Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2007

Αυτοσυγκράτηση από Ιράκ και Τουρκία ζητάει η Ράις για τους Κούρδους

Αυτοσυγκράτηση από Ιράκ και Τουρκία ζητάει η Ράις για τους Κούρδους

Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΔΑ υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις κάλεσε χθες τον Τούρκο πρωθυπουργό, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν καθώς και τον πρόεδρο του ιρακινού Κουρδιστάν, Μασούντ Μπαρζανί, να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, ανέφερε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Σον Μακόρμακ.

«Δεν πιστεύουμε ότι οι μονομερείς επιχειρήσεις κατά μήκος των συνόρων είναι το καλύτερο μέσον για την επίλυση του προβλήματος» τόνισε ο κ. Μακόρμακ, εκφράζοντας και τα αισθήματα της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, τη στιγμή που η Άγκυρα απειλεί με επέμβαση στο ιρακινό Κουρδιστάν, στο βόρειο τμήμα της χώρας, για να εξαλείψει τις βάσεις των Κούρδων ανταρτών που επιχειρούν κατά του τουρκικού στρατού.

Ο κ. Μακόρμακ παράλληλα εξήρε τη σημασία του διαλόγου μεταξύ των κυβερνήσεων της Αγκυρας και της Βαγδάτης. «Πρέπει η Τουρκία και το Ιράκ να συνεργαστούν» τόνισε.

Και ο Λευκός Οίκος από την πλευρά του ζήτησε από τον ιρακινή κυβέρνηση να δράσει ταχέως ώστε να σταματήσουν οι δραστηριότητες των Κούρδων ανταρτών που χρησιμοποιούν το βόρειο Ιράκ για να επιτίθενται στις τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις.

«Επιθυμούμε όπως η ιρακινή κυβέρνηση ενεργήσει ταχέως για να σταματήσουν οι δραστηριότητες» των μελών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τόνι Φράτο, μία ημέρα μετά από την αιματηρή επίθεση Κούρδων ανταρτών κατά του τουρκικού στρατού κοντά στα ιρακινά σύνορα που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δώδεκα Τούρκοι στρατιώτες.


Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: