Παρασκευή 27 Ιουλίου 2007

Ο Πούτιν θα κυβερνά τη Ρωσία και μετά το 2008

Ο Πούτιν θα κυβερνά τη Ρωσία και μετά το 2008

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα συνεχίσει να διοικεί τη Ρωσία μέσα από την «υπερκυβέρνηση» του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, ακόμη και μετά την αποχώρησή του από την Προεδρία τον Μάρτιο του 2008, αποκάλυψε η ρωσική «Γκαζέτα».

Επικαλούμενη ανώτατη πηγή του Κρεμλίνου, η εφημερίδα υποστηρίζει πως ο Πούτιν σχεδιάζει να ενισχύσει τις εξουσίες του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, μετατρέποντάς το σε παράλληλη κυβέρνηση. Ειδικότερα, το σώμα αυτό θα ελέγχει τα «υπουργεία ισχύος» (Αμυνας και Εσωτερικών) καθώς και την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας, που σήμερα αναφέρεται στον πρόεδρο.

Δεν είναι ξεκάθαρο από ποιο ακριβώς πόστο θα συνεχίσει ο Πούτιν να ελέγχει την κατάσταση στη Ρωσία. Πιθανολογείται ότι θα γίνει γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας, θέση που χηρεύει μετά την παραίτηση του Ιγκόρ Ιβάνοβ.

Σενάρια
Κάποιοι αναλυτές δεν αποκλείουν να μεταπηδήσει στην προεδρία του ενεργειακού κολοσσού Gazprom, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι θα κυβερνάει από το παρασκήνιο χωρίς κανένα επίσημο αξίωμα, όπως ο Κινέζος ηγέτης Ντενγκ Χσιαοπίνγκ, τη δεκαετία του 80.

Το σίγουρο είναι πως ο Πούτιν απέκλεισε το ενδεχόμενο να αλλάξει το ρωσικό Σύνταγμα, ώστε να διεκδικήσει και τρίτη προεδρική θητεία.

Παρότι ο Πούτιν διέψευσε τις πληροφορίες ότι θα εκδώσει διάταγμα που θα ενισχύει τις εξουσίες του Συμβουλίου Ασφαλείας, Ρώσοι αναλυτές θεωρούν δεδομένη μια τέτοια εξέλιξη, που θα εγγυηθεί ομαλή μετάβαση στη μετά-Πούτιν εποχή:

«Ετοιμαζόμαστε για μια μεταβατική περίοδο, στην οποία το Συμβούλιο Ασφαλείας θα λειτουργεί σαν παράλληλη, εξισορροπητική κυβέρνηση, που θα διασφαλίσει τη συνέχιση των σημερινών πολιτικών της Ρωσίας», δήλωσε στο Ρόιτερ ο αναλυτής Σεργκέι Μάρκοβ.

Παραπομπή

Δεν υπάρχουν σχόλια: