Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2007

Ο Αχμαντινετζάντ, πρότεινε στον Μπους να μιλήσει σε πανεπιστήμιο του Ιράν, εφόσον το επιθυμεί

Ο Αχμαντινετζάντ, πρότεινε στον Μπους να μιλήσει σε πανεπιστήμιο του Ιράν, εφόσον το επιθυμεί

Οι μεγάλες δυνάμεις έχουν συντάξει έναν κατάλογο που περιλαμβάνει δεκατέσσερις κυρώσεις οι οποίες είναι πιθανό να επιβληθούν κατά του Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμά του, αλλά δεν υπάρχει συμφωνία σε κάποιο από τα μέτρα, δήλωσε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ. Ο Κουσνέρ δήλωσε στους δημοσιογράφους, έπειτα από μία συνάντηση των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Κίνας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ότι τα μέτρα εκτείνονται σε ένα φάσμα που ξεκινά από δεσμεύσεις χρηματοπιστωτικών πόρων και επενδύσεων και φθάνει έως το εμπάργκο όπλων και πιθανούς περιορισμούς στην εμπορία πετρελαίου.

Είπε επίσης ότι το Σαββατοκύριακο θα στείλει επιστολή στους εταίρους της Γαλλίας στην ΕΕ, καλώντας τους να συζητήσουν τις κυρώσεις που θα επιβάλει η Ευρώπη στο Ιράν κατά την επόμενη σύναντηση των υπουργών Εξωτερικών στις 15 Οκτωβρίου.

--- Ο πρόεδρος Αχμαντινετζάντ, πρότεινε να μιλήσει ο πρόεδρος Μπους σε πανεπιστήμιο του Ιράν, εφόσον επιθυμεί, μετέδωσε η τηλεόραση της Τεχεράνης---

Δηλώσεις για όσα έγιναν στο πανεπιστήμιο Κολούμπια: Ο πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ βεβαίωσε πώς έχει δώσει άδεια στον αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους εφόσον επιθυμεί να μιλήσει σε ένα ιρανικό πανεπιστήμιο , μετέδωσε σήμερα η κρατική τηλεόραση του Ιράν.

"Αν θέλει να έλθει ο πρόεδρος Μπους, τους δίνουμε άδεια να κάνει μία ομιλία" σε ιρανικό πανεπιστήμιο, δήλωσε από τη Λατινική Αμερική, όπου περιοδεύει, ο πρόεδρος του Ιράν, σύμφωνα με την ανωτέρω πηγή.

Ιράν και Ηνωμένες Πολιτείες δεν διατηρούν διπλωματικές σχέσεις από το έτος 1980.

Ο ιρανός πρόεδρος πρότεινε, προσφάτως, συζήτηση με τον αμερικανό πρόεδρο ενώπιον της Γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, με στόχο "να επιλυθούν τα διεθνή ζητήματα". Ο αμερικανός πρόεδρος αρνήθηκε την πρόταση.

Η Ουάσινγκτον μέσω του ΟΗΕ επιδιώκει και νέες κυρώσεις κατά της Τεχεράνης, επειδή συνεχίζεται ο εμπλουτισμός του ουρανίου.

---Για τις δεκάλεπτες, χωρίς διάλειμμα, επικρίσεις που δέχθηκε ο πρόεδρος του Ιράν στο πανεπιστήμιο Κολούμπια από τον πρύτανη του, Λη Μπόλινγκερ, ο κ. Αχμαντινετζάντ δήλωσε, σήμερα : "Λυπάμαι, στ'αλήθεια, επειδή νόμιζα πως τα πανεπιστήμια είναι τόποι συζήτησης και διαλόγου". Πρόσθεσε ότι η στάση του πρύτανη του Κολούμπια "δεν ανταποκρίνεται στην αμερικανική κουλτούρα, αλλά αντιπροσωπεύει τους Σιωνιστές, που έχουν οργιστεί τελευταία".

Υπενθυμίζεται ότι ο πρύτανης είχε δημόσια κατά πρόσωπο αποκαλέσει τον ιρανό πρόεδρο έναν "ωμό, μηδαμινό δικτάτορα".

Ιρανοί διανοούμενοι, που εξοργίστηκαν, χαρακτήρισαν "αγενή όσο και παράλογη" την συμπεριφορά του πρύτανη Μπόλινγκερ απέναντι στον πρόεδρο Αχμαντινετζάντ.

"Μπράβο στον πρόεδρο μας, που δεν κυριεύθηκε από οργή" τόνισε με δηλώσεις του ο αιγατολάχ Αχμάντ Τζανάτι. ""Ελαμψε ως άστρο στον καθαρό ουρανό ο πρόεδρος μας σε αυτό το εξαιρετικό του ταξίδι στις Ηνωμένες Πολιτείες", πρόσθεσε ο ίδιος.

Πηγή: typos.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια: