Πέμπτη 23 Αυγούστου 2007

Σε σύγχυση ο Μπους για το Ιράκ

Σε σύγχυση ο Μπους για το Ιράκ

Σε σύγχυση άνευ προηγουμένου φαίνεται ότι έχει οδηγηθεί ο Λευκός Οίκος σχετικά με τις εξελίξεις στο Ιράκ. Μέσα σε ένα 24ωρο, διά στόματος Μπους, ακούστηκαν τα πιο αντιφατικά πράγματα: αρχικά «αποκήρυξε» τον Ιρακινό πρωθυπουργό Αλ Μαλίκι, λέγοντας ότι έχει απογοητεύσει τον λαό του και υποστηρίζοντας το αίτημα της αντικατάστασής του.

Στη συνέχεια, μιλώντας ενώπιον βετεράνων των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, ο Μπους εμφανίστηκε να έχει αλλάξει γνώμη, χαρακτηρίζοντας τον Αλ Μαλίκι «καλό τύπο, καλό άνθρωπο με μια δύσκολη αποστολή», τον οποίο «υποστηρίζει».

Μάλιστα, προσέθεσε πως «δεν είναι δουλειά των πολιτικών στην Ουάσιγκτον να πουν κατά πόσο (ο Αλ Μαλίκι) θα παραμείνει στο πόστο του, είναι δουλειά του ιρακινού λαού που ζει σε δημοκρατία κι όχι σε δικτατορία».

Ανάμεσα στις δύο αντιφατικές δηλώσεις Μπους είχε προλάβει να αντιδράσει ο Ιρακινός πρωθυπουργός, φτάνοντας σ' ένα πρωτοφανές αντιαμερικανικό κρεσέντο: «Κανείς δεν έχει δικαίωμα να βάζει χρονοδιαγράμματα για την απόδοση της κυβέρνησης», είπε χαρακτηριστικά, θεωρώντας ότι πολλά από τα «αγενή» σχόλια που ακούγονται στις ΗΠΑ είναι αποτέλεσμα της έντασης που κλιμακώνεται εν όψει προεδρικών εκλογών.

Αντεπίθεση
Ο Ιρακινός πρωθυπουργός δήλωσε ότι η χώρα του δεν πρόκειται να δώσει σημασία σε όσα λέγονται στις ΗΠΑ και ότι μπορεί κάλλιστα... «να βρει φίλους αλλού». Εχει ενδιαφέρον πως ο Αλ Μαλίκι είχε ολοκληρώσει τις βολές του κατά της Ουάσιγκτον χρησιμοποιώντας ένα επιχείρημα που επανέλαβε χθες ο Μπους. Είχε πει χαρακτηριστικά: «Εάν η κυβέρνηση δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του λαού, τότε ο λαός θα αντικαταστήσει την κυβέρνηση - οι Ιρακινοί είναι αρμόδιοι να πάρουν αυτή την απόφαση, όχι οι Αμερικανοί πολιτικοί».

Οι δηλώσεις Μπους δεν ήταν τα μοναδικά πυρά που είχε δεχτεί το τελευταίο διήμερο η ιρακινή κυβέρνηση.

Μία μέρα νωρίτερα ο Αμερικανός πρεσβευτής στη Βαγδάτη, Ράιαν Κρόκερ, είχε δηλώσει ότι η πολιτική πρόοδος στο Ιράκ είναι «εξαιρετικά απογοητευτική», ενώ την περασμένη Δευτέρα ο πρόεδρος της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της αμερικανικής Γερουσίας, Καρλ Λέβιν, είχε ζητήσει από το ιρακινό Κοινοβούλιο να αντικαταστήσει την κυβέρνηση Αλ Μαλίκι.

Πάντως η σύγχυση του Λευκού Οίκου έναντι του Ιράκ δεν αφορούσε μόνο τον πρωθυπουργό. Ο Τζορτζ Μπους θεώρησε σκόπιμο να μιλήσει χθες και κατά της πρότασης για αποχώρηση των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.

Ο Αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε για «νέο Βιετνάμ».Ομως δεν αναφερόταν σε ενδεχόμενη ταπεινωτική υποχώρηση των Αμερικανών, όπως εκείνη στο Βιετνάμ, αλλά για το τι θα σημάνει μια ενδεχόμενη αμερικανική αποχώρηση: μια αμερικανική αποχώρηση από το Ιράκ θα μπορούσε να προκαλέσει μια αναστάτωση σαν κι αυτή που έγινε στη Νοτιοανατολική Ασία μετά την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Βιετνάμ.

«Το τίμημα της αμερικανικής αποχώρησης το πλήρωσαν εκατομμύρια αθώοι πολίτες», είπε ο Μπους, μιλώντας σε βετεράνους στο Μισούρι, ενώ προσέθεσε ότι ο πόλεμος του Βιετνάμ μας δίδαξε ότι είναι ανάγκη να δείξουμε υπομονή στο Ιράκ.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: