Παρασκευή 24 Αυγούστου 2007

Αρχαία Μηδεία: Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν υπόγειο πέρασμα προμήθειας πόσιμου νερού

Αρχαιολόγοι που διενεργούσαν ανασκαφές στα ερείπια προϊστορικού οχυρού στη νότια Ελλάδα ανακάλυψαν μυστικό υπόγειο πέρασμα, μέσω του οποίου προμηθευόταν η πόλη με πόσιμο νερό, ακόμη και σε περίπτωση που κινδύνευε.

Το πέτρινο πέρασμα χρονολογείται από τα μέσα του 13ου αιώνα π.Χ. και περνούσε κάτω από τα κυκλώπεια τείχη της μυκηναϊκής πόλης της Μηδείας και πιθανότατα κατέληγε σε κάποια κοντινή πηγή.

Η επικεφαλής των ανασκαφών Κάτια Δημακοπούλου ανέφερε πως το εύρημα επιβεβαίωσε πως η αρχαία πόλη της Μηδείας -93 χιλιόμετρα Νότια της Αθήνας- είχε ένα εξεζητημένο σύστημα προμήθειας νερού, αντίστοιχο με αυτά που βρέθηκαν στις Μυκήνες και στην Τίρυνθα.

"Πρόκειται για μια σπουδαία ανακάλυψη που μας έδωσε ιδιαίτερη ικανοποίηση. Το πέρασμα θα επέτρεπε στους κατοίκους της Μηδείας να έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό ακόμη και κατά τη διάρκεια εχθρικών επιθέσεων," είπε η κ. Δημακοπούλου.

Κατά τη διάρκεια των ανασκαφών του Ιουνίου και του Ιουλίου αποκαλύφθηκαν σκαλοπάτια λαξευμένα στον βράχο που οδηγούν σε ένα τριγωνικό πέρασμα, η είσοδος του οποίου είναι καλυμμένη από ένα μεγάλο πέτρινο υπέρθυρο.

¨Προχωρεί κάτω από τα τείχη που έχουν πάχος μέχρι και πεντέμισι μέτρα και πιθανότατα καταλήγει έξω από την πόλη σε κάποιο σημείο όπου υπήρχε υπόγεια πηγή ή πηγάδι ή απλώς το νερό μεταφερόταν στο συγκεκριμένο σημείο με σωλήνες," πρόσθεσε η κ. Δημακοπούλου.

Η στρατηγική τοποθεσία της αρχαίας Μηδείας της επέτρεπε να ελέγχει το πέρασμα προς την βορειοανατολική Πελοπόννησο και κατακτήθηκε για πρώτη φορά κατά τη Νεολιθική περίοδο την πέμπτη χιλιετηρίδα π.Χ.. Γνώρισε μεγάλη ακμή κατά τη διάρκεια της Μυκηναϊκής Εποχής και καταστράφηκε από σεισμό και πυρκαγιά τον 13ο αιώνα π.Χ., μετά τον οποίο μειώθηκε το μέγεθος και η σημασία της. Αρχαιολογικά ευρήματα μαρτυρούν πως κατοικείτο κατά την Αρχαϊκή Εποχή (7ος - 6ος αιώνας π.Χ.) και την περίοδο των Ρωμαίων και των Βυζαντινών.

Έλληνες και Σουηδοί αρχαιολόγοι ανασκάπτουν συστηματικά την αρχαία πόλη της Μηδείας από το 1983.

Πηγή: International Herald Tribune

Δεν υπάρχουν σχόλια: