Στην Προεδρία της Τουρκίας με τη βοήθεια των Γκρίζων Λύκων και την ανοχή των κεμαλιστών οδεύει ο Αμπντουλάχ Γκιουλ! Τώρα μένει να δούμε αν ο στρατός συμφωνεί με αυτή την εξέλιξη και ποια ανταλλάγματα θα δώσουν οι ισλαμιστές στους πολιτικούς τους αντιπάλους. Ο Ερντογάν, από την πλευρά του, ξεκαθάρισε πως δεν θα είναι υποψήφιος Πρόεδρος και θα προσφέρει πλήρη στήριξη στον Γκιουλ, αν ο τελευταίος το ζητήσει.
Πάντως, η Τουρκία απέχει αρκετά από την πολιτική ομαλότητα. Ο «ισλαμιστής» δικηγόρος Αλπαρσλάν Ασλάν, που πέρυσι τον Μάιο σκότωσε έναν ανώτατο δικαστή και τραυμάτισε άλλους τέσσερις στο Συμβούλιο Επικρατείας, αποκάλυψε χτες ότι σκόπευε ακόμη να δολοφονήσει τον Πρόεδρο Σεζέρ, απόστρατους στρατηγούς, και στελέχη των ομίλων Ντογάν και Κοτς. Ολα αυτά «στο όνομα του Προφήτη».
Από μαθηματικής πλευράς, η πολιτική κρίση γύρω από την προεδρική εκλογή έληξε χτες οριστικά. Ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, του κόμματος Εθνικής Δράσης, δήλωσε στη Μιλιέτ ότι οι 71 βουλευτές του θα πάρουν μέρος στην τρίτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου, όπου απαιτούνται 276 ψήφοι (το ΑΚΡ κέρδισε 341 έδρες). Ετσι η εκλογή Γκιουλ στην Προεδρία θεωρείται δεδομένη, αφού θα είναι παρόντες στην ψηφοφορία τουλάχιστον 411 βουλευτές. Για την εγκυρότητα της εκλογής απαιτείται η παρουσία των 2/3 (367 βουλευτές).
«Το ΑΚΡ δεν χρειάζεται να κάνει κανέναν συμβιβασμό στην προεδρική εκλογή. Μπορούν να επιλέξουν όποιον θέλουν, κι εμείς θα είμαστε παρόντες χωρίς να υποστηρίξουμε τον υποψήφιό τους», δήλωσε ο πολιτικός εκφραστής των Γκρίζων Λύκων.
Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Μουσταφά Οζγιουρέκ, δήλωσε ότι το CHP δεν θα υποστηρίξει τον Γκιουλ, αλλά θα σεβαστεί την απόφαση της Εθνοσυνέλευσης. Κανείς δεν ξέρει αν οι Γκρίζοι Λύκοι και οι κεμαλιστές «φοβήθηκαν» το 46,5% του Ερντογάν και τη συντριβή τους σε νέες εκλογές ή αν ο πολιτικός τους συμβιβασμός με τους ισλαμιστές κρύβει άγνωστες πτυχές.
Μεταρρυθμίσεις
Πάντως ο υπουργός Οικονομικών και διαπραγματευτής με την ΕΕ, Αλί Μπαμπατζάν, διαβεβαίωσε πως οι πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν «πάση δυνάμει».
Εξάλλου ο θριαμβευτής των εκλογών, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε αποφασισμένος να κυριαρχήσει τα επόμενα χρόνια στο πολιτικό σκηνικό, χωρίς καμιά παραχώρηση: «Επόμενος στόχος μας είναι οι δημοτικές εκλογές του 2009. Πρέπει να κερδίσουμε τις δημαρχίες όλων των μεγάλων πόλεων που δεν ελέγχουμε: Εμπρός για τη Σμύρνη, το Ντιγιάρμπακιρ, το Τούντζελι και τον Δήμο Τζάνκαγια της Αγκυρας, που βρίσκεται το προεδρικό μέγαρο!», είπε ο Ερντογάν στην πανηγυρική συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΡ.
Τα καλά νέα για τον Ερντογάν έρχονται και από το εξωτερικό. Το μεγάλο κέντρο παγκόσμιων ερευνών PEW, που εδρεύει στις ΗΠΑ, ανακοίνωσε ότι το 61% των Τούρκων έχουν θετική γνώμη για την ισλαμική κυβέρνηση, έναντι μόλις 7%, που είχαν για την κυβέρνηση Ετσεβίτ το 2002! Δεδομένου ότι η έρευνα διεξήχθη δύο μήνες πριν από τις τουρκικές εκλογές, εικάζει κανείς ότι η δημοτικότητα των ισλαμιστών είναι ακόμη μεγαλύτερη.
«Μαύρη τρύπα» της έρευνας είναι το 85% θετικών κρίσεων των Τούρκων ερωτηθέντων για τον στρατό. Φόβος, σεβασμός ή δυσκολία απογαλακτισμού από τον «θεματοφύλακα» του κράτους που ίδρυσε ο Κεμάλ;
Παραπομπή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου