Πέμπτη 23 Αυγούστου 2007

Διαβουλεύσεις σχεδιάζει η τουρκική κυβέρνηση με το Ισραήλ

Διαβουλεύσεις σχεδιάζει η τουρκική κυβέρνηση με το Ισραήλ

Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ κυβέρνηση σχεδιάζει να έχει διαβουλεύσεις με το Ισραήλ αναφορικά με μιάν ισχυρή εβραϊκή οργάνωση των Ηνωμένων Πολιτειών η οποία δηλώνει ότι οι αθρώοι σκοτωμοί των Αρμενίων, πριν σχεδόν 100 έτη, πρέπει να χαρακτηριστούν «Γενοκτονία», αναφέρεται στα μμε της Κωνσταντινούπολης σήμερα.

Στα τουρκικά δημοσιεύματα αναφέρεται πως ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίμπ Ερντογάν θέλει τις ερχόμενες ημέρες να συζητήσει το θέμα αυτό με τον ισραηλινό ομόλογό του, Εχουντ Ολμερτ.

Ο πρεσβευτής της Τουρκίας στο Ισραήλ, Ναμίκ Ταν, διέκοψε μάλιστα τις διακοπές του, προκειμένου να διατυπώσει αυστηρή κριτική στο θέμα της δήλωσης --της Τρίτης--του «Αντι-συκοφαντικού Συνδέσμου» (ADL), που εδρεύει στη Νέα Υόρκη.

Ο κ. Ταν ανέφερε πως στερείται της οποιασδήποτε ιστορικής και νομικής θεμελίωσης ο ισχυρισμός του ADL, ότι είναι «Γενοκτονία» οι σκοτωμοί των Αρμενίων από το 1915 έως το 1918 από τους Τούρκους --την εποχή της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.

--Την 21η Αυγούστου, ο εθνικός διευθυντής του ADL Αμπρααμ Φόξμαν τόνισε ότι πάντοτε κατά το παρελθόν η οργάνωση της οποίας ηγείται στις ΗΠΑ «περιέγραφε τα επώδυνα γεγονότα των ετών 1915-1918 που διέπραξε η Οθωμανική αυτοκρατορία σε βάρος των Αρμενίων, ως σφαγές και ωμότητες».

Τώρα, όμως, «κατόπιν περισυλλογής», ο ADL έρχεται να συμμεριστεί την εκτίμηση, πως «οι επιπτώσεις των ενεργειών αυτών ισοδυναμούν στην πράξη με Γενοκτονία. Αν υφίστατο τότε αυτός ο όρος, θα είχε αποκληθεί Γενοκτονία» η εξόντωση των Αρμενίων κατ'αυτό το χρονικό διάστημα, αναφέρθηκε στη δήλωση του ADL.

Ο εθνικός διευθυντής του ADL πρόσθεσε ότι τρέφει ελπίδες ότι «θα κατανοηθεί από την Τουρκία ότι είναι οι φίλοι της, που την καλούν να αντιμετωπίσει το παρελθόν της και να εργαστεί στην κατεύθυνση της συμφιλίωσης με τους Αρμενίους, πάνω σε αυτό το σκοτεινό κεφάλαιο Ιστορίας».

Πάντως, ο κ. Φόξμαν επέκρινε ταυτοχρόνως τα σχέδια του αμερικανικού Κογκρέσου, να υιοθετήσει απόφαση που να δηλώνει ως Γενοκτονία τους σκοτωμούς (των Αρμενίων). Δήλωσε δε ότι εαν γίνει αυτό, «θα αποτελέσει μία αντιπαραγωγική παραπλάνηση, που δεν θα προωθήσει την συμφιλίωση Τούρκων και Αρμενίων». Ο ίδιος προειδοποίησε, ταυτοχρόνως, για τον κίνδυνο μία τέτοια απόφαση του Κογκρέσου να «θέσει σε κίνδυνο την ισραηλιτική κοινότητα στην Τουρκία και την σπουδαία πολυμερή σχέση Τουρκίας-ΗΠΑ-Ισραήλ».

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: