Παρασκευή 27 Ιουλίου 2007

Αντιπροσωπείες των ΗΠΑ και της Ρωσίας συναντήθηκαν με τον Güler για τις ενεργειακές συμφωνίες της Τουρκίας με το Ιράν

Αντιπροσωπείες των ΗΠΑ και της Ρωσίας συναντήθηκαν με τον Güler για τις ενεργειακές συμφωνίες της Τουρκίας με το Ιράν

Ο Aμερικανός πρέσβης Wilson επανέλαβε την αντίθεση της Ουάσινγκτον σχετικά με τη συμφωνία Άγκυρας και Τεχεράνης για το φυσικό αέριο και πρότεινε ως εναλλακτική λύση τη μεταφορά τουρκμενικού αερίου από την Κασπία

Οι πρέσβεις των ΗΠΑ και της Ρωσίας στην Άγκυρα είχαν συνάντηση με τον Υπουργό Ενεργείας της Τουρκίας, Hilmi Güler, όπου και συζήτησαν την πρόσφατη συμφωνία της Άγκυρας με την Τεχεράνη για συνεργασία στον τομέα του φυσικού αερίου.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρότειναν στην Τουρκία την επιλογή της κατασκευής ενός αγωγού μεταφοράς τουρκμενικού αερίου από την Κασπία και όχι από το Ιράν. Η Ρωσία θα συζητήσει το θέμα μετά τον σχηματισμό της νεοεκλεγείσας κυβέρνησης.

Ο Hilmi Güler ανακοίνωσε πως η Τουρκία και το Ιράν υπέγραψαν σύμφωνο συνεργασίας για τη μεταφορά φυσικού αερίου από το Ιράν και το Τουρκμενιστάν στην Ευρώπη. Στους όρους της συμφωνίας περιλαμβάνεται και η εκμετάλλευση τριών πετρελαϊκών περιοχών του Ιράν από τουρκικές εταιρείες. Αμερικανοί αξιωματούχοι κατέκριναν την τουρκική κίνηση επειδή ποι ΗΠΑ προσβλέπουν στην επιβολή αυστηρών κυρώσεων στην Τεχεράνη για το πυρηνικό της πρόγραμμα. Η επαναπροσέγγιση Τουρκίας - Ιράν στον τομέα της ενέργειας θα βοηθήσει το Ιράν ώστε να αποκτήσει απευθείας πρόσβαση στις ευρωπαϊκές αγορές.

Ο Αμερικανός πρέσβης Ross Wilson επανέλαβε την αντίθεση των Ηνωμένων Πολιτειών στη συμφωνία και εξέφρασε την προσδοκία του για υποχώρηση της Άγκυρας, προσθέτοντας πως η χώρα του θεωρεί πολύ σημαντικό τον αγωγό Shah Deniz για τη μεταφορά αερίου από το Αζερμπαϊτζάν μέσω της Τουρκίας.

Ο Ρώσος πρέσβης εξέφρασε την πρόθεση της Ρωσίας για συνάντηση σε υπουργικό επίπεδο μετά τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης από το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ). Η ενεργειακή συμφωνία Τουρκίας - Ιράν δεν βρισκόταν στην ατζέντα των συνομιλιών του Ρώσου πρέσβη με τον Güler, ο οποίος δήλωσε πως η Μόσχα επιθυμεί να κάνει επενδύσεις στην Τουρκία στους τομείς του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.


Παραποπή

Δεν υπάρχουν σχόλια: