Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2007

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ άσκησε το δικαίωμα απάντησης στον Τούρκο Πρωθυπουργό

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ άσκησε το δικαίωμα απάντησης στον Τούρκο Πρωθυπουργό

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη Πρέσβης κ. Ανδρέας Μαυρογιάννης προέβη χθες βράδυ στην ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών σε άσκηση δικαιώματος απάντησης για αποκατάσταση της αλήθειας στις προκλητικές αναφορές που έκανε ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν από του βήματος της Γενικής Συνέλευσης νωρίτερα το απόγευμα.

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος επισήμανε ότι η λεγόμενη «ΤΔΒΚ», στην οποία αναφέρθηκε ο Τούρκος Πρωθυπουργός, δεν είναι τίποτε άλλο από την περιοχή την οποία κατέχει η Τουρκία από το 1974 και που το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει καταδικάσει με τα ψηφίσματα του 541 και 550. Υπέδειξε ότι η επιμονή της Τουρκίας να προωθεί την αποσχιστική οντότητα διεθνώς αποδεικνύει ότι ουδέν ενδιαφέρον έχει για επανένωση της Κύπρου και καμία προσπάθεια καταβάλλει προς αυτό το σκοπό.

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος τόνισε ότι ο κ. Ερντογάν παραμένει προσκολλημένος στο παρελθόν και συνεχίζει να επικαλείται το Σχέδιο Ανάν για λύση του Κυπριακού ενώ αποκρύβει το γεγονός ότι η Τουρκία επιθυμεί το Σχέδιο αυτό γιατί καταρτίστηκε εσκεμμένα σύμφωνα με τα συμφέροντα της και επομένως γι’ αυτήν ουδείς κίνδυνος υπήρχε με την αποδοχή του. Ούτε κατόρθωμα μπορεί να θεωρηθεί, είπε, η αποδοχή ενός σχεδίου που είχε προδιευθετηθεί να μην εμπεριέχει δυσμενή ή ανεξέλεγκτα επακόλουθα για την Τουρκία.

Όσον αφορά τις εκτιμήσεις του κ. Ερντογάν για τους λόγους απόρριψης του Σχεδίου Ανάν, ο κ. Μαυρογιάννης σημείωσε ότι αυτές είναι έξω από κάθε διπλωματικό πλαίσιο και προσβλητικές για την ελληνοκυπριακή κοινότητα η οποία κατά πλειοψηφία το απέρριψε ασκώντας το δημοκρατικό της δικαίωμα. Ο κ. Ερντογάν, είπε, δεν είναι σε θέση να μιλά για αδιαλλαξία αφού η μη διευθέτηση του Κυπριακού οφείλεται στην άρνηση της Τουρκίας και του υποτελούς της καθεστώτος να διαπραγματευθεί την ουσία του Κυπριακού. Αποτελεί ειρωνεία, είπε, που ο Τούρκος Πρωθυπουργός καλεί για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων όταν η χώρα του οδηγεί στην καταστροφή το διάλογο για την εφαρμογή της Συμφωνίας της 8ης Ιουλίου, της μόνης υπάρχουσας διαδικασίας που μπορεί να οδηγήσει σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις μέσα από μια σταδιακή προσέγγιση βασισμένη στην πρόοδο και που να μπορεί να καταλήξει τελικά σε μια συνολική διευθέτηση.

Όσον αφορά τη λεγόμενη «απομόνωση» των Τουρκοκυπρίων, ο κ. Μαυρογιάννης ανέφερε ότι αυτή είναι αποτέλεσμα της εισβολής και πρόσθεσε ότι οι θα ζήλευαν πολλοί Τούρκοι το κατά κεφαλήν, εισόδημα των Τουρκοκυπρίων. Κάλεσε δε τον κ. Ερντογάν να άρει τα εμπόδια που επιβάλλει ο κατοχικός στρατός με την κατοχή του ενός τρίτου της Κύπρου αν όντως επιθυμεί την οικονομική ανάπτυξη των Τουρκοκυπρίων ώστε η ζωή τους να επιστρέψει στην ομαλότητα. Ως ίσοι πολίτες της Δημοκρατίας, είπε, οι Τουρκοκύπριοι απολαμβάνουν κοινωνική και άλλη προστασία από την Κυπριακή Κυβέρνηση κατά τρόπο που απλά δεν εξυπηρετείται το παράνομο καθεστώς.

Αναφορικά με την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Δημοκρατίας, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος υπογράμμισε ότι ουδείς αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Κυβέρνησης. Επισήμανε δε ότι η Κύπρος δεν ζήτησε τίποτα παραπάνω από την ειρηνική της ύπαρξη και ότι η Τουρκία με ύπουλο τρόπο την εμποδίζει από το να επιτύχει την ειρηνική αυτή ύπαρξη και συνύπαρξη την οποία τόσο επιθυμεί.

Πηγή: Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών

Δεν υπάρχουν σχόλια: