«Μαγικός» πολιτισμός που εξαφανίστηκε δια μαγείας.Οι Μάγιας κυριάρχησαν στην κεντρική Αμερική και άφησαν πίσω τους πολλά ερωτηματικά και χιλιάδες πυραμίδες χαμένες στην πυκνή ζούγκλα. Προέβλεψαν την καταστροφή του κόσμου το 2012, αλλά όχι τη δική τους.
Οι επιστήμονες ακόμη και σήμερα με την βοήθεια δορυφόρων της NASA προσπαθούν να εντοπίσουν ίχνη του πολιτισμού των Μάγιας. Τελευταία έρευνα έδειξε ότι στο Μπελίζ υπολογίζεται ότι υπάρχουν θαμμένα περισσότερα κτίρια των Μάγιας από όσα βρίσκονται στο σύγχρονο Μπελίζ.
Με το χρόνο η πυκνή ζούγκλα του Μπελίζ σκέπασε σαν παχιά κουβέρτα όλα τα κτίρια των Μάγιας.
Τα πρώτα ίχνη των Μάγιας χρονολογούνται στο 2000 π.Χ., ωστόσο το 750 μ.Χ. ο πολιτισμός γνώρισε το αποκορύφωμα της άνθισής του. Υπολογίζεται ότι περίπου 10 εκατομμύρια ήταν ο πληθυσμός των Μάγιας στα μέσα του 7ου αιώνα μ.Χ. Μέσα στα επόμενα 100 χρόνια είχε εξαφανιστεί το 90% των κατοίκων και οι μεγάλες πόλεις εγκαταλείφθηκαν.
Οι περισσότεροι επιστήμονες συνδυάζουν την εξαφάνιση των Μάγιας με μια σειρά από οικολογικές καταστροφές.
Από τη μία η εκτεταμένη ξηρασία που καταγράφεται εκείνη την περίοδο και από την άλλη η εξάντληση των φυσικών πόρων από την αλόγιστη χρήση τους.
Τα φθηνότερα εισιτήρια για το Μεξικό έχουν ως προορισμό το Κανκούν, στις ακτές της χώρας προς την Καραϊβική. Δύο ώρες από το Κανκούν βρίσκεται η πόλη Τουλούμ με έναν μοναδικό στον κόσμο αρχαιολογικό χώρο. Μια πολιτεία των Μάγιας χτισμένη δίπλα στη θάλασσα. Όταν έφτασαν εκεί οι Ισπανοί στις αρχές του 16ου αιώνα έμειναν εντυπωσιασμένοι από τα κτίριά που ήταν βαμμένα με έντονες αποχρώσεις του μπλε, κόκκινου και κίτρινου. Δεκάδες ιγουάνα σε συνοδεύουν στην περιπλάνησή σου στην παλιά πόλη. Οι παραλίες είναι ίσως από τις καλύτερες που μπορεί να συναντήσει κανείς στην ευρύτερη περιοχή.
Τρεις ώρες μετά το Τουλούμ, είναι τα σύνορα με το Μπελίζ. Το Άλτουν Χα και το Σουνάντουνιτς είναι δύο από τις πόλεις των Μάγιας όπου η πρόσβαση είναι εύκολη με τουριστικά γκρουπ. Το Μπελίζ είναι διάσπαρτο με αρχαία των Μάγιας.
Συνολικά υπολογίζεται ότι πάνω από 6 εκατομμύρια Μάγιας ζουν σήμερα στην Κεντρική Αμερική και μιλούν περίπου 80 διαλέκτους του πολιτισμού τους.
Το Σουνάντουνιτς βρίσκεται μόλις 7 χιλιόμετρα από τα σύνορα του Μπελίζ με την Γουατεμάλα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι όλες οι κατασκευές των Μάγιας χτίστηκαν χωρίς τη χρήση του τροχού, γιατί δεν τον είχαν ανακαλύψει. Δεν είχαν επίσης τα απαραίτητα εργαλεία γιατί ο σίδηρος ήταν άγνωστο μέταλλο για αυτούς. Δυστυχώς δεν είχαν και τη βοήθεια των ζώων, καθώς το μεγαλύτερο ζώο την εποχή εκείνη ήταν ένα είδος σκύλου. Ολες οι πυραμίδες χτίστηκαν στην ουσία από ανθρώπινα χέρια και μόνο.
Στην άλλη πλευρά των συνόρων, στη Βόρεια Γουατεμάλα, βρίσκεται η «μάνα» πόλη των Μάγιας, το Τικάλ.
Τα κτίρια χρονολογούνται από το 700 π.Χ. Μια απέραντη πολιτεία, όπου το κέντρο της καλύπτει 16 τετραγωνικά χιλιόμετρα, χαμένο στην πυκνή ζούγκλα. Συνολικά έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα πάνω από 4.000 κατασκευές στην περιοχή.
Η μεγαλύτερη πυραμίδα έχει ύψος 64 μέτρα, το υψηλότερο σημείο σε μια έκταση 550 τετραγωνικών χιλιομέτρων του Εθνικού Πάρκου του Τικάλ. Οι περισσότερες πυραμίδες είναι προσβάσιμες μέχρι την κορυφή τους.
Αυθεντική γεύση ζούγκλας. Ένα τοπίο που θυμίζει άλλον πλανήτη. Ισως γι αυτό ο Τζορτζ Λούκας γύρισε εκεί μέρος της ταινίας του, «Ο πόλεμος των Αστρων».
Στη Βόρεια Γουατεμάλα η πόλη Φλόρες, προσφέρεται για διανυκτέρευση. Από εκεί υπάρχουν λεωφορεία με προορισμό το Παλένκε του Μεξικό.
Μεγαλοπρεπή παλάτια και πυραμίδες ανάμεσα στη ζούγκλα, χτισμένες στην πλαγιά ενός λόφου με θέα απέραντο πυκνό πράσινο, σε μαγεύουν.
Χαρακτηριστικό το Μπαλ Γκέιμ, γήπεδα σε διάφορα μεγέθη που συναντώνται σε όλης τις πόλεις των Μάγιας. Κάτι σαν πρωτόγονο ποδόσφαιρο, σε ένα μακρόστενο γήπεδο περίπου 30 μέτρων, με κερκίδες αριστερά και δεξιά. Οι παίκτες λέγεται ότι προσπαθούσαν χωρίς χέρια και πόδια να βάλουν... καλάθι μια πέτρινη μπάλα. Οι νικητές του ιερού αυτού παιχνιδιού στο τέλος θυσιάζονταν.
Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι και οι Μάγιας πραγματοποιούσαν ανθρωποθυσίες.
Το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής από το Παλένκε μέχρι την Μερίδα (Merida) περνά από παρθένα δάση και βουνά. Σε 10 ώρες βρίσκεστε στην Μερίδα, μια ήσυχη πόλη που αποτελεί σταθμό για την εξόρμηση στον κοντινό αρχαιολογικό χώρο Τσιτσενιτσά.
Οι τουρίστες δεν επιτρέπεται πια να ανεβαίνουν στην πυραμίδα σύμβολο της Τσιτσενιτσά. Εντύπωση προκαλεί το αστεροσκοπείο. Εκεί υπάρχει και το μοναδικό θολωτό κτίριο των Μάγιας, αλλά αποτελείται από συμπαγή πέτρα. Την εποχή εκείνη δεν είχαν τηλεσκόπια, παρατηρούσαν μόνο με το μάτι.
Ωστόσο οι Μάγιας κατάφεραν να μελετήσουν με ακρίβεια τα άστρα και δημιούργησαν το ημερολόγιό τους, όπου ο χρόνος αποτελείται από 365 μέρες.
Οι μετρήσεις τους προκαλούν έκπληξη στους επιστήμονες για την ακρίβειά τους. Οι Μάγιας προέβλεψαν το τέλος του κόσμου στις 23 Δεκεμβρίου του 2012.
Χρησιμοποιούσαν επίσης και γραφή, η οποία μόλις πριν λίγα χρόνια αποκωδικοποιήθηκε από τους ειδικούς και καθημερινά όλο και νέα στοιχεία βγαίνουν στο φως μέσα από το μυστήριο αυτό πολιτισμό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου