Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2007

"Παραπλανήθηκαν από την ηγεσία τους"

"Παραπλανήθηκαν από την ηγεσία τους"

Από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας είπε η Αγκυρα και το ψευδοκράτος υποστήριζαν τις προσπάθειες για την εξεύρεση μιας συνολικής λύσης στο κυπριακό πρόβλημα, υπό την αιγίδα των καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα των ΗΕ, στη βάση των γνωστών παραμέτρων του ΟΗΕ.

Πρόσθεσε ότι τα ΗΕ παραμένουν η μοναδική πλατφόρμα λύσης του Κυπριακού.
Ο κ. Ερντογάν είπε ότι θα πρέπει να υπενθυμιστεί ότι η συνολική λύση που πρότεινε ο πρώην ΓΓ του ΟΗΕ το 2004 ως αποτέλεσμα διεξοδικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των δυο πλευρών και η οποία τέθηκε σε ταυτόχρονα δημοψηφίσματα και στις δυο πλευρές υπερψηφίστηκε από την τουρκική πλευρά, η οποία τάχθηκε υπέρ του σχεδίου Ανάν, η αντικειμενικότητα του οποίου δεν μπορεί να αμφισβητηθεί με οποιοδήποτε τρόπο.

Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας υποστήριξε ότι αντιθέτως οι Ελληνοκύπριοι «παραπλανήθηκαν από την ηγεσία τους» να απορρίψουν το σχέδιο, κατά την έκφρασή του.
Οπως είπε ο Ταγίπ Ερντογάν, «παρά την εποικοδομητική στάση της τ/κ πλευράς από τότε, δεν επιτεύχθηκε καμία πρόοδος προς την κατεύθυνση λύσης εξαιτίας της αδιαλλαξίας της ε/κ πλευράς».

«Η ευχή μας είναι να δούμε το σχέδιο Ανάν, το οποίο δεν επικυρώθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας ακόμη, σύντομα να επικυρωθεί», είπε ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας.

Εξάλλου στο γραπτό κείμενο της ομιλίας του που είχε διανεμηθεί στα ΗΕ, ο κ. Ερντογάν αναφέρεται επίσης ότι κατά τη συνάντηση της 5ης Σεπτεμβρίου μεταξύ των ηγετών των δυο κοινοτήτων ο Τ/Κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ πρότεινε την επανέναρξη συνομιλιών χωρίς άλλη καθυστέρηση ώστε με ουσιαστικές διαπραγματεύσεις να επιτευχθεί η συνολική λύση του Κυπριακού μέχρι το τέλος του 2008.

Αυτή η πρόταση όμως, υποστήριξε ο κ. Ερντογάν, απορρίφθηκε από την ε/κ πλευρά.
«Εάν πρέπει ειλικρινά να αναζητήσουμε λύση στο νησί, αυτή η πρόταση αξίζει να εξεταστεί σοβαρά,» είπε ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας.

Στο γραπτό κείμενο της ομιλίας του ο κ. Ερντογάν ανέφερε ακόμα ότι η διεθνής κοινότητα δεν πρέπει να στηρίζει μόνο τη θέληση που εκφράστηκε από την τουρκική πλευρά για εξεύρεση συνολικής λύσης του Κυπριακού, αλλά επίσης να ενθαρρύνει την ε/κ πλευρά να είναι πιο υποστηρικτική προς αυτή την κατεύθυνση.

«Δεν πρέπει να γίνονται συνέχεια αποδεκτά τα τεχνάσματα τακτικής της ε/κ πλευράς που δίδουν την ψεύτικη εντύπωση ότι επιθυμούν (οι Ε/Κ) λύση όταν στην πραγματικότητα το μόνο που επιδιώκουν είναι να καθυστερήσουν και να εμποδίσουν μια τέτοια εξέλιξη», ισχυρίστηκε ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας.

Καταλήγοντας, ο Ταγίπ Ερντογάν αναφέρει ότι «οι άδικοι περιορισμοί που επιβάλλονται στους Τ/Κ και που δεν έχουν νομική ή ηθική υπόσταση συνεχίζονται χωρίς να υπάρχει ένδειξη να τερματιστούν».

Η απάντηση

Απαντήσεις στις προκλητικές τοποθετήσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού έδωσε από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ Πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης, τονίζοντας ότι η επιμονή της Τουρκίας να προωθεί την αποσχιστική οντότητα διεθνώς αποδεικνύει ότι ουδέν ενδιαφέρον έχει για επανένωση της Κύπρου και καμία προσπάθεια καταβάλλει προς αυτό το σκοπό.

Ασκώντας το δικαίωμα απάντησης στον Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Μαυρογιάννης επισήμανε ότι το κατοχικό καθεστώς, στο οποίο αναφέρθηκε ο Τούρκος Πρωθυπουργός, δεν είναι τίποτε άλλο από την περιοχή την οποία κατέχει η Τουρκία από το 1974 και που το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει καταδικάσει με τα ψηφίσματα του 541 και 550.

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος τόνισε ότι ο κ. Ερντογάν παραμένει προσκολλημένος στο παρελθόν και συνεχίζει να επικαλείται το Σχέδιο Ανάν για λύση του Κυπριακού ενώ αποκρύβει το γεγονός ότι η Τουρκία επιθυμεί το Σχέδιο αυτό γιατί καταρτίστηκε εσκεμμένα σύμφωνα με τα συμφέροντα της και επομένως γι’ αυτήν ουδείς κίνδυνος υπήρχε με την αποδοχή του.

Ούτε κατόρθωμα μπορεί να θεωρηθεί, είπε, η αποδοχή ενός σχεδίου που είχε προδιευθετηθεί να μην εμπεριέχει δυσμενή ή ανεξέλεγκτα επακόλουθα για την Τουρκία.

Όσον αφορά τις εκτιμήσεις του κ. Ερντογάν για τους λόγους απόρριψης του Σχεδίου Ανάν, ο κ. Μαυρογιάννης σημείωσε ότι αυτές είναι έξω από κάθε διπλωματικό πλαίσιο και προσβλητικές για την ελληνοκυπριακή κοινότητα, η οποία κατά πλειοψηφία το απέρριψε ασκώντας το δημοκρατικό της δικαίωμα.

Ο κ. Ερντογάν, είπε, δεν είναι σε θέση να μιλά για αδιαλλαξία αφού η μη διευθέτηση του Κυπριακού οφείλεται στην άρνηση της Τουρκίας και του υποτελούς της καθεστώτος να διαπραγματευθεί την ουσία του Κυπριακού.
Αποτελεί ειρωνεία, συνέχισε, που ο Τούρκος Πρωθυπουργός καλεί για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων όταν η χώρα του οδηγεί στην καταστροφή το διάλογο για την εφαρμογή της Συμφωνίας της 8ης Ιουλίου, της μόνης υπάρχουσας διαδικασίας που μπορεί να οδηγήσει σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις μέσα από μια σταδιακή προσέγγιση βασισμένη στην πρόοδο και που να μπορεί να καταλήξει τελικά σε μια συνολική διευθέτηση.

Οσον αφορά τη λεγόμενη «απομόνωση» των Τουρκοκυπρίων, ο κ. Μαυρογιάννης ανέφερε ότι αυτή είναι αποτέλεσμα της εισβολής και πρόσθεσε ότι θα ζήλευαν πολλοί Τούρκοι το κατά κεφαλήν, εισόδημα των Τουρκοκυπρίων.

Κάλεσε δε τον κ. Ερντογάν να άρει τα εμπόδια που επιβάλλει ο κατοχικός στρατός με την κατοχή του ενός τρίτου της Κύπρου αν όντως επιθυμεί την οικονομική ανάπτυξη των Τουρκοκυπρίων ώστε η ζωή τους να επιστρέψει στην ομαλότητα. Ως ίσοι πολίτες της Δημοκρατίας, είπε, οι Τουρκοκύπριοι απολαμβάνουν κοινωνική και άλλη προστασία από την κυπριακή Κυβέρνηση κατά τρόπο που απλά δεν εξυπηρετείται το παράνομο καθεστώς.
Ο κ. Ερντογάν στο γραπτό κείμενο της ομιλίας του κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να κάνει επειγόντως βήματα ώστε να αρθούν "οι περιορισμοί" εναντίον των Τ/Κ.
Αναφορικά με την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Δημοκρατίας, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου υπογράμμισε ότι ουδείς αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της κυπριακής Κυβέρνησης.

Επισήμανε δε ότι η Κύπρος δεν ζήτησε τίποτα παραπάνω από την ειρηνική της ύπαρξη και ότι η Τουρκία με ύπουλο τρόπο την εμποδίζει από το να επιτύχει την ειρηνική αυτή ύπαρξη και συνύπαρξη την οποία τόσο επιθυμεί.

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός στην αναφορά του επί του συγκεκριμένου θέματος επανέλαβε τους ισχυρισμούς του ότι οι ενέργειες της κυπριακής Κυβέρνησης είναι αντίθετες με το διεθνές δίκαιο, ότι θα επηρεάσουν αρνητικά τη σταθερότητα στην περιοχή καθώς και τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

Πηγή: ΠΟΛΙΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: