Παρασκευή 24 Αυγούστου 2007

Τραγικός απολογισμός από τις πυρκαγιές

Τραγικός απολογισμός από τις πυρκαγιές

ΔΕΚΑΕΞΙ ΝΕΚΡΟΥΣ, δεκάδες τραυματίες, χιλιάδες στρέμματα καμμένης γης και κατεστραμμένα σπίτια άφησαν πίσω τους οι περισσότερες από 170 φωτιές που ξέσπασαν από σήμερα το πρωί σε όλη την Ελλάδα. Η εικόνα είναι δραματική σε όλα τα μέτωπα.

Τις μεγαλύτερες καταστροφές υπέστησαν οι νομοί Μεσσηνίας και Λακωνίας, οι οποίο έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Στην Αρεόπολη Λακωνίας 6 άνθρωποι βρήκαν τραγικό θάνατο. Πρόκειται για τέσσερις τουρίστες, έναν πυροσβέστη και έναν εθελοντή πυροσβέστη. Οι σοροί των πέντε από αυτούς εντοπίστηκαν από την πυροσβεστική κοντά στο ξενοδοχείο Λέκκας, στην περιοχή Τσίπα, όπου εγκλωβίστηκαν από τις φλόγες που εξαπλώνονταν με μεγάλη ταχύτητα. Ο θάνατος του εθελοντή πυροσβέστη οφείλεται σύμφωνα με τις αρχές σε καρδιακή προσβολή.

Ωστόσο, εξαιτίας των ισχυρών ανέμων μόνο ένα πυροσβεστικό ελικόπτερο συμμετείχε στις επιχειρήσεις κατάσβεσης.

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής πραγματοποιεί ήδη επίσκεψη στις πληγείσες περιοχές συνοδευόμενος από τον Θοδωρή Ρουσόπουλο και τον Γ. Σουφλιά, ενώ ζητήθηκε και συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών, Σπ. Φλογαΐτης ανακοίνωσε, μετά τη συνεδρίαση σύσκεψη Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας για τις πυρκαγιές, έκτακτη βοήθεια ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ για τους πυροπαθείς στους νομούς Λακωνίας και Μεσσηνίας.

Επιπλέον, ανακοινώθηκε πριν από λίγο πως καταφθάνουν στην Ηλεία κλιμάκιο της αντι-τρομοκρατικής και της ΕΥΠ προκειμένου να ξεκινήσουν έρευνες για τα αίτια των πυρκαγιών.

Εν τω μεταξύ, στα υπόλοιπα μέτωπα οι φωτιές συνεχίζουν να μαίνονται με αμείωτη ένταση προκαλώντας σημαντικά προβλήματα στον κρατικό μηχανισμό και απειλώντας σπίτια και ζωές.

Πελοπόννησος

Στον Ταΰγετο και στον Πάρνωνα οι φωτιές συνεχίζουν να κατακαίει ανεξέλεγκτη παρά τις προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Επιπλέον, Μεγάλο τμήμα της Πελοποννήσου παραμένει αποκλεισμένο καθώς από νωρίς, η κυκλοφορία των οχημάτων στην οδό Καλαμάτας-Σπάρτης έχει διακοπεί στο 39ο χιλιόμετρο και γίνεται μέσω Τριπόλεως.

Στην επαρχιακή οδό Γυθείου - Αρεόπολης έχει διακοπεί η κυκλοφορία από το μεσημέρι και η κίνηση των αυτοκινήτων διεξάγεται μέσω Κότρωνα. Αποκλεισμένοι παραμένουν επίσης οι επαρχιακοί δρόμοι Αγίων Αναργύρων - Γκορίτσας και Καλλιθέας - Αγριάνων - Πολυδρόσου, ενώ στον αγώνα πυροσβεστικής και κατοίκων, έχουν ριχτεί και αρκετές διμοιρίες αστυνομικών, που με κλούβες και επιβατικά λεωφορεία σπεύδουν να μεταφέρουν τον κόσμο μακριά από το μέτωπο του κινδύνου.

Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων, ο άνεμος είναι εχθρός. Οι οικισμοί Λαδά και Καρβέλι, στην εμβέλεια του πύρινου μετώπου, έχουν εκκενωθεί, ενώ η μία υπολογίσιμη δασική έκταση μεταξύ Τσίπας και Αρεόπολης έχει ήδη αποτεφρωθεί, καταπίνοντας τους πυλώνες της ΔΕΗ. Παρά ταύτα αρκετοί από τους κατοίκους των εκκενωμένων χωριών δεν απομακρύνονται, φοβούμενοι ότι θα χάσουν τις περιουσίες τους, και καθώς ρεύμα και νερό δεν υπάρχουν, προσπαθούν με κάθε μέσο να εξασφαλίσουν νερό για τα πηγάδια τους.

Στα άλλα μέτωπα, εξακολουθούν να μαίνονται ανεξέλεγκτες οι φωτιές στη Ριτσώνα, στο Δομοκό, τη Φοινικούντα, στην Αβία, στο Καλέντζι Κορινθίας, στο Γεράκι Λακωνίας, στο Δάρα Αρκαδίας και σε όλο το Μεσσηνιακό Κόλπο, ενώ υπό πλήρη έλεγχο τέθηκε η φωτιά στο Πάπαρη Αρκαδίας.

Στερεά Ελλάδα

Σε εξέλιξη βρίσκονται και οι φωτιές σε Αττική και Φθιώτιδα. Συγκεκριμένα: Από το πρωί μαίνονται οι πυρκαγιές στη Γαλάζια Ακτή στο Λαγονήσι και στην Ελευσίνα που προς στιγμή απείλησε τα διυλιστήρια, ενώ έφτασε μέχρι την εθνική οδό. Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά στη Μάνδρα Αττικής

Στη Φθιώτιδα οι φωτιές προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές και έκαψαν σπίτια στο Περιβόλι του Δομοκού και στον Ασβέστη της Μακρακώμης στη Δυτική Φθιώτιδα, ενώ απείλησε τα χωριά Γιαννιτσού και Παλαιά Γιαννιτσού.

Ήπειρος

Δεκαπέντε φωτιές είναι σε εξέλιξη σε ολόκληρη την Ήπειρο, προκαλώντας μεγάλες ζημιές σε δασικές εκτάσεις, χωρίς όμως ευτυχώς μέχρι τώρα να απειληθούν κατοικημένες περιοχές.

Μεγάλη φωτιά είναι σε εξέλιξη στην Περίβλεπτο Ιωαννίνων, όπου έχουν καταστραφεί δασικές και θαμνώδεις εκτάσεις. Από το απόγευμα η φωτιά επεκτάθηκε και προς την πλευρά της Κρανούλας. Ένα πυροσβεστικό ελικόπτερο «Έρικσον» και πεζοπόρα τμήματα της Πυροσβεστικής, προσπαθούν να περιορίσουν την έκταση της φωτιάς που έχει πολλά μέτωπα.

Στο νομό Ιωαννίνων, σε εξέλιξη είναι επίσης οι φωτιές: στον Κακόλακο, στο δημοτικό διαμέρισμα Λίμνης Δελβινακίου, στην Βροντισμένη, στον Άνω Καλαμά, στη Δροσοπηγή Κόνιτσας και στα Μαστοροχώρια.

Στο νομό Άρτας, σε εξέλιξη είναι οι φωτιές στο Δημαδιό, όπου απειλήθηκε αρχικά και το χωριό, στην περιοχή του Μύτικα, στην περιοχή του αντλιοστασίου Βίγλας στο Δήμο Αμβρακικού, στις Κεραμάτες, στα Θεοδώριανα και στη Σκουληκαριά. Στις φωτιές της Άρτας, εκτός από τα πεζοπόρα τμήματα ρίψεις νερού γίνονται και από δύο αεροσκάφη «Καναντέρ».

Στο νομό Θεσπρωτίας, φωτιές σε εξέλιξη βρίσκονται στον Τσαμαντά και στο Καστρί κοντά στην Ηγουμενίτσα.

Το απόγευμα, από τις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες Ηπείρου, στάλθηκαν για ενίσχυση στις φωτιές της Μεσσηνίας και Λακωνίας, πέντε πυροσβεστικά οχήματα μαζί με τα πληρώματά τους.

Κρήτη

Στα Μεσκά και στο Λακκί των Χανίων εστιάζονται τα πύρινα μέτωπα στην Κρήτη, όπου οι πυροσβεστικές μονάδες συνεχίζουν το έργο τους.

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής πραγματοποιεί ήδη επίσκεψη στις πληγείσες περιοχές συνοδευόμενος από τον Θοδωρή Ρουσόπουλο και τον Γ. Σουφλιά, ενώ ζητήθηκε και συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών, Σπ. Φλογαΐτης ανακοίνωσε, μετά τη συνεδρίαση σύσκεψη Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας για τις πυρκαγιές, έκτακτη βοήθεια ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ για τους πυροπαθείς στους νομούς Λακωνίας και Μεσσηνίας.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: