Πέμπτη 23 Αυγούστου 2007

Η Συρία μεταφέρει μονάδες της 14ης Μεραρχίας Καταδρομέων κοντά στα Υψώματα Γκολάν

Η Συρία μεταφέρει μονάδες της 14ης Μεραρχίας Καταδρομέων κοντά στα Υψώματα Γκολάν

Η ανάπτυξη μονάδων καταδρομέων κοντά στα ισραηλινά σύνορα ανέβασε το θερμόμετρο στο Ισραήλ. Στρατιωτικέ πηγές αναφέρουν πως οι συγκεκριμένες συριακές δυνάμεις είναι εκπαιδευμένες δια την διεξαγωγή επιχειρήσεων εκτός των συνόρων και τώρα μπορούν να διενεργήσουν επιχειρήσεις εντός της ισραηλινής επικράτειας και να επιτεθούν αιφνιδιαστικά σε θέσεις του ισραηλινού στρατού κοντά στα σύνορα του Ισραήλ με τη Συρία και τον Λίβανο.

Ταυτόχρονα ο συριακός στρατός μεταφέρει μπουλντόζες κοντά στα υψώματα Γκολάν και κατασκευάζει οχυρωματικά έργα κι αντιαρματικές τάφρους για να ενισχύει τις θέσεις του. Παρομοίως, οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ πραγματοποιούν οχυρωματικά έργα στην περιοχή των Υψωμάτων Γκολάν και βαθαίνουν και επεκτείνουν τις υπάρχουσες αντιαρματικές τάφρους. Κατασκευάζονται επίσης προμαχώνες για τα άρματα μάχης.

Μερικοί παρατηρητές από τη Δύση επισημαίνουν πως οι πολεμικές προετοιμασίες του Ισραήλ είναι πολύ πιο έντονες από αυτές της Συρίας.

Σε μια άλλη εξέλιξη, ο συριακός στρατός κύρωσε για πρώτη φορά έπειτα από 34 χρόνια τις καλοκαιρινές στρατιωτικές ασκήσεις, ενώ το Ισραήλ επέλεξε να επιτάχυνε την εκπαίδευση των στρατιωτικών του μονάδων στα Υψώματα Γκολάν.

Οι κινήσεις της Συρίας θα μπορούσαν να ερμηνευτούν με τρεις τρόπους:

  • Ως υπερβολική ανησυχία για αποφυγή μιας εσπευσμένης ισραηλινής αντίδρασης. Τα τελευταία χρόνια οι στρατιωτικές ασκήσεις της Συρίας περιλαμβάνουν και την εκτόξευση πυραύλων Scud C και Scud D που είναι ικανοί να φέρουν χημικά. Τυχόν πυροδότηση μερικών τέτοιων πυραύλων εναντίον του Ισραήλ, θα επιφέρει την οργίλη αντίδραση των Ισραηλινών.

  • Οι καλοκαιρινές ασκήσεις της Συρίας συνοδεύονταν συνήθως και με ανασχηματισμό των διοικητών. Η φετινή ακύρωση τους πάγωσε τον επόμενο γύρο μεταθέσεων και προαγωγών, καθώς και την εισαγωγή νέων αξιωματικών στη διοίκηση. Αυτό θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως ένα προληπτικό μέτρο ώστε οι νευραλγικές θέσεις να κατέχονται από εμπειροπόλεμους και όχι από άπειρους αξιωματικούς όταν θα ξεσπάσει ο πόλεμος. Το ίδιο έπραξε και το Ισραήλ, παγώνοντας τον ανασχηματισμό της Ανώτερης Διοίκησης.

  • Οι παρατηρητές του ΟΗΕ στην περιοχή Γκολάν δηλώνουν πως είναι η πρώτη φορά κατά την 35χρονη παρουσία τους στην περιοχή που βλέπουν τόσες εντατικές προετοιμασίες από τις ένοπλες δυνάμεις των δύο χωρών.

Πηγή: DEBKAfile

Δεν υπάρχουν σχόλια: