Πέμπτη 23 Αυγούστου 2007

Τρία χαστούκια σε μια μέρα είναι κάλεσμα για αφύπνιση

Τρία χαστούκια σε μια μέρα είναι κάλεσμα για αφύπνιση

Η εβραϊκή κοινότητα της Αμερικής αναγνώρισε τη γενοκτονία των Αρμενίων, οι ΗΠΑ δίνουν το πράσινο φως στην Κυπριακή Κυβέρνηση να προχωρήσει στις διαδικασίες έρευνας και ανόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου, παρά τις αντιρρήσεις της Τουρκίας και η Γερμανική Κυβέρνηση υπέγραψε νομοσχέδιο στο οποίο αντιτίθεται η τουρκική κοινότητα της χώρας.

Αρχικά ο πανίσχυρος εβραϊκός οργανισμός της Αμερικής Anti-Defamation League (ADL) αναθεώρησε τη μέχρι τώρα στάση του και αναγνώρισε τις σφαγές των Αρμενίων από τους Οθωμανούς το 1915 ως γενοκτονία, έπειτα από ισχυρές πιέσεις που δέχτηκε από τους Αρμένιους της διασποράς. Εκπρόσωποι του ADL δήλωσαν πως ζήτησαν τις συμβουλές ειδικών και ιστορικών και κατέληξαν στο συμπέρασμα πως αυτό που διεπράχθη το 1915 ήταν όντως γενοκτονία. Αυτή η απόφαση πιθανότατα θα επηρεάσει και αρκετά μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ.

Στη συνέχεια, το State Department ανακοίνωσε πως δεν αντιτίθεται στην πρόθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας για διεξαγωγή ερευνών ανεύρεσης πετρελαίου και φυσικού αερίου στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου. Η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι αντιτίθενται σε κάτι τέτοιο προβάλλοντας το επιχείρημα πως η "Ελληνοκυπριακή Διοίκηση" (όπως αποκαλούν την Κυπριακή Δημοκρατία) δεν εκπροσωπεί ολόκληρο το νησί, επομένως δεν έχει το δικαίωμα να εκδίδει άδειες και να παραχωρεί δικαιώματα για έρευνες στα χωρικά του ύδατα.

Η ανακοίνωση του State Department πιθανότατα να καθησυχάσει τις ξένες πετρελαϊκές εταιρείες και να επιδείξουν εκ νέου ενδιαφέρον για τον θαλάσσιο πλούτο της Κύπρου, παρά τη χλιαρή τους αντίδραση κατά τον πρώτο γύρο αδειοδοτήσεων.

Το τρίτο χαστούκι για την Τουρκία ήρθε από τη Γερμανική Προεδρία και την απόφασή της να υπογράψει νομοσχέδιο στο οποίο ήταν κατηγορηματικά αντίθετοι οι Τούρκοι πολίτες της χώρας.

Σε όλα ατά έρχεται να προστεθεί και η πρόσφατη απόφαση της Γαλλίας για πιο ενεργό ρόλο στο Ιράκ. Η επίσκεψη του Γάλλου Υπουργού Εξωτερικών στη χώρα και οι συναντήσεις του με τους ηγέτες των Κούρδων του Ιράκ Jalal Talabani και Masssoud Barzani αποδεικνύουν την πρόθεση του Γάλλου Προέδρου να καταστήσει τη Γαλλία σημαντικό παίκτη στην περιοχή. Οι κινήσεις τους ενδυναμώνουν την ισχύ των Κούρδων της χώρας, τους οποίους από ανέκαθεν έβλεπαν με συμπάθεια οι κυβερνήσεις της Γαλλίας.

Πηγή: The New Anatolian

Δεν υπάρχουν σχόλια: