Παρασκευή 27 Ιουλίου 2007

Τον Ερντογάν στηρίζει και ο Μπαχτσελί

Τον Ερντογάν στηρίζει και ο Μπαχτσελί

Μεγάλη ανακούφιση σε ευρείες ομάδες προκάλεσαν χθες οι δηλώσεις του ηγέτη του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Ο Μπαχτσελί, του οποίου το κόμμα διπλασίασε το ποσοστό του στις εκλογές της Κυριακής συγκεντρώνοντας το 14% των ψήφων και εκλέγοντας 71 βουλευτές, δήλωσε πως θα στηρίξει το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) στο ακανθώδες ζήτημα της εκλογής προέδρου. Η εκλογή προέδρου από τη νέα βουλή θα αποτελέσει την πρώτη μεγάλη δοκιμασία του Ταγίπ Ερντογάν. Παρότι το ΑΚΡ θριάμβευσε στις εκλογές κερδίζοντας το 47% των ψήφων, εξέλεξε μόνο 340 βουλευτές, υπολειπόμενο κατά πολύ της πλειοψηφίας των δύο τρίτων (367 βουλευτές) που εξασφαλίζει στο πρώτο κόμμα έγκυρη διαδικασία εκλογής προέδρου σε περίπτωση αποχής της αντιπολίτευσης από την ψηφοφορία.

Δεν διαλύεται η βουλή

Με μια αντίθετη στο γράμμα του Συντάγματος απόφαση τον περασμένο Μάιο, το Συνταγματικό Δικαστήριο –κατόπιν προσφυγής της Κεμαλικής Αντιπολίτευσης και πίεσης του στρατεύματος– όρισε ότι η απαρτία δύο τρίτων της ολομέλειας αποτελεί διαδικαστική προϋπόθεση εγκυρότητας της ψηφοφορίας σε οποιοδήποτε γύρο της προεδρικής εκλογής. Καθώς η Κεμαλική αντιπολίτευση απείχε της διαδικασίας, η εκλογή –με μόνο υποψήφιο τον Αμντουλάχ Γκιουλ– ακυρώθηκε και η χώρα οδηγήθηκε σε εκλογές. Παρόμοιος κίνδυνος διάλυσης της νέας βουλής δεν συντρέχει. Ο ακροδεξιός ηγέτης διευκρίνισε πως οι βουλευτές του ΜΗΡ θα παραστούν στην ψηφοφορία εξασφαλίζοντας την εγκυρότητά της, καθώς η προεδρική εκλογή δεν πρέπει να βυθίσει την Τουρκία στο χάος. Δεν έχει ωστόσο αποφασίσει εάν οι βουλευτές του ΜΗΡ θα ψηφίσουν υπέρ του κυβερνητικού υποψηφίου. Σημειώνοντας ότι το ΑΚΡ μπορεί πλέον να εκλέξει τον πρόεδρο που επιθυμεί, ο Μπαχτσελί κάλεσε παράλληλα τον Ερντογάν να προτιμήσει υποψήφιο «κοινής αποδοχής» που θα εκπροσωπεί όλο τον λαό.

Οι δηλώσεις αποτελούν νέο χαστούκι κατά του στρατεύματος και των Κεμαλιστών, που αναζητούν τρόπους να εμποδίσουν την εκλογή «θρήσκου προέδρου» με προφίλ αντίστοιχο του Αμπντουλάχ Γκιουλ. Ο λόγος της στήριξης του Μπαχτσελί προς τον Ερντογάν πρέπει να αναζητηθεί στο σημαντικό ποσοστό που το ΜΗΡ συγκέντρωσε στις εκλογές. Το κόμμα δεν θέλει να ρισκάρει τη διάλυση της βουλής και τη διενέργεια νέων εκλογών, καθώς φοβάται πως δεν θα επαναλάβει την επιτυχία της Κυριακής. Σε προηγούμενες δηλώσεις του, ο Μπαχτσελί απέδωσε τη σαρωτική νίκη του ΑΚΡ στην απειλή επέμβασης που το Γενικό Επιτελείο διατύπωσε στην περίφημη διακοίνωσή του της 27ης Απριλίου. Ο Μπαχτσελί φοβάται πως οποιαδήποτε συνταγματική κρίση και νέες εκλογές θα εκτινάξουν τα ποσοστά του ΑΚΡ σε υψηλότερα νούμερα, προς ζημίαν του κόμματός του.

Πολλοί παρατηρητές αναμένουν συμμετοχή στην ψηφοφορία και των 25 εκ των 27 ανεξαρτήτων (των Κούρδων και αριστερών), που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα υπερψηφίσουν τον όποιο κυβερνητικό υποψήφιο.

Δύσκολη η εκτροπή

Η αυξημένη νομιμοποίηση που θα λάβει έτσι η διαδικασία εκλογής και η νέα κυβέρνηση θα καταστήσουν τα σχέδια εκτροπής του στρατού και των Κεμαλιστών ακόμη πιο δύσκολα, σημειώνουν. Και αναμένουν πως ο πρόεδρος θα εκλεγεί άνετα στον τρίτο γύρο της διαδικασίας, με απλή πλειοψηφία της ολομέλειας.

Παραπομπή

Δεν υπάρχουν σχόλια: