Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2007

Δύο αεροπλάνα αγοράζει η Ε.Φ.

Δύο αεροπλάνα αγοράζει η Ε.Φ.

Η τεράστια τρύπα, που εδώ και καιρό έχει δημιουργηθεί στην άσκηση του κυριαρχικού δικαιώματος έρευνας και διάσωσης, γίνεται προσπάθεια να κλείσει Στη διαδικασία προσφορών για αγορά δύο αεροσκαφών πολλαπλής χρήσης, τα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για σκοπούς εκπαίδευσης, μεταφοράς προσωπικού και έρευνα και διάσωση, προχωράει το Υπουργείο Άμυνας. Τα αεροσκάφη θα πρέπει να έχουν πιστοποιητικά της EASΑ ή της FAR και της FAA. Οι προϋποθέσεις αυτές αφήνουν ουσιαστικά εκτός διαδικασίας τις ρώσικες εταιρείες, τα αεροσκάφη των οποίων δεν έχουν τα συγκεκριμένα πιστοποιητικά. Σύμφωνα με πληροφορίες του "Π", τα δύο αεροσκάφη που πρέπει να είναι του ίδιου τύπου και να βρίσκονται στη γραμμή παραγωγής, επιβάλλεται να έχουν τη δυνατότητα μεταφοράς έως και 10 στρατιωτών με πλήρη φόρτο.

Και ελικόπτερα

Εν τω μεταξύ, στο τέλος Νοεμβρίου, το Υπ. Άμυνας αναμένεται να προχωρήσει σε προσφορές για την αγορά και τριών ελικοπτέρων με option ακόμα ένα. Το χρονοδιάγραμμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τις εταιρείες έληξε τον Ιούνιο και σύμφωνα με πληροφορίες έχουν επιλεγεί τρεις εξ αυτών που θα υποβάλουν σχετικές προσφορές. Πρόκειται για τη γαλλική εταιρεία Eurocopter, την ιταλική Agustawestland και τη ρωσική Kazan. Τα ελικόπτερα που θα αγοράσει η Ε.Φ. θα είναι γενικής χρήσης και θα χρησιμοποιούνται για έρευνα και διάσωση, καθώς και ως μεταφορικά. Επίσης, θα είναι δυνατόν να μπορεί να προσαρμοστεί σε αυτά και ελαφρύς οπλισμός (πολυβόλα). Σε αγορά δύο ελικοπτέρων προσανατολίζεται και η Αστυνομία, ενώ αναμένεται να καταβληθούν προσπάθειες για εκποίηση των δύο Bell 412 που διαθέτει και τα οποία θεωρούνται αρκετά παλιά και καταπονημένα. Παράλληλα, η Αστυνομία θα προχωρήσει και στην αγορά ενός αεροσκάφους για έρευνα, διάσωση και επιτήρηση ακτών, προς αντικατάσταση του αεροσκάφους "Ερμής", το οποίο είναι καθηλωμένο για ένα χρόνο.

Όλμοι και βομβιδοβόλα


Η Ε.Φ. έχει ξεκινήσει ακόμα τη διαδικασία προσφορών για την προμήθεια 71 όλμων τύπου Commando διαμετρήματος 60 mm για τις Δυνάμεις Καταδρομών. Επίσης, στη διαδικασία επίδειξης ενδιαφέροντος από ξένες εταιρείες βρίσκεται και η αγορά 100 βομβιδοβόλων 40x53 mm με option για ακόμη 144, με αντίστοιχο αριθμό σκοπευτικών ημέρας και νύκτας. Τα βομβιδοβόλα θα εγκατασταθούν στα VAB, τα Λεωνίδας και της ακάτους της Διοίκησης Ναυτικού. Η Ε.Φ. έχει εκδηλώσει, τέλος, πρόθεση για αγορά 337 οχημάτων διαφόρων τύπων μεταξύ των οποίων 241 φορτηγών 4Χ4 με ωφέλιμο φορτίο 5 τόνων.

Πηγή: ΠΟΛΙΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: