Παρασκευή 24 Αυγούστου 2007

«Στα μαχαίρια» είναι Ρωσία και Γεωργία

«Στα μαχαίρια» είναι Ρωσία και Γεωργία

Βαραίνει καθημερινά το κλίμα στις σχέσεις της Ρωσίας με τη Γεωργία. Μετά τις εκατέρωθεν κατηγορίες για παραβιάσεις του εναέριου χώρου της κάθε χώρας από μαχητικά αεροσκάφη της άλλης, χθες ο υπουργός Άμυνας της Γεωργίας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, δήλωσε ότι το σύστημα των ραντάρ που διαθέτει η χώρα του κατά πάσα πιθανότητα θα ενσωματωθεί στο αντίστοιχο του ΝΑΤΟ μέχρι το τέλος του έτους.

Περιστατικά
«Τα πρόσφατα περιστατικά ενέτειναν τις σχετικές συζητήσεις στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, έτσι ώστε η ενσωμάτωση να γίνει το συντομότερο δυνατό», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μπατού Κουτελίγια, κάνοντας, μάλιστα, λόγο για το τέλος του φθινοπώρου.

Η Γεωργία παραμένει σήμερα ο πιο πιστός σύμμαχος της Ουάσινγκτον στην εξαιρετικά ευαίσθητη και γεωπολιτικά σημαντική περιοχή του Καυκάσου, προκαλώντας συχνά-πυκνά την μήνιν της Μόσχας, η οποία πρόσφατα απείλησε να κλείσει τις στρόφιγγες φυσικού αερίου, ενώ προχώρησε και σε άλλες ενέργειες, όπως επιλεγμένες απελάσεις και εμπάργκο στα γεωργιανά προϊόντα.

Αμπχαζία
Ομως, το καλύτερο χαρτί του Κρεμλίνου είναι η Αμπχαζία, μια φιλορωσική περιοχή η οποία τυπικά μεν εξακολουθεί να αποτελεί τμήμα της Γεωργίας, ξεκαθαρίζει, ωστόσο, ότι τελικός στόχος της είναι η ανεξαρτησία. Μάλιστα, χθες, οι ηγέτες της περιοχής κατηγόρησαν την Τιφλίδα ότι έστειλε στρατιωτικά αεροπλάνα να παραβιάσουν τον δικό της εναέριο χώρο.

Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: