Παρασκευή 24 Αυγούστου 2007

Απέτυχε να εκλεγεί στον δεύτερο γύρο ο Αμπντουλάχ Γκιουλ, σίγουρη η νίκη στον τρίτο

Απέτυχε να εκλεγεί στον δεύτερο γύρο ο Αμπντουλάχ Γκιουλ, σίγουρη η νίκη στον τρίτο

Ο υπουργός Εξωτερικών και υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος, Αμπντουλάχ Γκιουλ δεν εξασφάλισε στον δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας στην τουρκική Εθνοσυνέλευση την απαιτούμενη πλειοψηφία για να εκλεγεί πρόεδρος. Σίγουρη θεωρείται η νίκη στον τρίτο γύρο στις 28 Αυγούστου.

Ο Αμπντουλάχ Γκιουλ, υποψήφιος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), συγκέντρωσε 337 ψήφους, αλλά χρειαζόταν τη στήριξη 367 βουλευτών.

Οι άλλοι δύο υποψήφιοι, Σαμπαχατίν Τσακμάκογλου του ακροδεξιού Κόμματος της Εθνικιστικής Δράσης (MHP) και ο Χουσείν Ταϊφούν Ιτσλί του Κόμματος της Δημοκρατικής Αριστεράς, απέσπασαν 71 και 14 ψήφους αντίστοιχα.

Στον πρώτο γύρο ο Αμπ.Γκιουλ είχε συγκεντρώσει 341 ψήφους, ενώ ήταν απαραίτητες και πάλι 367.

Βέβαιη θεωρείται πάντως η εκλογή του στον τρίτο γύρο στις 28 Αυγούστου, οπότε χρειάζεται απλή πλειοψηφία (276 ψήφοι σε σύνολο 550). Ήδη γίνονται σχέδια για την ορκωμοσία του Αμπντουλάχ Γκιουλ, στην οποία το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα δήλωσε ότι δεν θα παραστεί.

Η υποψηφιότητα του Γκιουλ προκάλεσε -λόγω των ισλαμιστικών του καταβολών- την αντίδραση των κεμαλιστών και του στρατού.

Τον Μάιο η απόπειρα για την εκλογή του Αμπ.Γκιουλ στην προεδρία είχε αποβεί άκαρπη, αλλά η μεγάλη εκλογική νίκη του AKP στις εκλογές της 22ας Ιουλίου έδωσε στον Ερντογάν τη δυνατότητα να προτείνει εκ νέου τον Γκιουλ.

Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: