Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2007

Ιστορικό ραντεβού Βαρθολομαίου-Γκιουλ

Ιστορικό ραντεβού Βαρθολομαίου-Γκιουλ

Διήμερη επίσκεψη στην Αγκυρα πραγματοποιεί από σήμερα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος θα έχει σειρά επαφών με κυβερνητικά στελέχη και την πρώτη του συνάντηση με πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Ο Τούρκος πρόεδρος κ. Αμπντουλάχ Γκιουλ, με τον οποίο θα συναντηθεί αύριο στην Αγκυρα, είναι ένας πολιτικός που έχει υποστεί τις συνέπειες του αυταρχισμού στα θέματα θρησκευτικών ελευθεριών. Ο ίδιος έχει υπερασπιστεί πολλές φορές δημόσια το δικαίωμα της συζύγου του να φορά μαντίλα, εξωτερικεύοντας την πίστη της στο Ισλάμ. Και ένας λόγος για τον οποίο ο πρωθυπουργός κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που έχει εκτίσει ποινή φυλάκισης λόγω θρησκευτικών πεποιθήσεων, επέμεινε στην υποψηφιότητα του κ. Γκιουλ για την προεδρία, ήταν ακριβώς για να αναγκαστεί το κεμαλικό κατεστημένο να ανεχθεί, δηλαδή να σεβαστεί, τους ισλαμιστές.

Κατά την επίσκεψή του στην Αγκυρα, ο κ. Βαρθολομαίος θα εκθέσει στους Τούρκους συνομιλητές του (πιθανώς στον κ. Ερντογάν, στον ΥΠΕΞ κ. Μπαμπατζάν, στον υπουργό Πολιτισμού κ. Γκιουνάι και τον πρόεδρο της Βουλής) το σύνολο των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το Φανάρι: Τη μη αναγνώριση της νομικής του υπόστασης και του οικουμενικού του χαρακτήρα, την καταπάτηση των μειονοτικών περιουσιών (βακούφια), την απροθυμία για επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης που, μεσοπρόθεσμα, θα αναδειχθεί σε θέμα επιβίωσης για το Πατριαρχείο.

Η τουρκική Δικαιοσύνη, με πρόσφατες ενέργειές της, επικέντρωσε στην προσπάθεια προσβολής της οικουμενικότητας του Πατριαρχείου, ενώ υπάρχουν πληροφορίες κατά τις οποίες η τουρκική κυβέρνηση εξετάζει τη λειτουργία της Χάλκης ως τμήμα τουρκικού πανεπιστημίου, κάτι που δεν πρόκειται να γίνει δεκτό από το Φανάρι. Το πρόβλημα για την Αγκυρα είναι ότι στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά και στις ΗΠΑ, υπάρχει απόλυτη συναίνεση ως προς το ότι πρέπει να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα του Φαναρίου και ότι αυτό αποτελεί προαπαιτούμενο για την αναβάθμιση των ευρωτουρκικών σχέσεων. Οπως μάλιστα αναμένεται, στην προσεχή έκθεση προόδου της Κομισιόν για την Τουρκία θα υπάρχει ρητή αναφορά στην ανάγκη αλλαγής της τουρκικής πολιτικής απέναντι στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Για όλους αυτούς τους λόγους, αλλά επίσης γιατί ο κ. Ερντογάν και οι στενοί του συνεργάτες αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στα θέματα θρησκευτικών ελευθεριών, ο κ. Βαρθολομαίος αναμένεται να αντιμετωπίσει θετική προδιάθεση κατά τις συνομιλίες που θα έχει στην Αγκυρα. Αυτό μπορεί να σημαίνει πολλά, αλλά μπορεί και όχι. Ο κ. Ερντογάν είχε αποπειραθεί αλλαγές στην τουρκική μειονοτική πολιτική και στα θέματα ιδιωτικής παιδείας, που άγγιζαν ευθέως και το ζήτημα των βακουφίων και συνολικά το Φανάρι, αλλά δεν τα κατάφερε. Σήμερα είναι περισσότερο ισχυροποιημένος πολιτικά, αλλά δεν έχει την αναγκαία κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να πάρει πάνω του τέτοιες αναθεωρήσεις.

Κόντρα για τους λαθρομετανάστες

Το τουρκικό Γενικό Επιτελείο, μ’ εκτενή ανακοίνωσή του, κατήγγειλε τις ελληνικές αρχές για παράνομη μεταφορά λαθρομεταναστών στα τουρκικά χωρικά ύδατα και στις όχθες του Εβρου. Αναδεικνύει, μάλιστα, και την ανθρωπιστική διάσταση του θέματος, αναφέροντας δράματα αγνοουμένων που έχουν εγκαταλειφθεί ανοιχτά της Τουρκίας.

Είχε προηγηθεί σειρά δημοσιευμάτων στον τουρκικό Τύπο, με τα οποία εγκαλείτο η Ελλάδα είτε για «έλλειμμα ανθρωπιάς» είτε για παράβαση των διμερών συμφωνιών και πρωτοκόλλων στα θέματα λαθρομετανάστευσης. Η απάντηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών είναι ότι πρόκειται να «αναληθείς ισχυρισμούς» και «ανυπόστατες κατηγορίες», για προσπάθεια «διαστρέβλωσης της πραγματικότητας» και απόσεισης ευθυνών».

Σε ανακοίνωση του εκπροσώπου κ. Γ. Κουμουτσάκου επισημαίνεται ότι το πρόβλημα ξεκινά από την «ανεπαρκή και πλημμελή αστυνόμευση από πλευράς τουρκικών συνόρων», ενώ αναφέρεται ότι από το 2002 ως το 2007 σε σύνολο 24.754 αιτημάτων επανεισδοχής λαθρομεταναστών έγινε δεκτό από την Τουρκία μόνο το 6,65%.

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: