Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2007

Προσφυγή Τουρκοκυπρίων στο ΕΔΑΔ κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας

Προσφυγή Τουρκοκυπρίων στο ΕΔΑΔ κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας

Προσφυγή σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κατέθεσαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ΕΔΑΔ οι τουρκοκύπριοι Αλί Ερέλ και Μουσταφά Νταμντελέν, ζητώντας την επανεργοποίηση των συνταγματικών τους δικαιωμάτων, τα οποία τους παρέχουν τη δυνατότητα πολιτικής εκπροσώπησης στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι Αλί Ερέλ και Μουσταφά Νταμντελέν μαζί με 76 άλλους Τουρκοκύπριους είχαν ζητήσει στις 28 Φεβρουαρίου 2006 από τον υπουργό Εσωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας να εγγραφούν σε χωριστό εκλογικό κατάλογο για τις βουλευτικές εκλογές, όπως είναι το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά τους.

Οι αιτήσεις τους απορρίφθηκαν από τον υπουργό Εσωτερικών και ακολούθως προσέφυγαν στο Ανώτατο Δικαστήριο. Το Δικαστήριο απέρριψε την αίτησή τους στις 30 Απριλίου 2007, βασίζοντας τη σχετική απόφαση στο Δίκαιο της Ανάγκης.

Οι δύο Τουρκοκύπριοι υποστηρίζουν ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει παραβιάσει το άρθρο 3 του Πρώτου Πρωτοκόλλου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, το οποίο εγγυάται την ελεύθερη έκφραση της λαϊκής βούλησης ως προς την εκλογή του νομοθετικού σώματος.

Σημειώνεται ότι οι δύο Τουρκοκύπριοι θα εκπροσωπηθούν στο ΕΔΑΔ από τους ελληνοκύπριους δικηγόρους Αχιλλέα Δημητριάδη και Νικόλα Κυριάκου.

Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: