Παρασκευή 24 Αυγούστου 2007

Πιέσεις στον Ερντογάν για τη Χάλκη

Πιέσεις στον Ερντογάν για τη Χάλκη

Νέα έκκληση προς τον Τούρκο πρωθυπουργό, Τ. Ερντογάν, να φανεί συνεπής με παλαιότερες υποσχέσεις του και να επιτρέψει την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, θα απευθύνει εντός των προσεχών εβδομάδων ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος.

Απευθυνόμενος στο εκκλησίασμα στον Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στους Αγ. Θεοδώρους της Ιμβρου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης δήλωσε ότι εντός του φθινοπώρου σε συνάντηση που θα έχει με τον κ. Ερντογάν με την ευκαιρία της επανεκλογής του, θα θέσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Πατριαρχείο και φυσικά το θέμα της Χάλκης.

«Θα τον παρακαλέσω (σ.σ.: τον Τ. Ερντογάν) να μου πει ειλικρινά και τελικά εάν πρόκειται οριστικά να επιτρέψουν την επαναλειτουργία της Σχολής», είπε ο κ. Βαρθολομαίος εκφράζοντας την απογοήτευσή του από τη στάση της τουρκικής κυβέρνησης.

Η δήλωση αυτή του Οικουμενικού Πατριάρχη εκθέτει όμως και την ελληνική κυβέρνηση, η οποία άνοιξε τον δρόμο της Ευρώπης για την Τουρκία και στηρίζει με κάθε τρόπο τον Τ. Ερντογάν παραβλέποντας ότι ο Τούρκος ηγέτης ακόμη και σε αυτό το ανώδυνο ζήτημα αρνείται να κάνει την οποιαδήποτε κίνηση καλής θέλησης.

Από τον Μάιο του 2004, όταν ο κ. Ερντογάν είχε επισκεφθεί την Αθήνα, για να συναντήσει τον Κ. Καραμανλή, είχε υποσχεθεί ότι σύντομα θα υπήρχαν θετικές εξελίξεις στο θέμα της Χάλκης (έχοντας ως... αντάλλαγμα εξασφαλίσει τη σιωπηρή ανοχή για να περιοδεύσει στη Θράκη).

Συρρίκνωση
Με την ευκαιρία της παρουσίας στην Ιμβρο και ιεραρχών αποφοίτων της Χάλκης, ο κ. Βαρθολομαίος εξέφρασε την αγωνία του για το γεγονός ότι με τη διακοπή της λειτουργίας της Θεολογικής Σχολής, οδηγείται πλέον σε συρρίκνωση το Πατριαρχείο:

«Το Πατριαρχείο μας πρέπει να εύρη τρόπους να ανανεώσει τα στελέχη του για το σήμερα και για το αύριον, διότι το Πατριαρχείον είναι ένας θεσμός, ο οποίος πρέπει να επιβιώσει, πάση θυσία πρέπει να επιβιώσει και να συνεχίσει την οικουμενικήν αποστολήν του και την προσφοράν του, την οποίαν συνεχίζει αδιακόπως επί δεκαεπτά ολοκλήρους αιώνας με την Χάριν του Θεού», είπε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: