Παρασκευή 27 Ιουλίου 2007

Το Ιράν προμηθεύεται με 250 μαχητικά μακρινών αποστάσεων Sukhoi και με 20 τάνκερ εναέριου ανεφοδιασμού από τη Ρωσία

Το Ιράν προμηθεύεται με 250 μαχητικά μακρινών αποστάσεων Sukhoi και με 20 τάνκερ εναέριου ανεφοδιασμού από τη Ρωσία

Η Τεχεράνη και η ρωσική εταιρεία Rosoboronexport βρίσκονται πολύ κοντά στη σύναψη συμφωνίας-μαμούθ που αγγίζει τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια για την πώληση στο Ιράν 250 μαχητικών αεροσκαφών Su-30MKM και 20 τάνκερ εναέριου ανεφοδιασμού IL-78 MKI. Σύμφωνα με πληροφορίες, η παράδοση των αεροσκαφών θα αρχίσει πριν το τέλος του 2007.

Η συμφωνία αποτελεί τη μεγαλύτερη στο είδος της που πραγματοποιεί η Ρωσία τα τελευταία 30 χρόνια και η υλοποίησή της θα δώσει στο Ιράν την ικανότητα για αεροπορικές προσβολές σε μακρινές αποστάσεις.

Τα Sukhoi είναι σε θέση να πραγματοποιούν πτήσεις διάρκειας 4,5 ωρών σε ακτίνα 3000 χιλιομέτρων και να πλήττουν από μεγάλη απόσταση στόχους στο έδαφος και στη θάλασσα, γεγονός που θέτει ολόκληρη στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ και του Λιβάνου υπό την εμβέλεια τους. Τα τάνκερ ανεφοδιασμού αυξάνουν τη διάρκεια πτήσεων των Su-30MKM στις 10 ώρες και την ακτίνα πτήσης τους στα 8000 χιλιόμετρα.

Το πλησιέστερο συγκρίσιμο με το Sukhoi δυτικό αεροσκάφος είναι το αμερικανικό βομβαρδιστικό F-15Ε. Η προμήθεια από το Ιράν ενός τέτοιου αριθμού αεροσκαφών, θα αναδείξει την ιρανική πολεμική αεροπορία ως μια από τις δύο μεγαλύτερες και πιο προηγμένες της περιοχής, άμεσα συγκρίσιμη με την αντίστοιχη του Ισραήλ. Οι Ιρανοί πιλότοι εκπαιδεύονται ήδη στο νέο μαχητικό, ώστε να είναι σε θέση να πετάξουν μαζί τού όταν παραληφθεί.

Η Ινδία έχει ήδη προμηθευτεί το ίδιο μαχητικό και η Μόσχα άρχισε τις παραδόσεις του και στη Μαλαισία.

Κάποια μέρη του αεροσκάφους κατασκευάζονται στη Γαλλία, κάτι που εμπλέκει και το Παρίσι στη συμφωνία για πώληση του Su-30 MKM στην Τεχεράνη. Το Ισραήλ δεν έχει ακόμη αποφασίσει για το αν θα ζητήσει από το Παρίσι να μην δώσει τη συγκατάθεσή του για την υλοποίηση της συμφωνίας. Εντούτοις, ο Σαρκοζί κάνει προσπάθειες για βελτίωση των σχέσεων της Γαλλίας με τον Αραβικό και το Μουσουλμανικό κόσμο, οπότε ένα τέτοιο αίτημα από το Ισραήλ είναι εξαιρετικά απίθανο να γίνει αποδεκτό. Η μόνη πιθανότητα για αναστολή της συμφωνίας είναι η προσέγγιση της Μόσχας από την Ουάσινγκτον.

Παραπομπή

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

http://newsagencyonline.blogspot.com/2007/07/blog-post_8962.html