Παρασκευή 27 Ιουλίου 2007

Τρεις οι νεκροί της ΝΑΤΟικής Isaf στις μάχες στο Αφγανιστάν

Τρεις οι νεκροί της ΝΑΤΟικής Isaf στις μάχες στο Αφγανιστάν

ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 28 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε αεροπορική επιδρομή των νατοϊκών δυνάμεων στο νότιο Αφγανιστάν, όπως ανέφερε ο κυβερνήτης της επαρχίας Γκερέσκ επικαλούμενος μαρτυρίες των χωρικών.

Ο κυβερνήτης Αμπντούλ Μανάφ είπε ότι, σύμφωνα με τους χωρικούς της περιοχής, σκοτώθηκαν επίσης περίπου 50 ένοπλοι αντάρτες.

Ο εκπρόσωπος της Isaf επιβεβαίωσε ότι στην επαρχία Γκερέσκ βρίσκεται σε εξέλιξη στρατιωτική επιχείρηση προσθέτοντας ότι δεν διαθέτει πληροφορίες για τυχόν θύματα μεταξύ των αμάχων.

Τρεις οι νεκροί της ΝΑΤΟικής Isaf

Τρεις ΝΑΤΟικοί στρατιώτες της δύναμης Isaf που έχει αναπτυχθεί στο Αφγανιστάν σκοτώθηκαν σήμερα στη διάρκεια στρατιωτικών επιχειρήσεων στο νότιο και ανατολικό τρμήμα της χώρας, ανακοινώθηκε από το ΝΑΤΟ.

Ενας στρατιώτης σκοτώθηκε στο νότιο τμήμα της χώρας όπου οι μάχες είναι καθημερινές και σκηλρές και οι άλλοι δύο στο ανατολικό τμήμα όπου στη διάρκεια σφοδρών μαχών τραυματίστηκαν και 13 συνάδελφοί τους, αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση που δεν προσθέτει καμία λεπτομέρεια.

Με τους τρείς σημερινούς θανάτους ο αριθμός των ΝΑΤΟικών στρατιωτών που έχασαν τη ζωή τους στο Αφγανιστάν ανήλθε στους 124 από τις αρχές του χρόνου έως τώρα.

Σημειώνεται ότι ολόκληρη την περσινή χρονιά 191 στρατιώτες της Isaf, που αριθμεί περίπου 50 χιλιάδες άνδρες, βρήκαν το θάνατο στο Αφγανιστάν.

Δεκάδες άμαχοι νεκροί στο νότιο Αφγανιστάν

Εν τω μεταξύ, είχαν προηγθεί δύο ακόμη αεροπορικές επιθέσεις, στο νότιο Αφγανιστάν, κατά την οποία σκοτώθηκαν δεκάδες άμαχοι, συμπεριλαμβανομένων γυκαικοπαίδων.

Σε μία από τις επιθέσεις του ΝΑΤΟ επλήγησαν σπίτια στην περιοχή Γκίρισκ στην επαρχία Χελμάντ, χθες το βράδυ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν περίπου 50 άμαχοι, ανέφερε ομάδα περίπου 20 κατοίκων προς δημοσιογράφους στο Κανταχάρ.

Ο Ουαλί Τζαν Σάμπρι, μέλος του κοινοβουλίου από την επαρχία Χελμάντ, δήλωσε ότι έχει αξιόπιστες πληροφορίες ότι 50 με 60 άμαχοι σκοτώθηκαν σε σύγκρουση μεταξύ Ταλιμπάν και δυνάμεων του ΝΑΤΟ στο Γκίρισκ και διευκρίνισε ότι οι περισσότεροι σκοτώθηκαν στις αεροπορικές επιθέσεις.

Τοπικός αξιωματούχος ανέφερε ότι πάνω από 20 άμαχοι σκοτώθηκαν στους νατοϊκούς βομβαρδισμούς στην προσπάθειά τους να απομακρυνθούν από το πεδίο των μαχών. Όπως είπε ο ίδιος «σημειώθηκε σφοδρή σύγκρουση μεταξύ Ταλιμπάν και ΝΑΤΟ». Αργότερα τηλεφώνησε στο πρακτορείο Ρόιτερ και είπε ότι 50 Ταλιμπάν σκοτώθηκαν επίσης στους βομβαρδισμούς. Οι Ταλιμπάν δεν βρέθηκαν για να κάνουν κάποιο σχόλιο.

Εκπρόσωπος των βρετανικών δυνάμεων στην επαρχία Χελμάντ έκανε λόγο για μία επιχείρηση σε εξέλιξη στην επαρχία, αλλά αρνήθηκε ότι υπήρξαν απώλειες αμάχων γύρω από το Γκίρισκ.

«Επειδή οι Ταλιμπάν δεν φορούν στολές όπως εμείς, όταν σκοτωθούν γίνεται λόγος για αμάχου»,ανέφερε ο αντισυνταγματάρχης Τσάρλι Μαγιο. Επειδή η περιοχή είναι απομακρυσμένη δεν κατέστη δυνατό προς το παρόν να επιβεβαιωθεί η πληροφορία.

Περίπου 2.000 βρετανοί και Αφγανοί στρατιώτες κάνουν επιχειρήσεις αυτή την εβδομάδα στην κοιλάδα Άνω Γκίρισκ για τον εντοπισμό ανταρτών Ταλιμπάν.

Στην δεύτερη επίθεση επλήγησαν δύο σπίτια στην περιοχή Σαρ Σένο, στην γειτονική επαρχία Ουρουζγκάν και σκοτώθηκαν 15 άμαχοι, ανέφεραν χωρικοί προς δημοσιογράφους σε τηλεφωνική επικοινωνία.

Παραπομπή


Δεν υπάρχουν σχόλια: