Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2007

Νέος γύρος συνομιλιών για το Κόσσοβο σε δύο εβδομάδες

Νέος γύρος συνομιλιών για το Κόσσοβο σε δύο εβδομάδες

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΗ εμφανίστηκε η σερβική ηγεσία μετά το τέλος του πρώτου γύρου των απευθείας συνομιλιών με τους Αλβανούς του Κοσόβου που διεξήχθη στην Νέα Υόρκη.

Ο Πρόεδρος της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς και ο πρωθυπουργός Βόϊσλαβ Κοστούνιτσα,σε κοινή συνέντευξη που παραχώρησαν στην σερβική Ραδιοτηλεόραση (RTS) χαρακτήρισαν θετικό το γεγονός ότι στη χθεσινή συνάντηση, για πρώτη φορά από την έναρξη της διαδικασίας επίλυσης του ζητήματος του Κοσόβου, όλα τα μέλη της διαμεσολαβητικής τρόικας ενεθάρρυναν τις δύο πλευρές να πετύχουν τον συμβιβασμό.

Ο Μπόρις Τάντιτς ανέφερε ότι «ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ στην τρόικα πρέσβης Φράνκ Γουίζνερ αν και αρνήθηκε να δεσμευτεί ότι η χώρα του θα αποφύγει ενέργειες που ενθαρρύνουν την αδιαλλαξία των Αλβανών, μετά το τέλος των συνομιλιών διαβεβαίωσε την σερβική αντιπροσωπεία ότι είναι πιστός στην ανεύρεση συμβιβαστικής λύσης».

Ο κ. Τάντιτς δήλωσε ότι στις συνομιλίες η σερβική πλευρά παρουσίασε λεπτομερώς ένα σχέδιο ουσιαστικής αυτονομίας του Κοσόβου και επισήμανε ότι μέχρι τον επόμενο γύρο συνομιλιών θα γίνουν διορθώσεις ώστε να είναι πιο ελκυστικό για τους Αλβανούς.

Ο Βόισλαβ Κοστούνιτσα δήλωσε ότι ουσιαστικά οι συνομιλίες τώρα αρχίζουν και επισήμανε ότι «το αποτέλεσμά τους δεν εξαρτάται από τους σέρβους ή τους αλβανούς αλλά από την «τρίτη πλευρά»,την διεθνή κοινότητα που θα πρέπει να πείσει την αλβανική πλευρά να μην οχυρώνεται πίσω από το αίτημα για ανεξαρτησία».

Η πολιτική ηγεσία των αλβανών μετά το τέλος των συνομιλιών στην Νέα Υόρκη επανέλαβε την πάγια θέση ότι «το αίτημα για ανεξαρτησία είναι αδιαπραγμάτευτο».

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Αγκίμ Τσέκου δήλωσε ότι η αλβανική αντιπροσωπεία απορρίπτει κάθε πρόταση για αυτονομία ή συνομοσπονδία και παραμένει σταθερή στο αίτημα για ανεξαρτησία.

Ο κ. Τσέκου επεσήμανε ότι εάν καταστεί αδύνατη η επίλυση του οριστικού καθεστώτος του Κοσόβου από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, τότε θα ανακηρυχθεί μονομερώς η ανεξαρτησία μετά τις 10 Δεκεμβρίου, που λήγει η προθεσμία που έδωσε ο ΟΗΕ για την ανεύρεση συμβιβαστικής λύσης.

Στην Νέα Υόρκη υπεγράφη διακήρυξη με την οποία οι δύο πλευρές δεσμεύονται ότι θα προσεγγίσουν με σοβαρότητα τις διαπραγματεύσεις και θα αποφύγουν τις προκλήσεις, ενώ η Ομάδα Επαφής δήλωσε την αποφασιστικότητά της να βρεθεί λύση που θα επικυρωθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο δεύτερος γύρος των απευθείας συνομιλιών μεταξύ Σέρβων και Αλβανών για το Κόσοβο θα διεξαχθεί στις 14 Οκτωβρίου στις Βρυξέλες.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: