Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2007

Επιστολή Σημίτη με καρφιά κατά Γ. Παπανδρέου

Επιστολή Σημίτη με καρφιά κατά Γ. Παπανδρέου

Σαφείς αιχμές ότι ο Γ. Παπανδρέου επιδιώκει να τον καταστήσει μέρος της εσωκομματικής αντιπαράθεσης του ΠΑΣΟΚ, φορτώνοντας του τις ευθύνες της ήττας, αφήνει ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, με την επιστολή που απέστειλε στο Εθνικό Συμβούλιο, επιλέγοντας την απουσία του απ αυτό, ώστε να μην καταστεί τμήμα της έντασης.

«Πήρα την απόφαση να μη συμμετάσχω στο Εθνικό Συμβούλιο, καθώς έγινε σαφές ότι επιδιώκεται πόλωση. Σκοπός της είναι να μετατεθούν οι ευθύνες για την ήττα και να αποτελούν μέρος του προβλήματος που απασχολεί το ΠΑΣΟΚ.

Οι προσωπικές αντιπαραθέσεις που δρομολογήθηκαν θα είναι αδιέξοδες και ανώφελες» αναφέρει με νόημα ο κ. Σημίτης στην επιστολή που απέστειλε στον κ. Παπανδρέου και στον κ. Αθανασάκη και που ανέγνωσε στο Εθνικό Συμβούλιο ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ.

«Ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ως πρωθυπουργός της χώρας για οκτώ χρόνια έχω χρέος να προφυλάξω το Κίνημα από μια απαξιωτική για όλους συζήτηση και να συμβάλω στην ενότητά του» υπογραμμίζει ο κ. Σημίτης, καλώντας ουσιαστικά τα στελέχη (και όχι την ηγεσία) να αναλάβουν τη διασφάλιση της ενότητας και του μέλλοντος του κόμματος:

Ηθικό χρέος
«Στόχος της διαδικασίας που εξελίσσεται είναι να ενδυναμωθεί το ΠΑΣΟΚ. Εάν οδηγηθεί σε περαιτέρω συρρίκνωση και αποξένωση από την κοινωνία, τότε θα υπάρξει ιστορική ευθύνη για την πολιτική απαξίωση ενός κόμματος που άλλαξε ριζικά τα δεδομένα της ελληνικής κοινωνίας. Ως συνιδρυτής του ΠΑΣΟΚ και έχοντας ζήσει την ιστορική εξέλιξή του αισθάνομαι το ηθικό χρέος απέναντι στο κόμμα και στην κοινωνία να καλέσω όλα τα στελέχη του να διασφαλίσουν με τη στάση τους την ενότητα και το μέλλον του ΠΑΣΟΚ».

Ο πρώην πρωθυπουργός υπογραμμίζει ότι την άποψή του για την αναγκαία πολιτική του ΠΑΣΟΚ θα την αναπτύξει στα όργανα όταν το κρίνει σκόπιμο.

Παρότι δε αρκετά στελέχη το Σαββατοκύριακο επέμεναν ότι ο κ. Σημίτης θα έπρεπε να μετείχε στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, εντούτοις ο πρώην πρωθυπουργός μάλλον δικαιώθηκε στην επιλογή του, αφού το διήμερο μέλη (όπως π.χ. ο κ. Γ. Παναγιωτακόπουλος ή η κυρία Ζωή Κουρκούλια) του επιτέθηκαν με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που τον ανέμεναν με ρεβανσιστικές προθέσεις.

Τα όσα, πάντως, διημείφθησαν στη συνεδρίαση, εκ των πραγμάτων οδηγούν τις σχέσεις του Γ. Παπανδρέου και του Κ. Σημίτη σε σημείο υπό το μηδέν, με ό,τι επιπτώσεις μπορεί να έχει για τη συνέχεια, αλλά και για τη δυνατότητα που δίνει στη ΝΔ να συνεχίσει να απαξιώνει το έργο των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ την περίοδο 1996-2004.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: