα Σκόπια να αλλάξουν το όνομά τους. Η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να αποτελέσει μοχλό πίεσης προς την κυβέρνηση των Σκοπίων, τον οποίο η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να αφήσει ανεκμετάλλευτο.

Τόσο η κ. Μπακογιάννη όσο και ο Πρωθυπουργός, κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της Ν.Δ., επανέλαβαν την ελληνική θέση περί βέτο εφόσον δεν υπάρξει αλλαγή στο όνομα των Σκοπίων. Μόνο που για τους προσεκτικούς παρατηρητέςέλεγαν κυβερνητικές πηγές- στις διατυπώσεις του Πρωθυπουργού υπήρχαν κάποιες, απειροελάχιστες, διαφοροποιήσεις, υπό την έννοια ότι ο τόνος του ήταν... δυο κλικ χαμηλότερα.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: