Παρασκευή 24 Αυγούστου 2007

Δεύτερη προσπάθεια Γκιουλ

Δεύτερη προσπάθεια Γκιουλ

Η δεύτερη ψηφοφορία για την εκλογή του προέδρου της Τουρκίας πραγματοποιείται σήμερα στην τουρκική Βουλή,αλλά ο υπουργός Εξωτερικών και βασικός υποψήφιος ,Αμπντουλάχ Γκιούλ δεν αναμένεται και πάλι να εξασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο -τρίτων για την εκλογή του.

Στην πρώτη ψηφοφορία την περασμένη Δευτέρα,ο υποψήφιος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης είχε συγκεντρώσει 341 ψήφους και χρειαζόταν -όπως και σήμερα -την στήριξη 367 βουλευρών επί συνόλου 550-για να εκλεγεί.Οι δύο άλλοι υποψήφιοι Σαμπαχατίν Τσακμάκογλου του Κόμματος της Εθνικιστικής Δράσης και ο Χουσείν Ταϊφούν Ιτσλί του Κόμματος της Δημοκρατικής Αριστεράς είχαν αποσπάσει 70 και 13 ψήφους, αντίστοιχα.

Το φιλο-Κουρδικό DTP έχει ανακοινώσει ότι δεν θα ψηφίσει υπέρ του Γκιούλ,ενώ το Ρεπουμπλικανικό Λαικό κόμμα του Ντενίζ Μπαικάλ θα απέχει και πάλι.

Ο Γκιούλ αναμένεται να εκλεγεί πρόεδρος της Τουρκίας στην τρίτη ψηφοφορία που θα διεξαχθεί στις 28 Αυγούστου,όπου θα χρειάζεται απλή πλειοψηφία ,την οποία διαθέτει άλλωστε το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: