Παρασκευή 27 Ιουλίου 2007

Αξιωματούχος του Πενταγώνου επισκέπτεται την Άγκυρα για τους ισχυρισμούς προμήθειας όπλων στο ΠΚΚ

Αξιωματούχος του Πενταγώνου επισκέπτεται την Άγκυρα για τους ισχυρισμούς προμήθειας όπλων στο ΠΚΚ

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Πενταγώνου είχε αυτή την εβδομάδα επαφές στην Αγκυρα σχετικά με τις ομολογίες των πρώην μελών του ΠΚΚ που αυτομόλησαν στην Τουρκία πως οι ΗΠΑ προμήθευσαν με όπλα την οργάνωση.

Ο γενικός σύμβουλος του Υπουργείου Άμυνας William J. Haynes, ο οποίος ηγείτο της επταμελούς αντιπροσωπείας, είχε επαφές με το Γενικό Επιτελείο Στρατού, το Υπουργείο Εξωτερικών, Συμβούλιο Ασφαλείας και με τη ΜΙΤ. Ο Haynes είναι υπεύθυνος στις έρευνες που διεξάγουν οι ΗΠΑ για τα αμερικανικά όπλα που έδωσαν οι ΗΠΑ στο Ιράκ και εν τέλει χάθηκαν.

"Ο Haynes κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Άγκυρα είχε επαφές με στρατιωτικούς και κυβερνητικούς αξιωματούχους, με επίκεντρο τα χαμένα όπλα του Ιράκ. Από τότε (την εξαφάνιση των όπλων) συνεργαζόμαστε στενά με την Άγκυρα," δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας στην Άγκυρα, Kathryn Schalow, επισημαίνοντας παράλληλα πως οι έρευνες αφορούν και τις πρόσφατες καταγγελίες πως αμερικανικά όπλα καταλήγουν στα χέρια του ΠΚΚ.

Κατά τη διάρκεια των επαφών του Haynes την Τετάρτη, οι Τούρκοι αξιωματούχοι του παρουσίασαν λεπτομερή κατάλογο με αυστριακής κατασκευής πιστόλια τύπου Glock, τυφέκια ΑΚ-47, πολυβόλα, όπλα για ελεύθερη σκόπευση, εκτοξευτήρες πυραύλων και χειροβομβίδων που βρέθηκαν στην κατοχή των Κούρδων ανταρτών.

Η αμερικανική πλευρά εξήγησε πως προσέφερε περισσότερα από 370, 000 τέτοιου είδους όπλα στο Ιράκ, στα πλαίσια των προσπαθειών της για υποστήριξη της ανοικοδόμησης της χώρας. Αυτά τα όπλα, αξίας 139 εκατομμυρίων δολαρίων, δόθηκαν στο Ιράκ μετά την υπογραφή 19 συμφωνιών που πιστοποιήθηκαν από 142 έγγραφα.

Ο Haynes είπε στους Τούρκους αξιωματούχους πως τα όπλα που περιήλθαν στην κατοχή του ΠΚΚ είναι μέρος του οπλισμού που οι ΗΠΑ χάρισαν στις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας και είναι πολύ πιθανό οι αντάρτες να τα παρέλαβαν απευθείας από τις ιρακινές δυνάμεις.

Παραπομπή



Δεν υπάρχουν σχόλια: