Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2007

Πολωνία: Ήττα για τους αδελφούς Καζίνσκι στις κοινοβουλευτικές εκλογές

Πολωνία: Ήττα για τους αδελφούς Καζίνσκι στις κοινοβουλευτικές εκλογές

ΗΤΤΗΜΕΝΟΙ βγήκαν από τις πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές οι δίδυμοι αδελφοί Καζίνσκι, καθώς το αντιπολιτευόμενο κεντροδεξιό κόμμα, που υποσχέθηκε επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και αποκατάσταση των σχέσεων της Πολωνίας με τους εταίρους της στην ΕΕ, συγκεντρώνει περισσότερες ψήφους.

Η νίκη της κεντροδεξιάς Πλατφόρμας των Πολιτών έναντι του κυβερνώντος εθνικιστικού Κόμματος του Νόμου και της Δικαιοσύνης, θεωρείται ως απόρριψη της διετούς πολιτικής κυριαρχίας των αδελφών Καζίνσκι. Τα πρώτα αποτελέσματα από τις δημοσκοπήσεις που έγιναν έξω από εκλογικά κέντρα δείχνουν ότι η Πλατφόρμα των Πολιτών εξασφαλίζει περίπου το 44% των ψήφων. Το κυβερνών κόμμα παίρνει περίπου το 30%.

Η συμμετοχή ξεπέρασε το 55%, ποσοστό που είναι το υψηλότερο αφότου οι Πολωνοί ψήφισαν για τον τερματισμό του κομμουνιστικού συστήματος, το 1989. Πάντως ο πρόεδρος Λεχ Καζίνσκι δεν αντιμετωπίζει θέμα πρόωρων εκλογών για την προεδρία και παραμένει ισχυρός, αφού έχει δικαίωμα να ασκεί βέτο στη νομοθεσία που εγκρίνει το κοινοβούλιο.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ





Δεν υπάρχουν σχόλια: