Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2007

Η επόμενη μέρα της συνάντησης: Το αδιέξοδο στο Κυπριακό παραμένει, συμφωνούν τα πολιτικά κόμματα

Η επόμενη μέρα της συνάντησης: Το αδιέξοδο στο Κυπριακό παραμένει, συμφωνούν τα πολιτικά κόμματα

Παράταση του αδιεξόδου στο Κυπριακό, λόγω της στάσης του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, διαπιστώνουν τα πολιτικά κόμματα μετά τη χθεσινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη.
Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης, δήλωσε ότι δεν δικαιολογείται η όποια αισιοδοξία. Αντίθετα, είπε, υπάρχει απογοήτευση και από το λιτό ανακοινωθέν, αλλά και σύμφωνα και με τις δηλώσεις του προέδρου της Δημοκρατίας, είναι εξόφθαλμο ότι το αδιέξοδο παραμένει.

Ας ευχηθούμε, πρόσθεσε, ότι στη συνέχεια θα δημιουργηθούν οι συνθήκες, ώστε να παρατηρηθεί και πραγματική κινητικότητα, διότι η στασιμότητα και το αδιέξοδο δεν εξυπηρετούν τα καλώς νοούμενα συμφέροντα της Ελληνοκυπριακής κοινότητας.

Ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε ότι το γεγονός πως ο κ. Ταλάτ προσπάθησε να διαφύγει των όρων της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου 2006, που και ο ίδιος συνομολόγησε, από μόνο του αποδεικνύει πόσο δίκαιο είχε ο ΔΗΣΥ, όταν υποστήριζε πως αν αναληφθούν πρωτοβουλίες από τη δική μας πλευρά, θα καταδειχθεί και ποιός φέρει την ευθύνη.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης επισήμανε ότι είναι φανερό πως δεν έσπασε το αδιέξοδο, καθώς και οι δύο πλευρές εμμένουν στις θέσεις τους. Είπε επίσης ότι Μεχμέτ Αλί Ταλάτ επιθυμεί εξουδετέρωση της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου.

Ο κ. Κατσουρίδης ανέφερε ότι οι τελευταίες εξελίξεις θα πρέπει να συζητηθούν υπεύθυνα στο Εθνικό Συμβούλιο, όπου θα πρέπει μέσα από διαβούλευση και προβληματισμό να αποφασίσουμε πως θα προχωρήσουμε.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν δήλωσε ότι επιβεβαιώθηκε η ανάλυση και εκτίμηση του Εθνικού Συμβουλίου ότι δεν έπρεπε να αναμένονταν θεαματικά πράγματα από τη συνάντηση.

Ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, επεσήμανε ο κ. Καρογιάν, επεχείρησε να παρεκτραπεί από την συμφωνία της 8ης Ιουλίου και να δημιουργήσει άλλα ερείσματα προς όφελος της τουρκικής πλευράς. Όμως, τόνισε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έμεινε σταθερός στις θέσεις του Εθνικού Συμβουλίου και όλων των πολιτικών δυνάμεων, που θέλουν να εφαρμοστεί η συμφωνία της 8ης Ιουλίου.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου ανέφερε ότι αποδείχτηκε και πάλι ότι κεντρικός στόχος της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής πλευράς είναι η αναβάθμιση του ψευδοκράτους και η καταστροφή της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου.

Ο κ. Ομήρου υποστήριξε ότι, αν δεν γίνει κατορθωτή η υλοποίηση της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου και παραμείνει το αδιέξοδο, η ελληνοκυπριακή πλευρά θα πρέπει να απευθυνθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας και το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων να εκθέσει τα γεγονότα, να ζητήσει επίρριψη ευθυνών και να προτείνει τρόπους άρσης του αδιεξόδου.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Νίκος Κουτσού δήλωσε ότι ο πρόεδρος Παπαδόπουλος πέτυχε και δεν απομακρύνθηκε από τη συμφωνία της 8ης Ιουλίου, αλλά δεν κατόρθωσε να λειτουργήσουν οι ομάδες εργασίας.

Από την άλλη, πρόσθεσε, ο Ταλάτ δεν πέτυχε να ξεφύγει από τη συμφωνία της 8ης Ιουλίου, αλλά μπόρεσε να διαμορφώσει μια διαδικασία εκ του σύνεγγυς συνομιλίων μεταξύ του εκπροσώπου των Ηνωμένων Εθνών και των ηγετών των δύο κοινοτήτων. Δηλαδή, η συμφωνία της 8ης Ιουλίου "μπήκε στον αναπνευστήρα", κατέληξε ο κ. Κουτσού.

Πηγή: Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: