Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2007

Στήριξη από Πάγκαλο: Υπέρ του Γ. Παπανδρέου τάχθηκε ο πρώην ΥΠΕΞ

Στήριξη από Πάγκαλο: Υπέρ του Γ. Παπανδρέου τάχθηκε ο πρώην ΥΠΕΞ

Έντονος προβληματισμός και διαξιφισμοί ανάμεσα στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ για την επόμενη μέρα του Κινήματος

Με την πλήρη στήριξη του Θεόδωρου Πάγκαλου, οδεύει προς τις εσωκομματικές εκλογές για ανάδειξη νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ο Γιώργος Παπανδρέου. Ο κ. Πάγκαλος, μιλώντας χθες στο Εθνικό Συμβούλιο του Κινήματος, χαρακτήρισε συγκλονιστική την ευθύνη που ανέλαβε ο κ. Παπανδρέου ως προς την τήρηση των δεσμεύσεών του για το μέλλον. Ο κ. Πάγκαλος εξέφρασε την πλήρη διαφωνία με την κίνηση του κ. Βενιζέλου να καταθέσει την υποψηφιότητά του το βράδυ των εκλογών. Επίσης, ως προς την ηγετική φυσιογνωμία του προέδρου του κόμματος, είπε πως επικρατεί η άποψη ότι ένας ρήτορας εναντίον του Κ. Καραμανλή θα ήταν ό,τι καλύτερο, δηλαδή ένας άνθρωπος, όπως είπε, ο οποίος θα μιλάει καλά, με καλές κινήσεις, αλλά στην ουσία δεν θα λέει τίποτα. Αυτό το μοντέλο ο κ. Πάγκαλος το απέρριψε, λέγοντας ότι αυτή η απάντηση δεν είναι δυνατόν να είναι μια καλή απάντηση, γιατί από το ΠΑΣΟΚ ο λαός ζητάει άλλα πράγματα από αυτά που ζητάει από τη ΝΔ.
Το Εθνικό Συμβούλιο ενέκρινε αργά το βράδυ δια βοής τις τρεις υποψηφιότητες για την προεδρία του Κινήματος, μετά τη δευτερολογία του Γιώργου Παπανδρέου.

Κόντρες στελεχών

* Η Άννα Διαμαντοπούλου είπε ότι η ήττα δεν έχει μόνο ένα αίτιο, αλλά πολλά και οι ευθύνες δεν αφορούν σε ένα μόνο πρόσωπο. Η κα Διαμαντοπούλου ανέφερε, επίσης, ότι πολύ μεγάλη σημασία για τις επόμενες εκλογές θα έχει το κύρος του προέδρου που θα εκλεγεί στις 11 Νοεμβρίου και δυστυχώς πρόσθεσε, η συζήτηση που κάνουμε είναι σαν να επιλέγουμε μεταξύ δυο κακών, ενώ χαρακτήρισε μη πειστικό, από μόνο του, το επιχείρημα ότι πρέπει να αλλάξουμε αρχηγό.

* Έντονη κριτική προς κάθε κατεύθυνση άσκησε η Βάσω Παπανδρέου προβαίνοντας ταυτόχρονα και σε αυτοκριτική. Χάσαμε Γιώργο, Βαγγέλη, Κώστα, Νίκο, τόνισε η κ. Παπανδρέου αναφερόμενη στο εκλογικό αποτέλεσμα και πρόσθεσε ότι χάσαμε όλοι μαζί και ο καθένας χωριστά. Οι ευθύνες είπε, βρίσκονται σε όλα τα επίπεδα.

* Ο Απόστολος Κακλαμάνης επέρριψε ευθύνες και στον Γ. Παπανδρέου λέγοντας ότι επέτρεψε να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι είναι "ξέφραγο αμπέλι". Ο κ. Κακλαμάνης προέβλεψε ότι "επίκεινται νέες εκλογές".

* Ο Πέτρος Ευθυμίου είπε ότι μιλάμε σαν κόμμα αξιωματούχων για να προσθέσει ότι η κοινωνία δεν επενδύει σε εμάς, όπως είχαμε μάθει να προσδοκά από μας. Διαφώνησε με τη συζήτηση του θέματος ηγεσίας πριν τη συζήτηση για το ίδιο το ΠΑΣΟΚ και για τις πολιτικές του. Η φθίνουσα πορεία του ΠΑΣΟΚ, ανέφερε, άρχισε από το 2000 και δεν πρόκειται να ανακοπεί αν συζητάμε για την ηγεσία και όχι για την πολιτική μας.

* Ο Στέφανος Τζουμάκας ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ, όπως και τα σοσιαλιστικά κόμματα στην υπόλοιπη Ευρώπη, ακολούθησε την αποτυχημένη στρατηγική της "σοσιαλδημοκρατικής ρύθμισης".

* Αναφερόμενη στην ήττα του 2004, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου υποστήριξε ότι ο Γ.Παπανδρέου ανέκοψε την "ελεύθερη πτώση" του ΠΑΣΟΚ.

* Ο Άκης Τσοχατζόπουλος δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να ξαναγίνει λαϊκό Κίνημα και να πείσουμε το λαό ότι είμαστε σε θέση να ανατρέψουμε τη δεξιά. Επίσης επεσήμανε την ανάγκη αυτοκριτικής από όλους.

Απουσία Κ. Σημίτη

Η απουσία του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη από το Εθνικό Συμβούλιο, απασχόλησε έντονα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Σημίτης, με επιστολή του, επικαλέστηκε ως λόγο για την απόφασή του αυτή ότι "επιδιώκεται η πόλωση και να αποτελέσει ο ίδιος μέρος του προβλήματος" ενώ τις απόψεις του θα τις αναπτύξει στα αρμόδια όργανα όταν το κρίνει απαραίτητο.

Μεταξύ των στελεχών διατυπώνονται τόσο θετικά όσο και αρνητικά σχόλια. Αίσθηση προκάλεσε πάντως η τοποθέτηση του κ. Πάγκαλου, ο οποίος είπε ότι ήταν δικαίωμα του Κ.Σημίτη να μην πάει στο Εθνικό Συμβούλιο, καθώς τα κόμματα είναι οργανισμοί που λειτουργούν σε εθελοντική βάση. Σχολίασε, όμως, ότι άλλοι πρώην πρωθυπουργοί ή έχουν πάει σπίτι τους ή έχουν στραφεί στον ιδιωτικό τομέα. Ο κ. Σημίτης, όμως, εξακολουθεί να θέλει να ασχολείται με τα κοινά, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Πηγή: ΠΟΛΙΤΗΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια: